Tema för nästa frukost

Kosten och Alzheimer – du blir vad du äter!

Dags att lägga om kosten? Vilka matvanor kan fördröja insjuknandet?

Tack för maten! Framtidens bot mot kognitiva sjukdomar handlar om kombinationsbehandlingar och inte ett enda botemedel. Ingen quickfix tyvärr. Forskningen kring Alzheimers sjukdom har under de senaste åren gjort större framsteg än på många decennier och en stor del av det handlar om livsstilsforskning och kosten. Det spelar alltså roll vad vi äter och dricker.

Men vad ska man äta och vad vinner man på att lägga om sin kost? 

Tid och plats

Datum: Måndag 8 april 2024
Tid: 09.30 – 11.00 (insläpp fr. 09.15)
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm
Biljettpris: 200 kr (i priset ingår kaffe och smörgås)

Medverkande

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, Centrum för Alzheimerforskning samt läkare och FoU chef för Tema Inflammation och Åldrande. Författare till boken Hjärnhälsa – på dina fem fingrar: Förebygg och minska risken för alzheimer och minnesproblem (2021). Hur effektivt är det att tänka på kosten för att må bättre?

Jessica Samuelsson, leg. dietist, Medicinsk Doktor på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs Universitet. Vad forskningen säger om äldres matvanor och risken att drabbas av demens samt hur man kan fördröja och förebygga insjuknande. Samt vad vi bör äta i olika faser av sjukdomsförloppet. Vad säger våra matvanor om oss?

Kjell Ehn, ingenjör och patient med begynnande alzheimer. Medverkat i olika forum för att sprida mer information om Alzheimers sjukdom. Krönikör för Demensforum och medverkat i podden ”Kan man må bra med Alzheimer!?” (2023). När Kjells sjukdom blev ett faktum började Kjell och hans fru tänka en mer på vad de äter. Hur tänker man som redan drabbad?

Sophia Du Rietz, marknadschef på Alzheimerfonden och lever med Daniel som redan som 55-åring drabbades av en mycket tidig alzheimer. Även Sophias mor är drabbad av samma sjukdom. De la helt om sin kost. Hur resonerade Sophie och Daniel och vad har de kunnat se?

Samtalsledare: Johanna Hinteregger, Alzheimer Life

Frukost med Alzheimer Life arrangeras med stöd av Nutricia 

Köpt biljett återlöses ej. Biljetten är inte personlig så det går bra att ge den till en vän eller sälja vidare på egen hand. Meddela gärna om ni inte kommer.