När journalisten Annie Reuterskiölds mamma dör i covid på ett demensboende blir det början till en försoning mellan de två som levt ett helt liv i en gränslös relation. Den aktuella boken När du dör vill jag vara nära blir Annies modiga sätt att söka upp sina minnen från barndomen, och faktiskt tack vare mamma Evas Alzheimer hitta tillbaka till deras kärlek.
PODD. Annie Reuterskiölds mamma Eva var varm, rolig och vacker. Och så hade hon otaliga förlovningar och äktenskap bakom sig. För dottern och journalisten Annie Reuterskiöld blev det en gränslös relation livet igenom där rollerna förälder och barn suddades ut.
”Min mamma valde männen på min bekostnad. Det skadade mitt självförtroende när jag upptäckte att jag inte var viktigast för min mamma.”
När mamma Eva drabbades av Alzheimer bara 62 år gammal, så blev det början till en försoningsresa som nu resulterat i den kärleksfulla boken När du dör vill jag vara nära.
Den handlar om hur mammans sjukdom slipar av kantigheterna i deras relation, och hur Annie vågar på nytt närma sig sin mamma. Alzheimer blev på något sätt räddningen för dem bägge.
”Sjukdomen gjorde att mamma slutade vända sig emot mig, och då kunde jag gå in i kärleken till henne”, berättar Annie Reuterskiöld i podden med mig här nedan.
Mamma Eva kom från en uppburen familj från Sollefteå. Hon blev som vuxen lärare, men hade hela tiden med sig att hon utöver rolig och smart var vacker. Det präglade hennes syn på sig själv, och gjorde det enklare att spegla sig i män och relationer.
Men det ledde också till sex förlovningar och fyra äktenskap, och ständiga uppbrott för dottern Annie.
När mamma Eva efter många års Alzheimer till slut hamnar på ett demensboende på Lidingö så tar sig coronoviruset in bland de boende. Efter en tid smittas även Eva, och då när mamman svävar mellan liv och död så bestämmer sig dottern Annie för att gå till botten med alla minnen från barndomen. Uppdraget blir att vara nära mamman när hon dör. Men hur gör man det med någon som man distanserat sig ifrån, och som man kanske inte ens kommer ihåg i detalj?
Boken När du dör vill jag vara nära blir Annie Reuterskiölds jakt på sina egna minnen från barndomen, och den överraskande insikten att mammans Alzheimer i själva verket varit ett läkande hjälpmedel i deras relation.
Så vad skulle mamma Eva sagt om hon hade kunnat läsa Annies bok?
”Hon skulle bli sur och arg, men också stolt över att jag försökt att förstå henne.”
I samtalet i podden med mig här nedan berättar Annie Reuterskiöld om sin mamma, om deras relation, om händelser som påverkat henne, om männen och uppbrotten, om mammans sista kärlek på demensboendet, och om mammans sjukdom och rädslan för att Annie ska bära på den ärftliga genen som gör att risken för henne att utveckla Alzheimer ligger på 50 procent. Annie har gjort en släktutredning men har valt att inte gå vidare med ett DNA-test.
Lyssna på ett oerhört spännande och uppriktigt samtal om att läka en sårig relation i skuggan av Alzheimer.
Tävla om Annie Reuterskiölds bok!
Vinn den nya boken När du dör ska jag vara nära – en hudlös berättelse om livet som anhörig till någon som drabbats av Alzheimer och en gripande skildring av en dotters livslånga försök att komma sin mamma nära.
Annie Reuterskiöld är politisk kommentator och ska efter valet börja arbeta på Dagens Nyheter. Hon har tidigare varit anställd på bland annat Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Expressen.
Vill du vinna ett eget exemplar av boken? Vi lottar ut 10 exemplar. Klicka på länken för att vara med i utlottningen. Tävlingen avslutas den 30 juni. Boken om mamma Eva är Annie Reuterskiölds debutbok.
Läkemedel mot diabetes kan även skydda mot Alzheimer!
Mekanismer kopplade till ett visst diabetesläkemedel kan fungera skyddande också mot Alzheimers sjukdom, enligt en studie av forskare vid Karolinska Institutet publicerad i Neurology. Resultaten tyder på att diabetesläkemedlets målprotein kan vara intressant att undersöka för behandling av Alzheimers sjukdom. Läs mer här.
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
[…] minst inom kultursektorn, som skrivit böcker om sina drabbade föräldrar. Nu senast journalisten Annie Reuterskiöld, och dessförinnan poeten Jonas Brun och författaren Anna-Karin […]