fbpx

Ett nej blev ett ja. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagit en oväntad vändning och reviderar helt sitt beslut om en av de kommande bromsmedicinerna, lecanemab. Vilka kommer kunna få medicinen? Vart ska man vända sig? Och när kan medicinen vara i Sverige?

Forskning. I somras var besvikelsen stor bland patienter, anhöriga och inom forskarvärlden när EMA valde att inte rekommendera den omtalade och svenska bromsmedicinen lecanemab. Riskerna ansågs överväga nyttan. Beslutet överklagades och idag kom beskedet att myndigheten svängt. Nejet blev ett ja.

Moa Wibom, överläkare vid mottagningen för kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus kommenterar beslutet.

Moa Wibom har länge fightats för att alzheimerpatienter och andra med kognitiva diagnoser ska få bättre vård. Detta är ett steg på vägen. Bild: Från när Alzheimer Lifes hearing i Riksdagen.

Vad betyder denna oväntade vändning? Ett ja istället för nej från EMA?

”Det betyder hurra! Rättvisa har segrat! Men ja, också strategiskt svårigheter för regionerna i Sverige och även mycket jobb för oss och ett helt nytt tänk.

Bromsmedicinerna som tex lecanemab och donanemab (en kommande medicin från läkemedelsbolaget Eli Lilly) som faktiskt innebär en broms, till skillnad från de tidigare symtomlindrande medicinerna, ses som den största händelsen inom alzheimerforskningen någonsin. Det dessa antikroppsmediciner gör är att angripa proteinet beta-amyloid som ansamlas i hjärnan vid alzheimer. Dessa antikroppar är specifikt för proteinet vilket skiljer det från dagens mediciner.

Det gör att man kan mota sjukdomen, alltså ge patienten mer frisk tid. Hur mycket tid man får skiljer sig åt, men medelvärdet är cirka sex månader. Att faktiskt kunna påverka sjukdomsförloppet är ett stort genomslag.”

Uppsalaprofessorn Lars Lannfelt, tredje från vänster, är den som upptäckte antikroppen. Idag är han huvudägare til Bioarctic som ligger bakom preparatet. Bild: Johanna Hinteregger.

”Denna upptäckt är det största inom svensk sjukvård i modern tid. Det är att jämföra med antibiotika. Även om det inte innebär bot så påverkar vi sjukdomsförloppet. Otroligt positivt att det blev ett ja. Tänk om vi hade sagt nej till första HIV-läkemedlet till exempel?”, säger Moa Wibom.

Vad händer nu och när kommer det till Sverige?

Det som händer nu är att det ska godkännas av Europeiska kommissionen (som brukar följa EMA:s rekommendationer). Och sedan är det upp till TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) och regionerna att ta ställning till om vi kommer kunna behandla med detta i Sverige. Om allt går vägen för den nya bromsmedicinen talar man om att tidigast 2026 ha den i Sverige.

Vilka är då aktuella för denna behandling? Enligt de som arbetar med detta handlar det om tid. Det är de som upptäckt sin alzheimer i god tid som har hjälp av antikroppsmedicinerna. Lecanemab är nämligen effektivt om man tar den i ett tidigt skede. Det betyder att det bara är en bråkdel av alla de som diagnosticeras med alzheimer som kommer kunna få den. Det är i dagsläget en mycket kostsam och ännu omständlig behandling.

Vad innebär detta i praktiken? Tex för en verksamhet som den du förestår (Moa Wibom är överläkare vid mottagningen för kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus)?

”Vi kommer ansöka om att få utföra behandlingen och hoppas att få uppdraget. Väldigt många regioner kommer inte kunna göra detta på grund av kompetensbrist. Det kommer också innebära ett större tryck på vår utredningsverksamhet. Vi har idag 13 månaders väntetid”.

Vad innebär detta för landets vårdcentraler som ställer de flesta minnesdiagnoserna?

”Ett ytterligare söktryck och kunniga patienter som vill veta mer. Och kräver större kompetens. Primärvårdskollegorna kommer behöva mycket hjälp.”

