Alzheimer Lifes Stipendium 2024 går till fyra eldsjälar som gör skillnad. De är förebilder, bryter ny mark, och får oss alla andra att få en insikt om hur det är att ha ett meningsfullt liv med Alzheimer.
Vi på stiftelsen Alzheimer Life ser oss själva som eldsjälar för att bryta stigmat och öka kunskapen kring Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar. Nu belönar vi andra eldsjälar som jobbar i samma anda.
Mikael Hessle, pilot (postumt)
För att han banade vägen för alla andra drabbande berättelser när han i TV och media berättade oerhört berörande om att få Alzheimer, både alltför ung och mitt i en lysande karriär.
Karin och sonen Albin Hessle vill skänka pengarna till YTAN, för att hjälpa unga anhöriga. En plattform där unga anhöriga kan få stöd och hjälp.
Lyssna på vår podd med Mikael och Karin Hessle här
Ulrika Harmsen, speciallärare
För att både via föredrag och deltagande i media, samt den berörande boken Mamma, kommer du glömma oss nu, där hon ingående berättar om hur det är att i unga år drabbas och hur det är att leva familjeliv med Alzheimer.
Ulrika vill använda prissumman till är att skriva en bok för barn som har någon anhörig med kognitiv sjukdom eller andra tillstånd som gör att minnet sviktar.
Lyssna på vår podd med Ulrika Harmsen här
Maria Svensson Rathonyi, Hjärnkåren i Lund
För att vara bland de första i Sverige i att använda den sk Fingermodellen för patienter med kognitiv svikt eller är i en tidig fas av en kognitiv sjukdom.
Maria vill använda stipendiesumman 25 000 kr till att hyra ett kök där de lagar FINGER-inspirerad mat och äter tillsammans, och där deltagarna kan få med sig receptet hem.
Susanne Ellerstrand, undersköterska
För att med sprudlande energi och stor värme lyckas se alla boende på omsorgsboendet Aganemnon i Borås, och som gör att dessa känner att det är värt att leva trots demenssjukdom.
Susanne Ellerstrand vill använda sin stipendiesumma till att engagera lokala musiker för sångstunder med de boende.
De fyra Alzheimer Life-stipendierna är på 25 000 kr vardera och delas ut i samband i samband med Alzheimer Lifes jubileumsprogram den 18 november i Stockholm.
Alzheimer Life-stipendiet
Alzheimer Lifes stipendierna bygger på en privat insamling som Henrik Frenkel gjort i samarbete med Alzheimerfonden. Juryn består av representanter från Alzheimer Life och Alzheimerfonden. Det är fjärde året som Alzheimer Life-stipendiet delas ut. Vi sätter sökarljuset på eldsjälar, de som gör skillnad och bidrar till att öka kunskapen och bryta sigmat om kognitiva sjukdomar i allmänhet och Alzheimer i synnerhet.
Tidigare Alzheimer Life- stipendiater
Charlotta Thunborg, doktorerat i medicinsk vetenskap, Karolinska Institutet för hennes forskning att med livsstilsförändringar få patienter med tidig Alzheimer att hålla sig friska så länge som möjligt.
Per Hägglund, biträdande förvaltningschef vid Härnösands kommun för att ha skapat den så kallade PER-modellen för stöd till tidigt demenssjuka och deras anhöriga.
Nina Gunke, skådespelare, Stockholm för sitt modiga sätt att offentlig och naket berätta om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom och därmed bidra till att bryta stigmat.
Maria och Gustaf Cavalli sociala entreprenörer, Jonstorp för att ha utvecklat Alzheimerguiden, Sveriges första digitala stöd för personer som precis fått en diagnos på en kognitiv sjukdom.
Janni Ahlgren, dotter och ung anhörig, Göteborg, ör att ha vågat gå ut i TV och berätta om hur Alzheimer drabbat hennes unga pappa, och på det sättet bryta stigmat kring en sjukdom som även kan drabba yngre personer.
Maria Toledo, verksamhetsansvarig Klubb Vega, Göteborg för att i över tio år med stort hjärta ha lett den unika dagverksamheten Klubb Vega, och därmed brutit ensamheten för unga patienter med tidig Alzheimer.