fbpx

Coronaviruset Covid-19 kan även drabba hjärnan och orsaka demensliknande symtom.
Det säger professor Bengt Winblad, professor i Geriatrik på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i poddcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
”Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet”, säger Bengt Winblad. ”Troligen handlar det om en inflammation i hjärnan orsakad av viruset. Andningsproblemen behöver inte bara bero på att lungorna är infekterade. Viruset slår troligen på hjärnstammen där centrat för andning och blod sitter.”
Det här stämmer väl överens med att många läkare på intensivvården rapporterar att patienterna är förvirrade när de kommer in till sjukhusen, menar Bengt Winblad.
Frågan är hur bestående de här skadorna blir. Mycket talar för att flertalet återhämtar sig. Men forskare inom geriatriken kommer att studera om Covid-19 även långsiktigt kan skada hjärnan och orsaka framtida demens.
Bengt Winblad sitter i min poddstudio och berättar att han är skrämd över virusets effekter. Han är Sveriges främste forskare inom geriatrik och Alzheimer. Under sin snart 50-åriga karriär har han skolat upp många av landets idag ledande forskare inom Alzheimer. Professor Bengt Winblad brukar kallas för ”spindeln i Alzheimer Sverige”. Så sent som förra året fick han Europas kanske finaste utmärkelse inom Alzheimerforskningen.
Bengt Winblad ligger även bakom stora delar av det internationella samarbete som gör att svenska forskare ligger i täten när det gäller forskning inom både diagnostik och nya läkemedel.
I poddsamtalet går vi igenom symtomen du bör hålla koll på om du minnesproblem, och senaste nytt inom forskningen:

–       Varför Coronakrisen slår hårt mot forskningen kring nya läkemedel inom demensområdet?

–       Hur lång tid det tar innan vi kan ha nya bromsmediciner? (De som finns idag är 16 år gamla!)

–       Riskerna för att finansiärer till forskningen – både samhället, stiftelser och privatpersoner – minskar sina bidrag?

–       Varför över 200 försök att ta fram nya läkemedel har misslyckats?

–       Varför ett framtida genombrott för nya läkemedel mot Alzheimer bara kommer att gynna få patienter?

–       Varför Bengt Winblad ser Alzheimer som en tickande bomb i samhället?

–       Om det kan vara så att forskarna letar på fel ställe, i hjärnan istället för i tarmens bakterieflora?

–       Om gammastrålar kan bli en billig och effektiv hjälp mot kognitiv svikt?

–       Varför cancer får all uppmärksamhet och Alzheimer liten?

–       Om Barack Obamas mål att 2025 hitta en ny effektiv bromsmedicin kommer att bli verklighet?

–       Varför mediernas rapportering om demenssjuka som superspridare på äldreboenden kan öka stigmatiseringen av Alzheimer?

–       Och hur Bengt Winblad tror att han själv reagera om han, idag 77 år, skulle få beskedet att han har Alzheimer?

Lyssna på det här poddsamtalet. Professor Bengt Winblad är en lysande ciceron i Alzheimerland. På ett populärvetenskapligt sätt ökar han vår kunskap om världens mest kända okända sjukdom.

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x