fbpx

Kan en brunalg som angriper bakteriefloran i tarmen vara lösningen på gåtan Alzheimer? Långt framskridna studier med patienter i Kina visade att det läkemedel som tagits fram ur den havsbaserade algen gett tydliga förbättringar på kognitionen redan efter en månad. Men så i maj stängdes hela projektet ned.

Läkemedel. Forskare i Kina har under senare tid intresserat sig speciellt för tarmflorans betydelse för utvecklingen av Alzheimer. Mikrobiomet, eller tarmflorans sammansättning, styr t ex större delen av vårt immunförsvar, men är också involverat i ett stort antal andra fysiologiska processer, inklusive vår hjärnfunktion.

Det här berättar vår researcher Monica Axén i denna blogg. Monica har ett förflutet på flera olika läkemedelsbolag.

Monica Axén har arbetat som internationell marknads- och produktchef och som konsult åt ett antal medicintekniska företag och inom läkemedelsbranschen.

Monicas text:

”Olika typer av störningar leder till inflammation och obalans i hela kroppen inklusive förmågan att t ex reglera vår insulinproduktion vilket man också kan se i hjärnan hos Alzheimerpatienter. Sjukdomen kallas av vissa för ”diabetes typ 3” och man riktar där in sig på förebyggande åtgärder som t ex fetmareduktion, fysisk aktivitet och kostförändringar, ofta med minskat intag av kolhydrater.

Men det mest spännande i det utvidgade forskningsarbetet kommer just nu från Kina. Kinesisk och österländsk medicin har flertusenåriga anor och är till skillnad från vårt västerländska synsätt mera inriktat på helhetssyn och traditionell örtmedicin. Det är egentligen vi i väst också utan att tänka på det – många av våra syntetiska läkemedel har sitt ursprung i växtvärlden – digitalis inom hjärtsjukvården kommer från fingerborgsblomma och vanlig aspirin eller acetylsalicylsyra mot värk och feber har sitt ursprung från vissa pilträd och björksorter.

Men i Kina har man också en tradition av att använda sig av tång, alger och olika svampar i behandlingen av olika sjukdomstillstånd. Ett ungt kinesiskt forskningsföretag, Green Valley i Shanghai har därför sedan en tid inriktat sig på möjligheterna att behandla neurologiska sjukdomar, i första hand Alzheimers i tidigt stadium med hjälp av en viss typ av brunalg.

Till skillnad från de nuvarande amyloid- och tau bromsande ämnena i själva hjärnan, vill man reducera de skadliga bakterierna som anses kunna bidra till själva plackbildningen när de väl nått hjärnan och stoppa upp dem redan där de uppkommer, dvs i själva tarmen.

Forskningen och intresset för tarmfloran, mikrobiomet, har funnits ett tag (sedan början av 2000-talet) men är inte utbrett i väst. I Kina och i öst har man en annan syn på detta och det är inte kontroversiella tankar som här i väst.

Den kinesiska medicinen Oligomannate godkändes redan 2019.

Dessa brunalger antas kunna påverka tarmfloran i så positiv riktning att det också har effekt på olika hjärnfunktioner. Det kinesiska algextraktet som heter Oligomannate bidrar till att reducera de bakterier i tarmen som är skadliga för hjärnan. Den klart dominerande teorin kring orsaken till Alzheimers sjukdom är att den orsakas av den plackbildning som bildas av proteinerna amyloidbeta och tau som både kan ses vid avbildning av hjärnan och i ryggmärgsvätskan.

De nuvarande mest lovande bromsande läkemedlen mot sjukdomsutvecklingen – det kontroversiella Aduhelm i USA och det kommande svenska lecanemab – är inriktade på att reducera själva inlagringen av dessa skadliga ämnen. Green Valleys Oligomannate siktar istället in sig på själva grundorsaken, nämligen att blockera och reducera skadlig bakterieflora redan innan den når hjärnan och påverkar bildningen av amyloidbeta och tau.

Man har genomfört kliniska studier i Kina och menar sig kunna visa att patienterna uppnår en förbättring av den kognitiva förmågan redan efter fyra veckor. Det tas i pillerform vilket är enkelt och biverkningarna anses vara lindriga och inte så allvarliga som de som rapporterats för Aduhelm i form av hjärnödem.

Oligomannate är godkänt i Kina sedan 2019, det fortsätter att användas där (hos en enorm befolkning) och man fortsätter med kliniska studier där också.

Svenska forskare har tillfrågats om att vara med

Det har också utvärderats i en internationell sk Fas III-studie, kallad GV 971 med avsikt att också få det godkänt i första hand av amerikanska FDA. Svenska forskare har tillfrågats om medverkan och visat intresse men eftersom patienterna i studien måste avstå från eventuella symptomlindrande mediciner under studieperioden har det inte ansetts etiskt försvarbart.

Men allt har inte gått på räls. Amerikanska forskare har uttryckt tvivel när det gäller resultaten och menar att de är likvärdiga med dem man uppnår med klassiska symptomlindrande mediciner, typ Memantin. Green Valley har dessutom varit indragen i juridiska  skadeståndsprocesser där man anklagats för aggressiv marknadsföring av ett svampbaserat läkemedel mot cancer.

Och så, i mitten av maj i år, så kom det överraskande beskedet att företaget avslutar den globala GV 971-studien i förtid. Skälen man anger är att denna internationellt omfattande studie påbörjades precis när covid-19-pandemin bröt ut och att det har orsakat stora svårigheter att kunna ha den kontakt, övervakning och uppföljning av patienterna som behövs för att uppfylla de vetenskapliga kraven.

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Man hänvisar också till olika geopolitiska omständigheter och ekonomiska svårigheter utanför företagets kontroll och informerar om hur man kommer att i förtid avveckla hela projektet. Vilket man förstås beklagar och hoppas på att kunna uppta det igen i en icke specificerad framtid.

Det är synnerligen ovanligt att man avslutar vetenskapliga studier i ett så här framskridet stadium. Osäkerheten om vad som ska hända framöver är förstås stor, inte minst för alla de 1500 kinesiska anställda vid Green Valley, patienter och alla andra som satt sitt hopp till detta havsbaserade och intressanta spår i jakten på allt som kan tänkas ge lindring och kanske till och med bot på den förödande Alzheimersjukdomen.”

Hur tarmen styr hjärnan!

Vill ni fördjupa er mer i hur tarmens bakterier påverkar din hjärna finns denna förklarande artikel. Bra att veta att det finns ett solklart samband mellan magen och hjärnan.

4.4 15 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

3 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Har själv Alzeimers o mår något sånär bra även om det blir lite tokigt Känner att det blir sämre o börjar dra mig undan en hel del men kan inte styra upp min situation själv o hoppas på en ny medicin

Längtar till en ny medicin

Livsviktig info.. tack

3
0
Kommentera inlägget!x
()
x