Magdalena, Amelia, Anna, Anders, Johanna, Pernilla och så Drottning Silvia. Lyssna på poddarna som går direkt in i hjärtat
Hösten 2019 startade jag min egen podd. Tanken var att samtala med landets främsta läkare och forskare om kognitiva sjukdomar. Men det som berört mig mest är de nära och intima berättelserna om att ha – eller leva i skuggan av – Alzheimer.
Här nedan tipsar jag dig om sju av mina poddar som lämpar sig i hängmattan, under morgonpromenaden, på klippan eller i blåbärsskogen,
Poddtips. Jag själv går nästan för jämnan med lurar i öronen. Är det inte en ljudbok eller Sommar i P1 så är det en av alla de otaliga poddar som jag prenumererar på. Min favorit kan jag väl avslöja är New York Times dagliga nyhetspodd The Daily.
Jag själv började ”podda” för snart två år sedan. Det var när jag fortfarande levde med diagnosen ”trolig Alzheimer”. Jag ville veta mer om min sjukdom (som efter år ändrades till kognitiv svikt). Jag googlade upp landets främsta experter. Det var främst läkare och forskare. Som menig patient får man inte korn på dessa hårt upptagna specialister, tänkte jag. Men vad händer om jag startar en podcast och bjuder in dem till min studio hos Beppo Ljudproduktion på Södermalm i Stockholm?
Jag började med att maila stjärnforskaren Henrik Zetterberg i Göteborg. När vi väl hade avhandlat att han tyckte det var lite jobbigt att ha samma namn som hockeyproffset Henrik Henke Zetterberg, så blev vårt samtal otroligt fint och lärorikt.
Henrik Zetterberg är en fantastisk pedagog och jag bara sög i mig kunskap. Den podden har haft över 10 000 lyssningar, vilket är fantastiskt för en nischpodd om en stigmatiserad hjärnsjukdom. Du kan för övrigt lyssna på den här.
Efter Henrik Zetterberg bjöd jag in i princip hela Hall of Fame i Alzheimerland. Dessa forskare och läkare kom med all sin kunskap och ödmjukhet när de i min podd fann en arena för populärvetenskapliga samtal för en bred publik.
Många av dessa läkare och forskare kan ni hitta i min blogg med poddtips från förra sommaren. Du har länkarna här.
Men det som har berört mig mest under de här åren är berättelserna med patienter och anhöriga. Inte sällan har jag stannat upp mitt i en mening för att se den jag samtalar med på andra sidan studiobordet torka bort tårar.
Så här kommer sex starka poddberättelser som jag tror att ni kan få stor behållning av.
Finansministerns tårar över pappa Göran
Det var Magdalena Anderssons eget kansli som kontaktade mig och undrade om jag kunde tänka mig ett samtal med finansministern. Hennes pappa Göran, som Magdalena stod oerhört nära, hade många år tidigare både utvecklat och avlidit i Alzheimer.
”Jag är oerhört känslomässig, speciellt när jag pratar om min pappa”, varnade hon mig lite överraskande innan vi drog igång inspelningen.
”Man får gråta under samtalet”, svarade jag.
Och det blev ett oerhört finstämt samtal (som du kan lyssna på här), långt ifrån den bild vi alla har av Magdalena Andersson. Naturligtvis blev det löpsedlar. Och så bara veckan efter bröt pandemin ut i Sverige. Men det är en helt annan historia.
Jag vill inte lida mot slutet, och bli bortskyfflad i en rullstol!”
Jag såg Anders och Madeleine Granqvist första gången på ett forskarsymposium 2019.
Anders Granqvist fick diagnosen Alzheimer bara 53 år gammal, när han var mitt i livet. Han var, då han fick sin dom, servicetekniker, frisk, stark och med en härlig familj.
Nu sitter han och hans fru Madeleine mittemot mig i poddstudion.
Jag har mot slutet av samtalet närmat mig det mest känsliga, att Alzheimer är en dödlig sjukdom.
Jag tittar upp på honom, dröjer lite med frågan, som om jag vill skydda både honom och mig.
”Vad är du mest rädd för?”
Lyssna på den här starka och känslomässiga berättelsen med Anders och Madeleine.
”Jag skulle vilja avsluta mitt liv på ett värdigt sätt!
Livet blåser tidningsmakaren Amelia Adamo i nacken, om det nu inte är döden. Två av hennes närmaste vänner har avlidit, och hennes före detta man har drabbats av frontallobsdemens.
I förra veckan blev Amelia Adamo tokhyllad för sitt Sommarprogram. Det blev en lovsång till alla oss i ”riskgrupperna”, vi som skulle hållas undan och helst låsas in för att inte drabbas av smittan.
I den här podden tar Amelia Adamo upp sitt eget förhållande till döden och frågan om dödshjälp.
”Jag skulle vilja avsluta mitt liv själv på ett värdigt sätt, om jag blev obotligt sjuk. Så det är väl bara att lägga lite piller på hög nu….”
”Varför hålla liv i pappa? Kan han inte bara få somna in?”
