TV-journalisten Malou von Sivers har kognitiva sjukdomar som ett återkommande tema i sitt program.
Själv väckte hon reaktioner när hon i ett Sommarprogram berättade om en pappa som misshandlade barnen. Frågan som förföljt henne var varför inte hennes mamma ingrep?
Malou berättar här i podden att hon sökte upp sin åldersdementa mamma för att få svar.
Två gånger på ett år har jag suttit hos Malou von Sivers på TV4. Hon har intresserat försökt borra sig ner i min själ. Först om hur det var att få beskedet ”trolig Alzheimer”? Och sedan hur det var att få höra att diagnosen var fel?
Nu sitter vi i min poddstudio på Södermalm i Stockholm. Det är omvända roller. Och jag vill veta varför Malou är så fascinerad av Alzheimer, som verkar gå som en röd tråd i hennes program Malou efter tio.
”Jag är ju lite av en hypokondriker, så visst är det en skrämmande sjukdom”, svarar hon. ”Det vore förfärligt att tänka sig att själv drabbas av Alzheimer. Jag är ju med mina tankar och mitt skrivande så mycket mer i mitt huvud än i min kropp.”
Malou har intervjuat många av de ledande forskarna och läkarna inom kognitiva sjukdomar, träffat anhöriga men bara några få patienter.
”Tyvärr är det väldigt få patienter som stiger fram och berättar. Stigmat runt sjukdomen gör att i stort sett alla som drabbas försvinner in i ett slags tystnad.”
Malou von Sivers bröt sin egen tystnad när hon i sitt Sommarprogram 2016 berättade om en annan sorts trauma. Om en pappa som höll barnen i ett terrorvälde med ständiga hot om slag. Programmet berörde många. Hon fick tusentals mail, och det blev upprinnelsen till en serie romaner om sin familjs historia.
Men det många undrade över hennes mammas roll. Varför ingrep inte hon för att skydda de tre barnen?
”Ja, det är gåta”, säger Malou i min podd. ”Vad hade mamma sett och varför gick hon inte emellan.”
Märkligast kanske var att Malou inte kunnat förmå sig till att fråga henne. Strax efter sommarprogrammet bestämmer hon sig för att konfrontera mamman, som då närmare 90 år satt på ett boende med en odiagnostiserad demens.
Hur samtalet avlöpte får ni höra i podden här nedan….
Men mammans åldrande berör Malou varje gång hon kommer dit på besök. Äldre människor som hänger med sina huvuden. Det blir som en påminnelse om vad som en dag väntar.
Malou är ung i sinnet, vältränad och har en biologisk ålder som en 40-åring. ”Fast vad hjälper det om man kommer in på IVA med Covid-19. Då är man likväl en person med lungor som en 68-åring”.
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
Vi kommer in på åldrandet, och allt det här med 70-plussandet som skapat en ytterligare stigmatisering av äldre.
”Visst värjer jag mig mot mitt eget åldrande. Främst mot samhällets nedlåtande syn på äldre, som att de inte räknas längre. Men kanske är det döden som skrämmer mig, att inte få vara kvar i livet.”
Lyssna på ett fint samtal med Malou von Sivers, om livet, sjukdom och död.
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Tack för bra och intressant Podd❣️