De flesta alzheimerdrabbade i Sverige kommer inte kunna få de nya bromsmedicinerna. En för sen diagnos och hälsorisker står i vägen för hela 90 procent. Ett nej kommer det även bli till den lilla grupp med så kallad ärftlig alzheimer. Peter Lundberg, patient med alzheimer och en ärftlig sådan, ApoE4 Hymozygot, skriver utifrån att vara en av dem som troligtvis inte kommer kunna få medicinen hela alzheimervärlden talar om.
Patient/medicin. Jag hade det väl lite på känn! Det låg liksom där i luften och skavde, ni vet, sådär lite olustigt. Efter att ha hängt med i medias rapportering om läkemedlet lecanemabs eventuella godkännande i EU så var jag övertygad. Någon typ av förändring måste till i ansökningsproceduren för att EMA (Europeiska Läkemedelsmyndigheten) skulle backa från sitt tidigare nej, speciellt med tanke på att en liten specifik grupp stack ut och drev på statistiken för biverkningar lite väl mycket för vad som kan anses vara hälsosamt, iaf enligt EMA.

Risken för biverkningar som ödem och mikroblödningar i hjärnan (ARIA-E och H) hade fått EMA att rynka på näsan och avslå den tidigare ansökan, ett beslut som överraskat de flesta då läkemedlet redan var godkänt i flertalet länder.
Så vad göra, överklaga beslutet, modifiera lite i ansökan, kanske plocka bort gruppen som sticker ut i statistiken, Storbritannien hade ju gjort så när de godkänt läkemedlet några veckor tidigare. Var det lösningen även här?
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
Någonting fanns ju där, inom räckhåll, ett litet hopp hade tänts, så rycks mattan bort, lite som att bli kastad under bussen.
Nu vill jag inte låta missunnsam och kanske lite bitter, det är ju naturligtvis helt fantastiskt med ett nytt läkemedel som kan bromsa upp progressionen av Alzheimers sjukdom och kanske snart finnas tillgängligt för en del som är drabbade. Men ändå, den där obehagliga känslan av att bli exkluderad, någonting fanns ju där, inom räckhåll, ett litet hopp hade tänts, så rycks mattan bort, lite som att bli kastad under bussen. Det gäller ju inte endast ”min” grupp utan de flesta som idag har alzheimer. Enligt de med insyn kommer endast högst tio procent med alzheimer idag kunna få medicinen. Anledningen är, för de flesta, att sjukdomen gått för långt.

Men vilka är vi andra som inte får hänga med på festen…. Jaa…vi är en väldigt liten grupp, ungefär två procent av jordens befolkning som vandrar omkring med en dubbel uppsättning av riskgenen ApoE4. Vi kallas för Homozygoter eftersom vi har ärvt två kopior av samma gen från våra föräldrar och av alla som idag blir diagnostiserade med Alzheimer så utgör vi cirka femton procent, en relativt stor andel med tanke på att vi är så få.
Men vad är då den där APOE-genen för något som så ofta dyker upp i artiklar om Alzheimer. Lite förenklat så kan man säga att genen som är en av flera tusen i vårt DNA har till uppgift att ge instruktioner om att tillverka kroppens proteiner, bland annat det som kallas Apolipoprotein E (ApoE). Proteinet har till uppgift att förpacka och transportera kolesterol och andra fetter i blodomloppet till våra celler. Det finns tre varianter och beroende på vilken av genvarianten vi ärvt från våra föräldrar så bär vi antingen på en dubbel uppsättning av samma variant eller av två olika varianter.
De vanligaste genvarianterna.
ApoE2. Den minst vanliga varianten. Cirka 5 till 10 % av befolkningen bär på varianten som verkar ge ett skydd mot risken för att utveckla Alzheimer.
ApoE3. Den vanligaste varianten. Mer än 50 % av befolkningen bär på varianten som tros ha en neutral effekt på Alzheimer.
ApoE4. Cirka 25 % av befolkningen bär på varianten som ökar risken för att utveckla Alzheimers och cirka 2 % bär på en dubbel uppsättning som kan öka risken med upp till 20 gånger för att utveckla Alzheimer.

I en nyligen publicerad studie i Nature Medicine ledd av Juan Forte och Victor Montal föreslår man genetik som orsak och inte bara som risk för att utveckla Alzheimer.