”Jag tycker det är trångsynt att utgå ifrån att alla människor vill leva till sista andetaget. För min pappa hade varit bättre att kalla hem alla sina fyra barn, äta det han älskar, ta ett sista farväl och sedan låta honom få somna in.”
Anna Ehrenpreis sitter i min poddstudio och berättar om sin pappa Stigs svåra Alzheimer. Och om mamma Birgittas frontallobsdemens vid bara 62 års ålder.
Anna Ehrenpreis, kommunikatör på en koncern med flera djursjukhus, tycker det är konstigt att man ger sina favoritdjur möjlighet att slippa undan onödigt lidande. Men vi människor ska uthärda till våra organ formligen klappar ihop. Lyssna på den insiktsfulla podden om att vara anhörig till två föräldrar med kognitiva sjukdomar.
(Annas pappa avled i våras efter att vi publicerat podden.)
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
”Jag var arg för att min mamma skulle försvinna!”
Radiojournalisten Johanna Hintereggers dokumentär Innan mamma glömmer väckte stor uppmärksamhet när den sändes för snart ett år sedan. Främst för att Johanna, 36 år, samtalar med sin drabbade mamma på ett ovanligt närgånget och uppriktigt sätt.
Om hur sjukdomen Alzheimer förändrar deras relation. Och om ilskan och frustrationen Johanna själv känner över att Alzheimer inkräktar på hennes eget liv.
Men vad som hände efter att dokumentären sänts hade inte berättats. Johanna tvingades genomgå sitt livs svåraste kris, när det som inte får hända faktiskt hände. Hör vårt fina poddsamtal här.
“Det triggade igång en sånt jävla utbrott inom mig…”
Pernilla Andersson är inte bara en av Sveriges mest populära artister och låtskrivare. Hon var också dotter till en demenssjuka pappa som vanvårdades på sitt äldreboende.
Pappa Kent dog den 16 augusti 2019. När Pernilla och jag sitter i poddstudion har det gått ett sorgeår, men smärtan över att ha förlorat sin pappa sitter fortfarande i. Hon blev sjuk, fick högt blodtryck och hade strokevärden.
“Det är otroligt tomt. Jag pratar med honom hela tiden. Jag saknar honom oändligt.”
Pernilla Andersson släppte i våras ett nytt album med titeln Samma dag som Elvis, vilket råkar vara samma datum som pappa avled. (Och som hon nu åker land och rike på turné och spelar.)
I podden berättar hon om sorgen efter sin “40-talistsnubbe” till pappa, om vanvården av de äldre, om okunskapen kring Alzheimer och om varför hon var förbannad på Jonas Gardell.
Lyssna på podden med Pernilla Andersson här.
Drottnings Silvias första poddintervju.
Redan innan jag gjorde min första poddintervju hade jag en önskelista på gäster. Högst upp stod naturligtvis Drottning Silvia. Ingen annan i Sverige har gjort mer för patienter med kognitiva sjukdomar.
Jag skrev till hovet precis före pandemiutbrottet. Med lite hjälp från forskare och läkare som gick i god för mig, så hörde hovet av sig och berättade att Drottningen gärna tog emot mig för ett bandat samtal.
En viss hjälp hade jag av att Drottning Silvia läst mitt fall i media.
Men intervjun sköts på framtiden. Covid-19 kom emellan och kungaparet isolerade sig på Stenhammars Slott.Men så i mitten av september förra året, precis innan andra vågen tog fart, gjorde vi poddsamtalet uppe på Kungliga Slottet.
Det Drottningen inte nämner just då är att hennes egen bror Walther ligger svårt sjuk i Alzheimer. Han avlider bara någon månad senare. Men det är antagligen i det perspektivet man ska läsa följande som Drottning Silvia säger i vårt poddsamtal:
”Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge. Att de (familjen) inte blir rädda och kan stå vid min sida, och att de inkluderar mig.”
Det är berörande att lyssna på podden (som du kan lyssna på här) när Drottningen berättar om sina egna upplevelser av att ha Alzheimer i familjen.
(Om du undrar över bilden längst upp, så är det ett av mina älskade barnbarn, Linnea 6 år, som firar sin sista dag på förskolan. Linnea går också omkring med lurar, fast antagligen inte med mina poddar.)
Fortsatt storm kring Biogens nya bromsmedicin!
Bråken och debatten i USA kring Biogens bromsmedicin Aduhelm bara ökar i styrka. Chefen för den amerikanska läkemedelsmyndigheten har inlett en egen utredning kring hur beslutet om att godkänna Aduhelm i början av juni egentligen gick till. Flera politiker i kongressen kräver insyn i processen.
Och nu vägrar även enskilda läkare och sjukhus i USA att skriva ut Aduhelm innan FDA har gått till botten med hur – och på vilka grunder – Biogen fick sitt tillstånd. Läs mer här.
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Hej Henrik!
Jag läser alla dina intressanta blogginlägg-tack för att du finns!!
Tyvärr kan jag inte lyssna på poddarna pga min hörselnedsättning men tack och lov att du bloggar!!
Hälsningar Britt