fbpx

Alzheimer Life-stipendiet delades idag ut av Drottning Silvia för första gången. Charlotta Thunborg får 100 000 kr för sin patientnära forskning

Förändringar i livsstilen har visat sig vara den enda verksamma metoden att kunna förlänga patientens friska tid. Det första Alzheimer Life-stipendiet går till fysioterapeuten Charlotta Thunborg för hennes arbete att testa nya sätt på patienter med tidig Alzheimer att hålla sig friska så länge som möjligt.
Stipendiet är tänkt att slå en bro mellan forskningen på Karolinska Institutet och landets samtliga minnesmottagningar.
Alzheimer Life-stipendiet delades under fredagen ut av Drottning Silvia vid en ceremoni vid Drottningholms Slottsteater. Till vänster; Gunilla Steinwall, Alzheimer Life, stipendiaten Charlotta Thunborg, Drottning Silvia och Henrik Frenkel, Alzheimer Life.

Forskning. Det hände sig för snart 40 år sedan. Jag hade genomgått en komplicerad meniskoperation, men kunde inte hitta min lårmuskel. Min sjukgymnast blev efter två dagars slit med mig alltmer frustrerad. Utan lårmuskel kunde jag inte lämna sjukhuset.

Då vaknade djävulen i min sjukgymnast. Hon höjde mitt opererade och ytterst ömtåliga ben i nittio grader rakt upp.

”Vad säger du om jag bara släpper ner benet”, sa hon med ett snett leende.

”Då mördar jag dig”, svarade jag med ett stort mått av allvar.

Fast denna hard core-metod fungerade. Hjärnan lyckades i ren självbevarelsedrift hitta rätt muskel, och jag kunde bli utskriven dagen efter.

Jag tror sjukgymnastiken har utvecklats på senare decennier, men min bild av just denna yrkesgrupp inom sjukvården är att det är no bullshit-personal. Inget pjåsk, upp och hoppa timmar efter en komplicerad hjärtoperation. Ut och gå i korridoren om du ska bli frisk.

Därför är jag extra glad över att det första Alzheimer Life-stipendiet går till en sjukgymnast, en lätt undanglömd personal som står för det friska i vårdprocessen.

Fysioterapeuten Charlotta Thunborg doktorerade inom hälso- och vårdvetenskap.

Charlotta Thunborg ramlade in på området Alzheimer i ett sent skede i livet. Hon jobbade först inom skola och barnomsorg, och sedan inom läkemedelsindustrin i sin hemstad Strängnäs, men ville gå vidare och jobba med människor.
Hon utbildade sig till fysioterapeut, doktorerade i hälso- och vårdvetenskap och hamnade i ett projekt om hur sång och musik kan påverka förmågan att röra sig för patienter med långt gången demens.

Nästa steg i karriären var när Charlotta Thunborg fick höra talas om professor Miia Kivipelto, som 2015 blev ett världsnamn när hon och hennes team lade framden världsunika sk FINGER-studien.

Deltagarna i studien i åldern 60-77 år fick bland annat laga hälsosam mat och träna på gym i grupp. De gjorde minnesövningar på dator och fick råd av dietister, fysioterapeuter, psykologer, sjuksköterskor och läkare.
Och så jämförde man detta sk multimodala grepp med en grupp som bara fick regelbunden hälsorådgivning.
Efter två år hade interventionsgruppen förbättrat sin kognitiva funktion med upp till 150 procent jämfört med den andra gruppen. 
FINGER-studien slog alltså fast att ändrad kost, motion, hjärngympa och sociala aktiviteter och åtgärder mot vaskulära och metabola riskfaktorer, på ett närmast radikalt sätt kan förlänga patienters friska tid.

Gör vi alla våra 150 minuter av hård träning i veckan?

