Att ständigt behöva förklara hur ens mamma mår i en komplex sjukdom utan bot är jobbigt. Det vet alla anhöriga. Läs Carolines, själv anhörig, träffande text om att över charkdisken en fredag i en mening behöva sammanfatta sin älskade mammas sjukdom och tillstånd. För det är ju aldrig ”bara bra” när det kommer till demens. Så vad ska man svara?
Anhörig. Bland de vanligaste men också svåraste frågorna jag får är (och det är ofta). ”Hur är det med din mamma?” Det är säkert för att jag varit så öppen med hennes sjukdom och för att många följer mig på mitt Instagramkonto ”En dotters röst” där jag delar med mig om livet som anhörig till en alzheimersjuk mamma.
Frågan kan komma lite varstans och hur som helst. Hur ska jag svara? Tack det är skit?
Frågan kan komma lite varstans och hur som helst, mitt över bordet på en middag där man sitter och skrattar, pratar om roliga saker och är mitt uppe i livets härliga stunder, eller på Ica vid charkdisken när man står och planerar sin middag eller funderar på hur många mjölkpaket som står där hemma i kylen just nu.
Jag förstår verkligen att frågan bara poppar upp när en del personer ser mig men ibland gör det så ont att behöva svara. Och hur ska jag ens svara, ska jag ropa tillbaka; tack det är skit, det går bara åt ett håll, till det sämre. Att behöva kasta mig från min roligaste stund under kvällen eller lugnaste stund vid mjölken till det där hålet som just nu känns kolsvart av sorg. Jag har nämligen kommit in i en ny fas, där jag inser att mamma är väldigt sjuk, ja faktiskt döende. För Alzheimers sjukdom har bara ett slut idag.
Det är inget ”nytt” som har hänt utan det är sjukdomens förlopp som gör sig till känna. Livet i henne som släckts, tystats ner och suddats ut. Min mamma som tappar mer och mer av sin personlighet, sin fysik, sitt utseende, sin vikt, sitt hår och sitt sätt att utrycka sig. Vem är det som är kvar i rullstolen framför mig? kan jag ibland fundera på.

Jo, jag ser ju att det är mamma och hon har mycket kvar ”av sig” såsom hon är och har varit. Hon tittar på mig med kärlek och med frågetecken, hon är där men ändå inte. Mammas sista år – de som hon spenderat på demensboendet har gått fort och det har varit fullt upp i mitt liv under tiden. Dels att jag fick så mycket ansvar över mamma men också dels det mentala ansvaret att göra allt för att inte få det klassiska dåliga samvetet. Jag har varit snäll mot mig själv gällande just det. Jag besöker mamma när jag är pigg, glad och har tid. Inte under stress och press, utan i lugn och ro och inte alltid på just julafton utan ibland dagen innan eller efter, beroende på vad som passat mig och min familj.
Jag vet också att mamma bor där för att det är bäst för henne. Hon får sällskap, omvårdnad, bra lagad mat, rena kläder och dusch av personer hon är trygg med. Hon trivs och jag kan komma dit som hennes dotter, inte vårdare. När jag får ångest och panik av tanken av att hon ”bara sitter där” så påminner jag mig om vad hon gjorde hemma innan flytten så känns allt mycket bättre.
Nu har mamma varit sjuk i flera år och jag ser och förstår att livet med henne inte är så självklart längre. Jag förstår att hon snabbt kan bli sjuk av någon följdsjukdom och att livet där och då kan slockna för min mamma. När jag kommer och hälsar på känner hon igen mig, hon lyser upp och blir glad. Vi håller sen handen, jag frågar hur hon mår och hon svarar såsom oftast ”jättebra” eller ”alla tiders”.
Sen sitter vi och tittar på varandra, jag klappar mamma på kinden, benet eller på armen och försöker prata eller ställa en fråga men inga svar kommer längre. Ibland upprepar hon något som jag just sa, men inget mer än så. Jag åker hem och sen längtar jag efter mamma, tänker att jag måste åka dit men så blir jag påmind om att jag var ju just där. Jag tror det är kommunikationen som är så knaper att jag inte känner att jag ”laddar upp” med mammas energi längre.
För hur kan jag sakna henne när jag precis varit där. Det är märkligt.
I början av året satt jag bredvid en av mammas bästa vänner som låg på dödsbädden. Det var så fint, lugnt, tryggt och rummet varmt av kärlek. Jag berättade om våra gamla minnen och visade henne foton. Jag berättade vilken underbar person hon är, om hennes man och vilka fina vänskapsband hon haft till min mamma. Hon kunde inte svara men hon tog min hand och tryckte den mot sitt bröst då och då. Ett ljud kom ifrån henne och även om det inte var ord så förstod jag precis. Det var otroligt rörande och vi båda grät. Jag sa att jag grät för att jag blev så rörd av alla fina minnen och det var precis så det var. Två dagar senare somnade hon in och jag är evigt tacksam att jag hann dit.
