Poddsamtalet om sekunderna när läkaren avger sin dom. Och hur patienten får sin framtid krossad.
”Läkaren pratar lugnt och pedagogiskt, presenterar resultatet av mina minnestester och ”markörerna” från min ryggmärgsvätska som visar en begynnande alzheimer. Världen rasar, jag känner mig svimfärdig och gråter hysteriskt.”
Jessica Söderfjord fick sin ”dom” när hon bara var 54 år. Nu sitter hon i poddstudion och minns ögonblicket. Hennes ögon tåras. Även Jan Marcusson, överläkare på Minnesmottagningen, Västerviks sjukhus blir berörd.
Det vi talar om är de dramatiska sekunderna när läkaren efter veckor, kanske månader av utredningar, ska berätta att patienten i rummet har Alzheimer.
För Jessica, vårdadministratör till vardags, kom svaret överraskande. Hon trodde att det handlade om utbrändhet. Det var ju det läkaren på vårdcentralen sagt flera gånger. Nu blir det bara svart när hon hör det stigmatiserade ordet ALZHEIMER. Hjärnan stänger ner. Hon och hennes man bara gråter.
När de kommer hem börjar Jessica googla. Inte på demens, utan på dödshjälp.
”De första tre veckorna var det bara nattsvart. Jag blev svimfärdig av tanken att jag skulle utplånas, och att allt satt i hjärnan.”
Så vad gör en läkare som Jan Marcusson när han ser att patienten fått sin framtid krossad. Hur framför man som läkare ett budskap som får sådana dramatiska följder? Kan man linda in budskapet? Och hur läkaren försöker lindra genom att prata om att forskningen plötsligen kommit långt med nya bromsande läkemedel.
Problemet är att patienten vid det laget stängt ner. Hör inget. Bara är i chock.
Jag som samtalar med Jessica och Jan vet precis hur det känns. Jag fick ju samma budskap för sex år sedan.
Så finns det möjligheter att mjuklanda i sin diagnos?
Lyssna på det här naket ärliga poddsamtalet om beskedet som patienten inte vill höra och som läkaren fasar för att ge.

Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"