Charlotta Thunberg blev nyfiken och skrev till Miia Kivipelto att hon ville jobba med hennes team på Karolinska Institutet.
Hon blev antagen och blev med tiden medansvarig för den sk MIND-AD-studien. Med den ville man testa om patienter trots de lovande resultaten med FINGER-studien verkligen kan ändra sitt beteende.
Vi vet ju alla att träning är bra för hjärtat och därmed även för hjärnan. Men gör vi våra 150 minuter av hård träning varje vecka? Och ändrar vi verkligen kosten på ett radikalt sätt?

Så MIND-AD blev en pilotstudie om vilka metoder som krävs för att patienter faktiskt ska ändra sin livsstil. Det visade sig gå bra. Nittiotre deltagare i fyra länder fullföljde programmet med åttio procents närvaro och ändrade livsstilen.

”Sjukvården måste kunna erbjuda patienter med tidig Alzheimer individanpassade vårdplaner”, säger Charlotta Thunborg.

Men Charlotta Thunberg ville gå vidare för att se hur man kan skräddarsy program för varje enskild patient. Alla kanske inte behöver ändra sin kost. Många kanske redan motionerar eller håller igång sin hjärna.
Så Charlotta Thunborg plockade ut en liten grupp om fyra patienter på Kognitiva Mottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som hon har testat lite nya tankar på.

* I stället för att bara undervisa i hur man tränar, har hon skrivit ut gymkort med personlig tränare, sk fysisk aktivitet på recept (FaR).

* Och i stället för att få en broschyr med kostråd, så får patienterna kartlägga sin kost och sedan erbjudas en timme med en dietist för att säkerställa att kosten läggs om.

* Patienterna får även en kosthandbok så man kan följa upp ändringarna i kostmönster.

* Patienterna får tillgång till ett minnesträningsprogram.

* Patienterna följs upp vad gäller blodfetter, blodtryck och blodsocker, som också utgör en risk för utvecklad demens.


”Vi människor gör ju inte som man bör eller som andra säger. För att ändra grundläggande beteenden så krävs att sjukvården ligger nära sina patienter med individanpassade vårdplaner”, säger Charlotta Thunberg.

Modellen hämtar hon från cancervården som kommit oerhört mycket längre. Där har man lärt sig att bilda en varm och omsorgsfull pläd runt patienten, och där patienten blir delaktig i vårdplanen och har en kontaktsköterska som hen kan ringa 24 timmar om dygnet.

För patienter som får diagnosen Alzheimer finns idag ingen botande behandling, bara symtomlindring. Oftast innebär diagnosen bara chock och förtvivlan att bearbeta på egen hand. Några käcka råd delas i bästa fall ut om att ändra livsstilen, och så kanske en broschyr i väntrummet som berättar vad demens är…

Det är här Alzheimer Life-stipendiet 2021 kommer in. Bland flera spännande ansökningar valde juryn ut just Charlotta Thunborgs projekt att hitta metoder att föra ut FINGER-studien till landets minnesmottagningar.

Motiveringen för årets stipendium lyder:

”Alzheimer Life-stipendiet går 2021 till dr Charlotta Thunborg för att möjliggöra att den sk FINGER-modellen överförs till landets samtliga kognitiva mottagningar och kan bli en central del av en individanpassad vårdplan för patienter med kognitiv sjukdom.
FINGER-metoden är den första studien i världen som visar att man kan minska risken för kognitiv svikt om patienten samtidigt kan åtgärda kosten, fysisk träning, sociala aktiviteter, kognitiv träning samt se över blodtryck, blodfetter och blodsocker.”

Charlotta Thunberg tror att själva åtgärden att varje patient direkt får en individanpassad vårdplan gör att sjukdomen blir lättare att acceptera och leva med.

”Tänk tanken om varje minnesmottagning kunde starta grupper om säg tio personer, alla med färska diagnoser. I de här grupperna kan man träna tillsammans, diskutera och få råd om kost. På köpet får man den sociala samvaron och tillsammans kan man prata om sin oro och ge utlopp för sin ångest.”