I studien sammanställde man kliniska och patologiska data från över 13 000 personer för att bedöma hur APOE-genen relaterar till Alzheimer. Man analyserade också data från över 500 personer med två kopior av APOE4-genen och såg att redan vid 55 års ålder hade över 95 procent av patienterna biologiska markörer associerade med sjukdomen. Vid 65 års ålder hade de flesta onormalt höga nivåer av proteinet beta-amyloid som bildar aggregerande plack i hjärnan, ett välkänt kännetecken för Alzheimers. Man fann också att nästan alla patienter hade börjat utveckla Alzheimers cirka tio år tidigare än de som inte bar på varianten. Genen är inte en absolut demensprediktor eftersom en liten andel av APOE4/4-bärarna lever upp i hög ålder utan symtom men resultaten signalerar starkt om behovet av framtida forskning på diagnos och behandlingsstrategier specifika för just APOE4-homozygoter säger Forte och Montal.
Men finns det då inget bra med den här genen? Är allt bara helt genomuselt? Inte alls, det finns faktiskt en hel del bra saker också.
Men finns det då inget bra med den här genen? Är allt bara helt genomuselt? Inte alls, det finns faktiskt en hel del bra saker också. I flertalet studier har genen kopplats till förbättrad fertilitet, bättre motståndskraft mot infektionssjukdomar och en minskad risk för cancer. Det visuella arbetsminnet ska visst vara fantastiskt och som pricken över i så interagerar APOE4 också med livslängds-genen Klotho. Inte så tokigt va! Jag är alltså en långlivad fertil man som nästan aldrig blir sjuk, har utmärkt lokalsinne och är en hejare på att spela memory i alla fall innan bäst före datumet är passerat och Herr Alzheimer ovälkommet tränger sig på.
Håll nu ut alla homozygoter och alla ni andra som dagligen kämpar med kognitiva sjukdomar. Det aviseras om nya alternativa läkemedel, diagnostikförfaranden, det skrivs om livsstilsförändringar och digitala självtester som ska underlätta för oss drabbade, till och med politikerna verkar ha vaknat till och tagit fram en ny demensstrategi, så håll bara ut.
Övrigt:
Forskning. När är lecanemab här? Efter ett litet stopp på vägen gick igår Europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté CHMP vidare med en av bromsmedicinen mot alzheimer, lecanemab, och bekräftar därmed sin positiva rekommendation. Det som händer nu är att EU-kommissionen återupptar sin beslutsprocess om läkemedlets marknadsgodkännande.
Om Europeiska kommissionen godkänner lecanemabs marknadsansökan, kommer marknadsgodkännande i EU omfatta samtliga 27 medlemsstater samt Island, Liechtenstein och Norge. Leqembi är sedan tidigare godkänt i USA, Japan, Kina, Storbritannien och flertal andra länder.
Mer information från Bioarctics pressmeddelande finns här: (länk)

Jobbat inom den tekniska branschen, både internationellt/nationellt med olika uppdrag. Förutom att vara i sitt fritidshus i stockholmsskärgård så är musik och teater ett stort intresse. Egna fördomar och stigmat runt kognitiva sjukdomar fick honom att engagera sig. Peter Lundberg är patient med tidig alzheimer (ärftlig variant) sedan januari 2023.
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
hur kan man gå vidare är det via primärvården Å MINNES UTREDNINGEN DETTA SOM MAN BÖRJADE MED MIN LÄKARE VET INGET OM DETTA SOM ÄR PÅ GÅNG HAN HAR INTE FÅTT NÅN INFO
Hej Arne, tack för att du läser min blogg. Läkemedlet finns ju inte tillgängligt i Sverige ännu. Först måste EU-kommissionen marknadsgodkänna det och efter det ska varje land besluta om eller hur läkemedlet ska finnas tillgängligt för vården. Som du ser är det många turer kvar innan vi vet exakt vad som kommer hända.
Hälsningar, Peter
Tack Peter för ditt informativa och välskrivna blogginlägg! Hoppas verkligen att det tänks om kring Lecanemab och att medicinen blir tillgänglig för alla som vill ha/behöver den oavsett Apogen. / Idde
Hej Idde! Kul att höra att du gillade bloggen. Det hoppas jag också, vi är många som väntar och har väntat på ett läkemedlet som kan bromsa upp sjukdomprogressionen.