Det är en helt annan sak att ge infusioner en gång i månaden än att skriva ut tabletter. Har ni idag den kompetensen?

”Ja vi har det på vår mottagning.”

Vart ska man vända sig?

”Remiss till en kognitiv mottagning. Gissningsvis kommer bara 7-10 kognitiva mottagningar av de runt 50 i Sverige kunna ge behandlingarna.”, säger Moa Wibom.

En redan ojämlik vård och omsorg är ett stort problem för patienter med kognitiva sjukdomar. Kommer detta ytterligare förstärka det?

”Ja, så är det. Och så är det inom nästan alla sjukdomar initialt.”

Du har länge talat om vikten av att förbereda oss på när bromsmedicinerna kommer, är vi förberedda?

”Tsunamin kommer, har vi sagt länge. Nej, vi är inte förberedda. Vi måste ha ett nationellt kompetenscentrum som håller i det här och egen specialitet (detta är varken geriatrik, psykiatri allmänmedicin eller neurologi). Jämför med när onkologin kom! Detta är tydliga saker som politikerna kan åstadkomma”.

Okej, om den nu kommer till Sverige nästa år. Man har sagt att endast tio procent av alla patienter diagnosticerade med alzheimer kommer kunna få den, resten är för långt gångna i sin sjukdom. Hur kommer det kännas att säga nej till 90 procent av patienterna?

”Det kommer kännas bättre än att säga nej till 100 procent.”

4.8 19 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

15 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nu finns det hopp för oss!
Jag önskar att alla får möjlighet att få medicinen, att inte Regioner eller andra bromsar möjligheten på grund av tillgång, kompetens eller kostnader.

Hoppas verkligen att det kommer i gång under 2025 å inte bromsas upp

Är det sin egen vårdcentral som man ska gå på för att kunna få den nya medicinen när man fått diagnosen begynnande Alzheimer eller ska man gå på minnes mottagningen HOPPAS detta kommer under 2025

Hej Arne! Det som sägs om allt går vägen i alla instanser är 2026. Det blir remiss till minnesmottagning som kommer avgöra huruvida man kan få medicinen eller ej. Har inget med ålder att göra utan hur långt gången sjukdomen är. Vi håller tummarna! Stenhårt! Häls Johanna Alzheimerlife

Tack för snabbt svar Jag swissar som tidigare 1000 kr TACK FÖR NI FINNS VÄNLIGEN arne

Jag hoppas verkligen på detta. Min läkare på minnesmottagningen sa tidigare i höstas att jag var en kandidat för medicinen om den blev godkänd. Hoppas 😇

Vi håller tummarna Marie!

HURRA står redo bör vända mig till rätt instans. Vart vem när jag vill ju bli kvar längre. Tipps

Nu finns det äntligen hopp!

Hej, fick min diagnos för flera år sedan, avslutades då på Minnesmottagningen i Mölndal och fördes över till Vårdcentral, har tyvärr en läkare som inte visar något större intresse för min diagnos (har också flera fysiska åkommor) som hon riktar in sig på (som inte lett till ngn förbättring), har så många frågor, t ex hur ska jag göra för att kanske komma ifråga för lecanemab-behandling?..skriva en egenremiss till Minnesmottagningen, och isf hur och vad skriver jag?..känner mig väldigt ensam i hur jag ska göra, vem kan hjälpa mig?

Hörde att den nya medicinen kunde framkalla ngn typ av hjärnblödning ??

Hej Zlobeck, ja det stämmer att en del av de som testat medicinen har drabbats av microblödningar och hjärnsvullnad. Dock är de som fått farliga sådana mkt liten. Dock anses det ändå vara högst viktigt att man kan följa patienten med regelbundna hjärnröntgen mm. Det är en del av behandlingen och något som också gör den något omständig och dyr. Håll utkik, vi kommer gå på djupet med biverkningarna i kommande bloggar framåt. Tack för att du följer oss! Hälsningar Johanna Alzheimerlife

15
0
Kommentera inlägget!x
()
x