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Stipendiet på 100 000 kr ska ge Charlotta Thunberg möjlighet att kunna utveckla direkt användbara metoder för att införa (implementera) FINGER-modellen på landets minnesmottagningar.

Charlotta Thunberg hoppas även kunna bli inbjuden till minnesmottagningar och vårdcentraler runt om i landet för att berätta om sin forskning och ge dem kraft och metoder att införa livsstilsförändringar som ett komplement till symtomlindrande läkemedel.

Ps Om några timmar ska jag få träffa Charlotta Thunborg på Drottningsholms Slott där hon ska få ta emot Alzheimer Life-stipendiet ur Drottning Silvias hand.
Ska fråga henne om hard core-behandling på patienter som inte kan hitta sina muskler, används även idag?

Stöd insamlingen till Alzheimer Life-stipendiet!

Var med och stöd forskningen för ett friskare liv genom att ge en gåva till min egen insamling, som går via Alzheimerfonden. Insamlingen till Alzheimer Life-stipendiet riktas till forskare, läkare eller annan sjukvårdspersonal som bidrar till att den forskning som görs i Sverige snabbare kommer ut till behövande patienter. Din gåva gör verkligen skillnad. Gå in här om du vill bidra. Inget belopp är för litet.

Missade du Alzheimer Forum i onsdags?

Vårt stora digitala event Alzheimer Forum i onsdags blev en kanonsuccé. Över 1 000 personer hade anmält sig och över 1 300 följde sändningen. På tisdag – till den Internationella Alzheimerdagen – lägger vi ut en redigerad version för alla er som missade. Med den länken kan ni titta och lyssna när ni vill. Håll utkik i nyhetsbrevet och i våra sociala kanaler. Vi kommer även ha länken uppe från tisdag morgon på hemsidan alzheimerlife.se.



Missa inte Internationella Alzheimerdagen!

Den 21 september är det den Internationella Alzheimerdagen. Detta uppmärksammar Alzheimerfonden med en digital livesänd temakväll kl.19.00 på www.alzheimerfonden.se. Programledaren Annika Jankell guidar oss genom ett spännande program där hon möter anhöriga, forskare och många andra intressanta gäster.

.

4.8 9 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

5 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Var kan man köpa bok som handlar om kost och motion?

Så himla kul att det är en Fysioterapeut som får stipendiet. Arbetar själv som fysioterapeut och har en make med Alzheimer. Fysioterapeuterna finns överallt i vårdkedjan men vårt arbete uppmärksammas sällan. Jag är säker på att min mans kognitiva funktioner varit betydligt bättre om han hamnat i ett ”program” som det ovan. Vi har själva försökt tänka på kost och träning. Tyvärr är det svårt att ”behandla” anhöriga och jag arbetar heltid och vi har tre tonårsbarn.

Vad glad jag blir att en person som jobbar med livsstilsförändringar får priset. Önskar verkligen att fler personer nu tar till sig o tar några steg i taget mot en förändring. Vet vanor är svårt att förändra ,men det går om man vill o kan motivera sig o givetvis lättare i grupp.
Jag har i många år försökt få tillstånd sociala aktivistgrupper för att ensamhetsproblematik inom kommunen jag bor med olika tema för att motivera förändring. Jag hoppas träffpunkten vill erbjuda det inför kommande år.

Vilket bra val!! Har själv alzheimer och jag jobbar själv med egna livsstilsförändringaroch är övertygad om att det håller hjärnan i bättre form längre. När jag fick min diagnos fick jag inget stöd alls och gick ner i ett svart hål. Att få en vårdplan och tips på vad jag kunde göra själv skulle ha betytt oerhört mycket för mitt psyke. Alzheimer life, tack för ett bra val. Och stort lycka till Charlotta1

missade mötet 15 sept
klarade inte att logga in

5
0
Kommentera inlägget!x
()
x