fbpx

När EMA avslår medicinen i Europa berövas många drabbade hoppet om att kunna få medicinsk hjälp inom en snar framtid. Vad händer nu? Vi ringde upp en av Sveriges främsta experter. 

Risk och nytta. Anledningen till att lecanemab inte godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är att riskerna för biverkningar (hjärnsvullnad och mikroblödningar i i hjärnan hos en del av de som testat medicinen) anses för stora i jämförelse med nyttan medicinen gör. 

Effekten – mer tid. Lecanemab är ingen bot eller dundermedcin mot alzheimer. Tvärtom har effekten av denna nya bromsmedicin beskrivits som måttlig. MEN den innebär mer tid. Något som den drabbade och dess anhöriga mest av allt faktiskt vill ha. I genomsnitt sex månader av ”frisk tid” kan man få. I andra fall mycket mer, i vissa fall mycket mindre. 

Henrik Zetterberg, en av Sveriges ledande forskare inom detta fält (Göteborgs universitet), och tidigt positiv till medicinen, upprörs nu av EMA:s beslut:
”Det är jättetråkigt. Detta kommer göra att europeiska alzheimerpatienter (med tidig diagnos) inte får möjlighet till en behandling som verkar fungera riktigt bra på en subgrupp. I USA, Sydkorea, Kina, mfl kan man alltså nu testa denna behandling, om man uppfyller kriterierna, men inte här i Sverige. Det land där den upptäcktes. Det är ironiskt!” 

Olika slutsatser av samma resultat? Hur kan läkemedelsmyndigheterna i de olika länderna komma till så olika slutsatser i form av risk och nytta?

”Det är för mig obegripligt.” säger Henrik Zetterberg. 

Dyr medicin. Handlar det om pengar då medicinen ansetts dyr? 
”Nej, EMA tar inte hänsyn till priset. Det är upp till länderna att senare ta ställning till. Detta handlar om en bedömning av den risk och nytta medicinen innebär.” säger Henrik Zetterberg. 

Sista ordet inte sagt. Läkemedelsbolagen bakom medicinen Eisai och Biogen kommer överklaga beslutet, vilket de har rätt till inom 15 dagar. Mer information väntas komma. 

Vi har som ledande informationskanal kring demenssjukdomar fått den första intervjun med en av de alzheimerpatienter som under snart fem års tid testat bromsmedicinen lecanemab.

Lyssna på podden nedan om hur Christina, 76, lever idag med sin sjukdom och hur hon ser på biverkningarna hon drabbades av. 

Tipsa fler om vårt nyhetsbrev med det senaste om demenssjukdomar! Vi vill nå ut till fler så vi kan göra mer! 

5 1 röst
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x