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
En del av mig förstod också att jag kommer sitta bredvid min egna mamma snart. Hur ska det gå till, vad kommer mamma dö av? Jag har förstått att många alzheimersjuka dör av näringsbrist. De slutar äta eller så blir de sjuka av en annan infektion som till sist tar deras liv.
Men hur kommer det bli för oss? Det är panik i min hjärna men samtidigt är det något jag unnar henne, att få somna in. Hon har levt klart det livet hon själv älskade för flera år sen. Nu är det mer en förvaring, en väntan, ett långsamt, smärtsamt sätt och se hur en sprudlande mamma sloknar och vissnar mer och mer.
Jag hoppas att vi sen kan börja minnas mamma som den hon var. Min stiliga mamma, rak i ryggen med kavaj, brosch och läppstift. Hennes skratt som jag nu inte hört på flera år, hennes nubbvisor med vännerna runt midsommarbordet, hennes kloka råd till mig eller hennes meddelanden på min telefonsvarare där hon ofta sa att hon inte ville något särskilt – bara höra min röst.
Jag längtar tills den bilden av mamma kan få komma tillbaka i mina tankar. Samtidigt är jag egoistiskt tacksam för att jag fortfarande kan krama henne, ge en puss på kinden och säga vänliga ord till henne om vilken fin mamma hon är. Som hon sprudlar av att ta emot.
”Var är min man?!” – Om att vara anhörig under den mest kaotiska tiden.
I föreställningen ”Var är min man?” på Strindbergs Intima teater kan vi följa den anhöriges perspektiv på en resa där ens älskade får en sjukdom som leder till demens. En resa man aldrig glömmer om man varit med om det. När inget blev som man hade tänkt och livet tog en helt annan vändning. Läs vidare och boka här!


Jag skriver under Instagramkontot en_dotters_röst där jag delar med mig av hur det är att vara anhörig till en älskad mamma som är sjuk i alzheimer.
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Både som anhörig och som drabbad av sjukdomen så är det svårt att svara på frågan ”hur mår du? Förstår att man frågar i all välmening och det är jag tacksam för. Så länge andra frågar mig i första hand, som sjuk, så känns det bra. Sen kanske lite frustrerande när frågan också ställs till anhörig, jag antar att vill veta hur det egentligen är …..
Oj så svårt jag förstår din frustration av att bli talad över huvudet. En del har pratat bebis språk m mamma då blir man ju tokig. Säg till nästa gång o påminn att du är kvar i rummet ❤️ kram till dig o lycka till med sjukdomen ❤️
❤️
❤️❤️
Så ömsint och fint skrivet. Du rörde mig till tårar. ❤️❤️❤️
Tack fina du ❤️
Min sambo fick Alzheimers diagnos jan 2018, endast 49 år gammal.
Besked utan vårdplan, några tabletter/plåster sen tack o hej återbesök som inte ledde till ngt.
Sen drygt ett år bor hon på äldreboende, personalen är fina men arbetar med små resurser. Omvårdnaden är inte anpassad till
yngre sjuka, känslan av förvaring finns hela tiden. Jag åker ofta till henne, tar ut henne i friska luften och sköna solen. Annars är hennes dagar bara ändlösa vandringar i korridoren.
Det är inte omvårdnad utan förvaring. De flesta har ingen aning om hur illa ställt det är med svensk demensvård. Det är ovärdigt och väldigt orättvist, unga människor som drabbas så hårt förtjänar mkt mer hjälp från oss alla och samhället.
Som anhörig ser man allt och alla brister, det gör så ont.
Vad ledsen jag blir av att läsa det. Bor ni ute i landet? Kan du kräva mer av chefen på boendet, det låter ju som stimulans saknas. Fint att du tar hand om henne så men visst måste även personalen kunna ta ut henne då o då. Kram till dig
Vill börja med att skicka en stor tröstekram. Det gör så ont att läsa vad du skriver för jag förstår exakt vad du går igenom. Det är så obärmhertigt med denna nedmontering av en människa man älskar så mycket. Tack för att du delar med dig och sätter ord på det svåra.
Tack fina du så glad jag blir, ta hand om dig ❤️
Så fint och med hög igenkänning. Längtar hela tiden efter mamma. Så svårt att förstå eftersom den starka känslan kommit efter att hon fick sin diagnos för tre år sedan.
