fbpx

Vad får man saker ifrån? Egentligen?
Jag satt på min cykel den där regniga dagen i våras, när jag precis fått min diagnos på Karolinska, då tanken flög in i mitt huvud.
Jag ska göra en podcast om Alzheimer!
Jag är visserligen journalist men har aldrig jobbat med vare sig radio eller poddar. Ändå var det här med podden nästan det första jag nämnde för min sambo Lena när hon kom hem från jobbet.
Vad Lena tänkte kan jag bara ana, men ord som chock och förnekelse ligger väl nåra till hands.
Men tiden från tanke till handling är lång, även i min bisarra värld. Jag började med att blogga (det här är faktiskt mitt 46:e inlägg sedan början av september).
Men jag ville så mycket mer. Jag sökte mer kunskap än den man kan hitta på nätet. Jag ville intervjua landets främsta experter på hjärnsjukdomar, typ Alzheimer. Som privatperson är det omöjligt att komma i kontakt med eliten av forskare och läkare. Men om jag bjuder in dem till en podcast så kan de väl inte tacka nej?
Men hur producerar man en podcast? Hade ingen aning. Googlade på produktionsbolag och hamnade på Beppo Ljudproduktion. Min kompis Hasse och jag fick träffa Susanna och Erland på Beppo som pepprade mig med frågor om vad jag ville med min podcast? Ville? Tja, vad ville jag?
De varnade mig också för att ha för stora förväntningar. Tro inte att du kommer att göra en ny Alex & Sigge (poddarnas fixstjärnor i den här märkliga nya världen).
Efter en hel del arbete hemma på kammaren hade jag en skiss klar för min podcast. Jag ville ha smarta samtal om Alzheimer, som lär mig mer om världens mest kända okända sjukdom. Men hela tiden utifrån mig själv och min egen lite diffusa diagnos. Inte ömkande och snyftande, inte skrämmande och alarmistiskt, utan nyfiket och på tå.
Det har nu gått ett halvår sedan den första podden. Jag har gjort mycket roligt i mitt liv som journalist, men det här är barnsligt kul. Jag, en studio med mikrofoner, en lyhörd producent, och så landets smartaste hjärnor. Och poddarna ska kännas som ni lyssnade på ett samtal hemma vid mitt köksbord. Avspänt, varmt, roligt, oväntat, ibland fnittrigt, ofta tufft, och hela tiden på allvar.
Podden är helt unik i Sverige eftersom den går på djupet och gräver fram kunskap om Alzheimer på ett sätt som är tillgängligt för alla. Och så är den autentisk eftersom den görs av någon som lever med en diagnos. Och helt ideellt. Jag finansierar podden med min egen pension. (Lite kul ska man väl ha med sina pengar.)
Eftersom många av er som läser denna blogg har kommit till på senare tid, så tänkte jag passa på och kort presentera de nio poddar jag hittills lagt ut. Du får länken också om du vill gå in och lyssna.
Enklast framöver är att gå in på valfri poddspelare (Podcaster, Spotify, Soundcloud) och bara skriva in din mailadress så får du varje avsnitt direkt till din dator.
Och jag kan redan nu avslöja att du i vår kommer att få möta många oerhört kända och oväntade namn prata om Alzheimer i min podcast. Alzheimer finns i alla familjer.
I väntan på det, lyssna på de här.

1.     Hur hittar man Alzheimer i mycket tidiga stadier?
Professor Henrik Zetterberg kommer inom kort presentera en världssensation, att kunna spåra Alzheimer via ett enkelt blodprov.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/va-har-jag-fel-diagnos

2.     Hur går en minnesutredning till?
Min egen läkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Marie Rydén, berättar hur hon genomförde utredningen av mig i de olika stegen. Och vad som händer efter att man fått en diagnos.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/vad-jag-ville-veta-av-min-lakare

3.     Hur går pappa Olles fruktansvärda resa in i demens till?
Min vän Hans Hemmingsson berättar om sin pappa Olle och hur familjen höll på att knäckas av sjukdomen. Alla som är anhöriga till en demenssjuk bör lyssna. Själv hade jag svårt att hålla tårarna borta. https://soundcloud.com/henrik-frenkel/ska-jag-ga-samma-vag-som-pappa-olle – t=0:00

4.     När kommer det en botande medicin för Alzheimer?
Professor Lars Lannfelt, en av världens ledande forskare inom Alzheimer, tror att vi har en ny bromsmedicin framme om kanske redan 1-2 år. Hans eget företag Bioarctic i Uppsala kan bli en av de första med ett läkemedel baserat på antikroppar för att fördröja bildningen av plack i hjärnan.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/gatan-alzheimer-ar-nara-att-losas

5.     Hur är det att leva med Alzheimer?
Den fd Viggenpiloten Mikael Hessle upptäckte bara 50 år gammal sina första symtom på Alzheimer när han skulle lära sig flyga en ny version av Airbus. Hör Mikael och hans fru Karin berätta om hur livet tog en chockartad vändning, och hur de lever idag.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/viggenpiloten-som-fick-alzheimer

6.     Vem är jag utan minne?
Psykoterapeuten Per Naroskin, känd från radioprogrammet Spanarna, om vem är man som människa när man med Alzheimer sakta förlorar sitt minne. Per har precis nyligen själv förstått att han har demenssjukdom i familjen.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/vem-ar-jag-utan-minne – t=0:00

7.     Vad gör jag när mamma hellre vill hoppa ut genom fönstret?
Johan Garpenlöv, förbundskapten i ishockeylandslaget och före detta golfproffset Helen Alfredsson, om hur det är att se sina respektive mammor gå in i dimman.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/min-mamma-vill-bara-hoppa-ut-genom-fonstret – t=0:00

8.     Kan man träna sin hjärna för att undvika Alzheimer?
Professor Miia Kivipelto, skaparen av FINGER-metoden, berättar i den här podcasten att man både förbättrar minnet och livskvaliteten, och uppskjuter själva insjuknandet med hjälp av aktiv träning, medelshavskost, längre sömn, olika former av hjärnträning och vistelse i sociala sammanhang.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/traning-ar-hjarnans-mirakelmedicin

9.     Vem tar hand om mamma Kerstin?
TV-journalisten Annika Jankell litade inte på omsorgen utan flyttade helt sonika hem till sin mamma Kerstin när hon drabbades av Alzheimer. Lyssna på Annika Jankells berättelse om att lägga undan sitt eget liv under några år. Svårt att inte bli berörd.
https://soundcloud.com/henrik-frenkel/inte-utan-min-mamma-kerstin

 Vilken av poddarna har ni själva redan lyssnat på? Kommentera gärna här nedan.

Foto av Seej Nguyen från Pexels

3 1 röst
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] Efter Henrik Zetterberg bjöd jag in i princip hela Hall of Fame i Alzheimerland. Dessa forskare och läkare kom med all sin kunskap och ödmjukhet när de i min podd fann en arena för populärvetenskapliga samtal för en bred publik.Många av dessa läkare och forskare kan ni hitta i min blogg med poddtips från förra sommaren. Du har länkarna här. […]

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x