Nej, 2024 var inte bara krig, OS och Taylor Swift. Det var även ett år som innebar ett stort steg för de som drabbats av en kognitiv sjukdom. Under 2025 kommer förhoppningsvis första gången bromsmediciner användas på minnesmottagningar i Sverige. Det kommer också bli året då man kommer kunna se vad de nya tidiga diagnosmetoderna (blodtester) och digitala minnestester kommer leda till. Vi har tagit fram några av de viktigaste punkterna under året och ger tips på att få reda på mer om våra största folksjukdomar – de kognitiva.
Paradigmskifte med nya bromsmediciner. För oss som är i alzheimer och andra kognitiva sjukdomarvärlden har vi under 2024 lärt oss om proteiner och plack i och med en ny godkänd bromsmedicin mot alzheimer, lecanemab. Fler väntar 2025.
Livsstilen spelar roll. Vi har fått mer på fötterna kring vad vi gör och äter. Och ytterligare fog för att vår västerländska livsstil påverkar när och hur vår hjärna påverkas av demens (hint – det betyder mer än vi trott).
En ny strategi mot demens. Politikerna har tagit till sig vad vi vetat länge – vi måste tills vi kan bota göra allt vi kan för att mota sjukdomarnas förlopp, en ny demensstrategi ligger för dörren.
Ljus på den som står bredvid. En röst för anhöriga. Vi vet hur tungt det är att vara nära anhörig. Och nu verkar fler ha lyssnat. En ny anhörigutredning är påbörjad. Där ska även de unga anhöriga bli sedda, en grupp som länge varit förbisedd.
Sverige är en forskningsnation. Vi har fått på pränt att Sverige som forskarnation inom dessa områden står stark, inte bara med den svenska bromsmedicinen, redan nämnd, utan även för att våra svenska stjärnforskare får prestigefyllda priser. Tex Henrik Zetterberg på Göteborgs Universitet som tilldelades det finaste priset av dem alla, Goodes priset. Grattis! (Väntas Nobelpris inom några år för gänget bakom den svenska bromsmedicinen lecanemab månne?).
Inte bara alzheimer. Det har också varit ett år där nya antikroppsmediciner för första gången testas på andra degenerativa sjukdomar som tex Lewy Body sjukdom och Parkinson. Och nya studier för att upptäcka sjukdomarna innan de upptäcker dig i form av biomarkörer har påbörjats.
Fler drabbade än någonsin tidigare. 2024 är också ett år när fler än någonsin drabbas av en kognitiv sjukdom, de flesta av dem får Alzheimers sjukdom. Ungefär 68 personer drabbas varje dag i Sverige. Vad säger experterna om senaste forskningen?
Cirka 150 000 människor lever med en kognitiv sjukdom, även kallad demenssjukdom, i vårt land. Det är 150 000 anledningar till att vi måste fortsätta vårt arbete att som en första hjälpen göra situationen lite bättre för den som drabbas och för de som är anhöriga.
Tycker du det vi gör på Alzheimer Life genom seminarier, poddar, bloggar och opinionsarbete är bra? Stöd oss i sånt fall. Vi vill fortsätta hjälpa fler. Vill du?
Ge en valfri gåva via:
BG 5587-4564 eller Swish 1234866208
Gott nytt år till alla som kämpar där ute!
Johanna Hinteregger är radiojournalist och bl a känd för radiodokumentär Innan mamma glömmer som blev en stor succé när den kom 2020. Nu är hon verksamhetschef för Alzheimer Life. I vår podd Jag var arg för att min älskade mamma skulle försvinna berättar Johanna om livet och relationen med sin mamma. Här är hennes dokumentär på SR P1 (länk).
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Tack.
Och en uppmaning Skaffa 90 konto
25%skatterabatt f givare
Ni gör ett fantastiskt bra jobb med att sätta fokus och ljus på kognitiva sjukdomar, det är viktigt att prata om både möjligheter och utmaningar för drabbade. Fortsätt att göra skillnad för oss som har sjukdomen, vikten av stöd och rätt medicinering i tid. Den nya medicinen är efterlängtad, dock så verkar det dröja några år innan den blir tillgänglig i Sverige. Sen verkar det som att varje Region ska ta beslut om man kan tillhandahålla medicinen. Vi får hoppas att alla Regioner får den möjligheten!