Förstår nu – när du beskrev det – kanske min längtan är en djup sorg över att min sportiga, skrattande mamma alltid skämtade och som aldrig sagt ett ont ord om någon inte kommer tillbaka. Snällhet finns kvar,
men kroppen är stel och de ständiga frågorna om klockan, dagen, allt banalt upprepas ständigt. Älskade mamma. Önskar att hon fick somna in. Men så fort tanken kommer drabbas jag av panik. Vill inte mista henne.
Håller verkligen med dig ❤️ En del säger att den drabbade upprepar just de banala sakerna för att de är enklast. Resten blir för komplicerat. Testa att prata om minnen.. ❤️
Fint att läsa
Tack snälla du : ) ❤️
Könner igen så mkt av de du skriver även om min mamma inte har just alzheimer. O svårt när man har småbarn och bor 2 timmar bort och bara är där varannan månad..
Förstår att det är tufft med avståndet o sen dessutom små barn som man vill göra allt för ❤️
Fint skrivet. Ledsamt att höra att din mamma fått sjukdomen. Min mormor gick in i ett liknande tillstånd under sina sista år. Även som du skriver att det är svårt att samtala, så är jag övertygad om att personen uppskattar besöket, närheten,
och förstår vem man är, att det ligger så djupt inne i minnet. Men att de sista åren på något sätt är borta och att tidsuppfattning försvinner…
Hej Max, så fint att du hittat hit. Tack för dina ord o beklagar din mormor. Jag tror oxå, eller vet att mamma uppskattar mina besök o samtalen. Hon kanske tänker att hon svarar något i sitt huvud – vem vet. Kram till dig
Fint att du kan beskriva dina känslor så bra. Jag känner igen hur det kändes när pappa och jag umgicks dagligen i början av hans sviktande minne, när jag blivit pensionär. Pappa var bara 24 år äldre än jag. Han gillade att jag hade en massagebänk och att han ofta fick massage, när han jobbat hårt på tomten med olika träd och växter. Jag fixade varma fotbad, klippte hans hår och till slut tyckte han att han såg yngre ut om jag rakade bort allt. Han var alltid mån om sitt utseende. Ville ha snygga gympadojor, inga bruna ”gubbskor” som andra män på boendet hade. I en affär såg han en grå stickad mössa med glittertråd. ”Vill du verkligen ha den?” sa jag. Han stod på sig, så vi köpte den. En annan gång köpte han knallgröna lovikavantar med påsydda små figurer i tenn. Jättenöjd. Vi gick alltid ut när jag var på boendet. En dam och en annan man följde ofta med. Jag levde i nuet och försökte tänka bort hans minnesproblem. Vi hade kul. Hans sista dag var jag där. Han sov, så jag fick hjälp av personalen att lägga på en fuktkräm så tandköttet inte blev torrt. Både han och jag var lika, när vi sov på rygg och öppen mun. Jag städade lite och sedan åkte jag hem. En timme senare ringde hans kontaktperson. Han var död. Inte ens personalen var beredda på det. Han hade inga andningsuppehåll. Jag och mina två
barn åkte dit direkt. Fönstret stod på glänt och ett ljus var tänt. De hade lagt upp hans händer på täcket. Såg lite kallt ut såg jag la hans varma tröja ovanpå. Vi var förvånade att han såg så avslappnad ut
Din pappa låter helt underbar, vilken härlig person o jag förstår att du njöt av hans sällskap. Beklagar sorgen ❤️ Fint att han fick somna in i något som låter så lugnt. Kram till dig
Stark berättelse med känsla och sann beskrivning av ett otroligt smärtsamt tillstånd våra nära och kära kan drabbas av. Min farmor också.
Tack Kristina, kram
Herregud så fint skrivet! Tack! 🙏
Tack snälla du : )
Det du skriver berör. Själv går jag igenom allt detta , men med min man. Det är svårt när vänner och bekanta frågar ” Hur mår R?” – Vad svarar man? Alla verkar tro att han ska bli bättre! – De tror att medicineringen hjäper, men det gör den ju inte…
Det är tufft o ibland extra svårt när man inte är beredd på frågan. Tycker jag. Fint att du delar med dig, Caroline
Så fint du berättar om din mamma.
Men vad/hur ska man fråga då undrar jag? Att inte fråga något alls skulle ju också kännas konstigt. Förstår att det kanske är tillfället när man frågar som du menar har betydelse, men som utomstående så är det inte alltid så lätt att veta.
När det gäller saknaden efter din mamma så antar jag att det framför allt är saknaden efter din mamma såsom hon var förr. Att det är därför du saknar henne även om du precis har träffat henne. Ta hand om er.