fbpx

Ibland behöver man få en riktig stjärnsmäll för att ändra sitt liv.
För Daniel och Sophia Du Rietz slog blixten ner i deras liv den 4 januari 2019. Daniel fick bara 55 år gammal, och efter en tids utredningar på Minnesmottagningen vid Karolinska i Solna, veta att han har mycket tidig Alzheimer.
De – liksom alla som får en diagnos med ordet Alzheimer – hamnade i chock och förtvivlan, sorg och rädsla. De åkte hem, satte sig i soffan och bara grät.
”Känslan under den här första tiden var som att vara med i en B-film”, skriver Sophia i ett mail till mig.
Men istället för att fastna i sorg och självömkan blev de lösningsorienterade. Daniel är egenföretagare och Sophia lämnade precis ett jobb som marknadschef på Luftfartsverket. De köpte en massa böcker och läste allt de kom över om sjukdomen, forskningen och hur man kan bromsa förloppet. För Sophia och Daniel har det betytt att man övergått till ketogen kost.

Det här är något ni läsare har mailat mig i hundratal och bett mig ta upp. Trots att jag har en son och svärdotter som driver en av världens ledande matbloggar inom vegetarisk kost (Green Kitchen Stories) så är jag själv rätt traditionell i min mathållning. Eller så känner jag mig bara okunnig. Men visst har min Lena och jag lagt om kosten mot mycket mer fisk och grönsaker. Och så har vi sedan årsskiftet helt slutat med raffinerat socker.
Men Sophia och Daniel Du Rietz har gått all in med det här med ketogen kost. Allt fler forskare, inte minst i USA, menar att ketogen kost kan öka överlevnaden hos nervcellerna i hippocampus (där minnet sitter) och därmed förebygga och bromsa Alzheimer.
Ketogen kost handlar om att kraftigt dra ner på intaget kolhydrater per dag och öka andelen fett till uppemot 70 procent av hela kostcirkeln. Fettet ska komma från t ex. avokado, kokosolja, olivolja, nötter fet fisk (vildfångad). Kolhydraterna bör komma från grönsaker som växer ovan jord, t ex. kål, spenat, sparris, gurka och så bär.
Sophia Du Rietz berättar i sitt mail att vid intag av en ketogen kost, går kroppen över till att förbränna fettsyror istället för glukos. Och här väljer jag att citera Sophia helt och hållet:

 ”Som du vet så kräver våra hjärnor ju en himla massa energi och bränslet är företrädesvis glukos. Glukosen kommer från kolhydraterna vi äter, och äter man få kolhydrater börjar kroppen använda sin reservenergi istället och omvandlar då fettsyror till så kallade  ketonkroppar (små bränslemolekyler).
Denna omvandlingsprocess sker i levern. Det är vad jag förstår, en stor omställning för cellerna i kroppen och man hamnar i ett nytt metaboliskt läge som kallas för ketos. Alltså kroppen förbränner ketonkroppar istället för glukos. Det kroppen gör är att ta från det lagrade kroppsfettet, insulinnivåerna blir låga och fettförbränningen ökar.
Själva kosten består av minimal mängd kolhydrater (typ strikt LCHF) och samtidigt ska man äta mycket av de ’rätta’ fetterna och lite protein. Intaget av mycket fett blir drivmedlet istället för kolhydrater.”

 Det finns en del forskning kring sambandet mellan ketogen kost och behandling av Alzheimer. Ketoner som bränsle till hjärnan har visat sig stärka synapsernas signaler och minska inflammationen i hjärnan. Vid Alzheimers sjukdom förlorar hjärnan sin förmåga att förbränna glukos.
”Man kan se hjärnan som en hybridbil. Om den fungerar mindre bra med glukos är det rimligt att byta bränsle till ketoner via ketogen kost”, säger dr Stephen Cunnane på University of Sherbrooke i Quebec i Kanada i ett inlägg på Diet Doktor. .
Men liksom det mesta som handlar om kost, så är tron viktig. Vid en sjukdom som Alzheimer, där det inte finns vare sig bromsmedicin eller botande vaccin, är det rimligt att man prövar sig fram med alternativa terapier.
Daniel Du Rietz mår förhållandevis bra och arbetar fortfarande. Han tränar och är aktiv fysiskt. Hans symptom är att tal- och språkförmågan påverkats. Har svårt att hitta rätt ord och formuleringar.
”Men visst går han ner i svackor och blir deppig”, berättar Sophia Du Rietz.
För Sophia har makens sjukdom även betytt att hon bytt professionell inriktning i sitt liv. För någon månad sedan började hon jobbet som marknadschef på Alzheimerfonden.
”Det känns som det här med Alzheimer är något vi i familjen kommer att få leva med resten av livet. I det läget ville jag vara en del av kampen, och hitta en lösning på gåtan Alzheimer.”

Kommentera gärna här hur ni själva har förändrat er kosthållning kopplat till Alzheimer? Vad tycker ni om ketogen kost? Andra tips på hur kosten kan hjälpa?

4.2 13 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

4 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

mycket intressant om ketokost, kommer att prova det

Det är viktigt att påpeka att ketogen kost INTE skall användas av personer med Diabetes typ 1. Man kan utveckla ketoacidos, vilket är direkt livsfarligt.

När Alzheimers först dök upp i litteraturen så kallades det åderförkalkning av hjärnan. Det finns forskning som stödjer att förhöjda blodfetter och högt kolesterol bildar plack i hjärnan. Det finns också högkvalitativ forskning som visar att en diet till 85% baserad på växter med lågt fettintag är det mest hälsosamma som finns. Dessa människor har lägst förekomst av demenssjukdomar. Dessvärre kommer ketogen kost förvärra sjukdomen. 🙏🏻 Lekmän ska inte tolka forskning då det är olika kvalite på studie o studie. Använd riktiga resurser som sållar bland näringsstudier istället. Nutritionfacts.org är den största. Sök på Alzheimer.

Intressant läsning. En väns bros lurade i sin kvinna 15 ml fiskolja med massor med polyfenoler. Polyfenoler håller fiskolja fri från härskningseffekten. Det gjorde att kvinnan blev mycket friskare bl.a. mot minnesförlust och sammanblandningar

4
0
Kommentera inlägget!x
()
x