Allt gott. Peter 🤗🧠
Det är verkligen hemskt tråkigt att alla inte kan komma ifråga för de nya verkliga bromsmedicinerna som nu är på gång. Men det har ju faktiskt varit alldeles klart från början att både ärftlighetsfaktorn och framskriden sjukdom gör att man inte kan komma ifråga för den här behandlingen. Den är enbart till för dem som är i början av sitt sjukdoms stadium och har diagnosticerats tidigt. Biverkningarna är alldeles för allvarliga i andra fall och är inte relevanta i förhållande till de mycket små effekterna. Läkemedlen skulle inte bli godkända om de inte hade de här restriktionerna och då skulle ingen kunna få dem. Desto större anledning att söka vård och begära utredning i tid, nu när diagnostikmöjligheterna också förfinas. Men jag förstår verkligen att det känns tungt att inte få den här möjligheten när den nu ligger så nära…
Hej Monica, tack för din kommentar. Precis som du skriver så är det är ju alltid tråkigt att bli exkluderad både som person eller i grupp och det var väl lite det som var andemeningen med bloggen. Det kommer naturligtvis finnas olika anledningar till varför man inte får ta del av ett läkemedel men att ApoE4 Homozygoter helt tas bort från möjlighet till Lecanemab är ett krav EMA (CHMP) ställt för att godkänna läkemedlet i EU. I övrig länder som godkänt Lecanemab (utanför Europa) har man inte ställt det kravet, dock ska patient informeras om förhöjd risk för biverkningar som ARIA-E och H om man är E4 Homozygot men beslutet ligger ändå slutligen hos patient i samråd med sin läkare enligt den information jag tagit del av.
Allt gott, Peter 🤗🧠
Ja, det är inte lätt att uppfylla kraven för att få detta läkemedel för många av oss. Du pga din gen, jag på grund av att jag har andra sjukdomar, förutom Alzheimers, som gör att jag inte kommer på fråga. Men jag gläds ändå åt detta framsteg.
Hej Ulrika och tack för din kommentar.🤗👍 Såklart vi ska glädjas åt nya läkemedel som eventuellt kan bromsa upp en sjukdomsprogression. Nu får vi hålla tummarna för att man fattar snabba och bra beslut i ärendet så drabbade inom kort får ta del av läkemedlet.
Hälsningar, Peter🤗🧠✨
Tack för din information! Min mamma har fått sjukdomen i ett tidigt stadie undrar hur jag kan få möjlighet att att veta om detta är möjligt att skynda på? Alltså fråga sjukvården. Hon har fått en medicin men det är inte denna .
Hon är 62 år och vi vet inte heller vilken typ av alzheimer som hon fått.
Hej Patricia, det var tråkigt att höra om din mamma. Din mammas läkare eller minnesmottagningen borde kunna ge svar på vilken typ av Alzheimer din mamma har. När det gäller läkemedlet Lecanemab så får vi invänta EU kommissionen beslut om ett eventuellt marknadsgodkännande för läkemedlet i EU, efter det så ska våra egna politiker bestämma om vad som ska hända med läkemedlet i våra Regionerna. Ett tips är att hålla koll på Bioarctic’s hemsida, (https://www.bioarctic.com)
De brukar vara snabba på att informera om vad som händer med och runt läkemedlet.
Allt gott, Peter
Behandling med Lecanemab är ännu inte godkänt i Sverige. Det finns alltså i dagsläget inte möjlighet att få denna typ av läkemedelsbehandling om man inte ingår i ett forskningsprojekt eller liknande.
Ständigt ökad kunskap och förståelse är vägen som kan leda till lindring och i förlängningen också bli en räddning för framtiden
Hej Leif, bra insikt, håller med dig fullt ut!
Hälsningar, Peter 🤗👍🧠
Jag håller med om att politikerna har börjat förstå vikten av att förbättra och synliggöra livet för familjerna som drabbas av minnesproblem. 1972 fick min mormor en kognitiv sjukdom, men aldrig några tester eller diagnos. Bodde hemma med ogift son och begravdes 27 april 1991. När han var på jobbet stängde han av elen till spisen. Så visst får man mer hjälp idag. Jag hoppas fler skriver och berättar, gärna i våra veckotidningar, där det mesta handlar om matrecept, romantik, växter, broderier och tårtor.
Hej Anette och tack för din kommentar.🤗 Vi får verkligen hoppas att det tagits många steg i rätt riktning inom vården sen 70-talet på alla plan när det gäller Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar.
Det finns fortfarande hur mycket som helst att förbättra som t.ex implementering av en vårdplan utformad så att varje patient får rätt förutsättning att jobba preventivt med och mot sjukdomen. Jag har noterat att det skrivs mycket mer om sjukdomen de senaste åren i media men mycket mer är naturligtvis välkommet för att minska på fördomar och stigmat som idag omger kognitiva sjukdomar.
Allt gott, Peter
Hej Peter, jag heter Rosi Bergman och arbetar på BBC Studios och ett tv-program på SVT. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig. Skriv gärna till mig på : rosi.bergman@bbcstudiosnordic.com.