fbpx

Funderar ni på varför människor över hela världen bunkrar toapapper?
Det gör jag. Just toapapper?
Så jag ringde Sveriges mest kände och säregne ekonomiprofessor och bad honom vara med i min podd och förklara.
Micael Dahlen blevekonomiprofessor redan som 34-åring på Handelshögskolan i Stockholm. Han ser ut som en rockstjärna med sitt långa svarta hår, tatueringar över hals, armar och händer och sina svartmålade naglar.
Samtidigt är han Sveriges antagligen mest anlitade föreläsare på den internationella arenan. Han träffar ledningarna för globala företag som Apple, Google och Microsoft.
Den här superkändisen träffade jag av en slump på en strand i Thailand. Vi var på Springtimes träningscamp i Dolphin Bay. Jag som deltagare och han som löptränare! (Ni kan se här på bilden ovan hur vi svettas ihop under ett gympapass. Det är Micael som har sixpack, inte jag.)
Tidigare den här veckan, när hela världen skakas i sina grundvalar av Coronakrisen, möts vi igen, fast i Beppo poddstudio på Södermalm. Micael har skrivit en bok om att leva i kaos – Kaosologi – vilket gör mig nyfiken i dessa skakiga tider. Själv är jag så förvirrad att jag helt glömmer bort både honom och tiden, och kommer flåsande 25 minuter för sent in i studion.
Tänker lite förlåtande att det väl så här det är, allt är upp ner, även tiden.
Micael Dahlen lugnar mig innan jag hunnit få ur mig all min ångest och undergångsstämning.
”Vi måste tänka positivt, eftersom vår ekonomi är lika epidemisk som virus. Det är bara vi själva som kan tygla vår rädsla”, säger han medan jag tittar lite skeptiskt på honom.
Tänker på alla mina generationskamrater som är livrädda för smittan, och som lever isolerat.  Eller alla sjuka som lever på omsorgsboenden och som inte få ta emot besök. Och på alla mina vänner som fortfarande jobbar, eller leder företag, och som inte kan sova på nätterna därför att mattan plötsligen ryckts undan deras fötter.
Men ekonomiprofessor Micael Dahlen ser pandemin också som ett stort experiment i realtid att komma till rätta med en massa skevheter i vårt samhälle.
Typ det här med generationsklyftorna. Helt plötsligt är alla åldrar digitala. Farmor och farfar har blivit fantomer på skype. Eller det här med trögheten i tekniklyftet. Nu handlar alla på nätet. Och det är inte konstigt längre att prata med sin läkare via datorn.
”Men den kanske största effekten är att vi människor kommit närmare varandra”, säger Micael Dahlen.
Människor på nätet är idag mer godhjärtade. Tonen är snällare. Vi har fått syn på det lilla livet med familjen, och värderar det högre än allt det materiella. 
”Men det kanske mest spännande”, säger Micael Dahlen i podden, ” är att vi befinner oss i ett globalt experiment om att vi faktiskt kan förbättra vårt klimat.”
Världen mobiliserar som kanske aldrig tidigare i historien för att bekämpa pandemin. Kanske kan det vara en öppning till hur vi gemensamt kan lösa miljöfrågan?
Vi kommer i podden in på det här med kaos och rädsla och hittar likheter med att få en allvarlig sjukdom. Micael berättar om sina föräldrar, Rita och Tommy, som bägge drabbats av varsin hjärntumör. Även Micael trodde ett tag att han hade fått en tumör när han tappade känseln, först i vänster arm och sedan i vänster ben. Men det var utbrändhet av tredje graden.
I podden berättar han om sin väg att komma att komma tillbaka ur utbrändheten. Om hur man kan passa på att ”avmåstifiera sitt liv” nu när man har tid. Och hur man kan ändra 40 vanor på ett år (inklusive att lära sig älska broccoli).
Enda nya vanan som inte fungerade var att duscha iskallt varje morgon. Efter två lunginflammationer såg han det som naturens sätt att säga att det var en dålig idé.

Ps Men hur var det med bunkrandet av toapappet? Ni får svaret i podden. ds

4 1 röst
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x