fbpx

Henrik Zetterberg är en av världens mest kända forskare inom Alzheimer. Han hyllas av Bill Gates och hans team ligger bakom ett av de största genombrotten inom forskningen på senare tid.
Men privat brottas han med oron över att pappa Dennis bär på olika former av kognitiva sjukdomar. Och att den är ärftlig.
Lyssna på ett medryckande, pedagogiskt och personligt samtal med stjärnforskaren om att ha Alzheimer i familjen. Och om alla lovande genombrott som just nu sker i forskningen.

Jag hann knappt öppna dörren när jag kom hem från TV4, så plingade det till i min mobil. Det var från forskaren Henrik Zetterbergs mamma Inger.
”Vi såg dig idag på Malou efter 10 tillsammans med Henrik Z, som är vår son. Pappa Dennis har diagnosen vaskulär demens med lite Alzheimers och behandlas med bromsmedicin Exelon.
Vi har varit väldigt öppna med Dennis sjukdom och pratar dagligen om den. Livet har verkligen inte tagit slut utan bara börjat i en annan form.”

Vem kan inte bli rörd? Och nyfiken på hur Henrik Zetterberg själv ser på att ha Alzheimer rakt nedstigande led i sin egen familj. Och veta att risken ökar att sjukdomen även drabbar honom en dag.

Henrik Zetterberg är en av världens mest kända forskare inom Alzheimer. Han är professor i neurokemi och är chef över ett 80-tal forskare vid vid Göteborgs universitet och vid University College London.

Nyligen blev han uppmärksammad och hyllad av miljardären och filantropen Bill Gates i dennes blogg för sitt arbete att med hjälp av biomarkörer i enkla blodtester kunna spåra tidig Alzheimer. Det är ett av de riktigt stora genombrotten på senare tid inom forskningen kring kognitiva sjukdomar.

Mamma Inger och pappa Dennis låter inte sjukdomen ta över deras liv.

Men samtidigt vilar mörka moln över hans egen familj. Ska Alzheimer även hota Henrik Zetterbergs karriär i forskningens framkant?

Frågan är så spännande att jag bjuder in Henrik Zetterberg till min podd. Han var min allra första gäst hösten 2019, och den som redan i det poddsamtalet slog larm om att något var fel med min dåvarande diagnos ”trolig Alzheimer”.

Nu ska vi prata om sjukdomen i hans egen familj, och om den senaste hoppingivande forskningen.
Innan vi ses har Henrik pratat igenom med pappa Dennis och mamma Inger att det är ok att han berättar om hur sjukdomen påverkar hela familjen.

När vi sitter i studion igen är jag fascinerad av att Henrik Zetterberg ena dagen pratar som en ledande auktoritet på konferenser runt om i världen, för att nästa dag fundera över hur hans egen pappa mår i sjukdomen?

Inför vårt samtal har Henrik Zetterberg, idag 48 år, gått in i tanken över hur han skulle reagera om Alzheimer även drabbar honom. Genetiken är kanske den mest avgörande faktorn för att drabbas.

”Kanske blir jag den förste professorn i aktiv ålder som själv drabbas av Alzheimer”, säger han när vi har ett församtal inför podden. Men så kommer han på att det nog finns fall där även forskare på Alzheimer drabbas.

Det här är vad vi samtalar om i podden längst ned:

  • De första symtomen som väckte Henriks Zetterbergs oro
  • Hur han fick sin pappa till en minnesutredning
  • Hur gick samtalen därhemma när pappa Dennis väl fått sin diagnos?
  • Hur pappa Dennis förlikas med sin sjukdom
  • Hur han ser på sin dubbla roller, auktoritet och anhörig
  • Blir han en bättre forskare med Alzheimer i familjen
  • Vad skrämmer Henrik Zetterberg mest med sjukdomen

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

  • Rädslan av att bli beroende av andra
  • Fördelarna med tidig diagnos via blodtester
  • Hur den nya diagnosmetoden ska rullas ut i sjukvården
  • Patientnyttan med den nya i USA godkända bromsmedicinen
  • Riskerna och biverkningarna, och hur de ska vägas mot nyttan
  • Möjligheterna för att Biogens bromsmedicin ska bli godkänt även i Sverige

Precis innan vi avslutar vårt samtal i poddstudion är Henrik Zetterberg mån om att alla verkligen ska förstå hur positiva framsteg som just nu görs inom forskningen.
Kanske kan det inte rädda pappa Dennis, men för en forskare inom området kognitiva sjukdomar är det äntligen, äntligen ett ljus av hopp efter år av mörker.

Lyssna på det medryckande och berörande samtalet med Henrik Zetterberg längst ned i bloggen.

Expertfrågan:  ”Vi har Alzheimer i familjen. Hur stor är risken att även jag drabbas?
Silvialäkaren Moa Wibom går igenom ärftligheten i Alzheimer här.

Kortnyhet: Biogens nya bromsmedicin Aduhelm som blev godkänd i USA i juni har stora problem med sin försäljning, rapporterar New York Times. Det är en kombination av orsaker som ligger bakom Biogens svårigheter. Priset på 56 000 dollar per patient och år anses vara för högt ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Det system för ersättning som finns i USA – Medicare – har ännu inte tagit ställning till om man vill gå och ersätta patienternas kostnad för bromsmedicinen. Och även många läkare i USA är tveksamma till patientnyttan.

4.8 9 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

4 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Jag har sökt hjälp under ca 2 års tid, för att mitt närminne och en del andra funktioner har ändrats. Jag blev röngtad i huvudet och fick diagnos hydrogefali. Blev op. för shunt i huvudet. Tyckte jag var bättre 2-3 månader, men sedan började jag tappa minnet igen. Varför kan man inte undersöka i fall jag har Alzheimer eller vad jag har. Min mamma och pappa har haft Alzheimer. Jag är 72 år

Hej Henrik och Henrik, tack för en riktigt bra och informativ podd! Trodde jag kunde ganska mycket om pågående forskning men fick ändå lära mig en hel del nytt, Men framför allt gav det lite hopp om fortsatt forskning, och bättre vård av Alzheimer patienter

[…] blodtester för tidig diagnos. Henrik Zetterberg har varit med två gånger i min podd, nu senast i denna med rubriken Stjärnforskaren, pappa Dennis och familjen Alzheimer, där han berättade att även […]

4
0
Kommentera inlägget!x
()
x