Tina fick Alzheimer nyligen, vilket blev en chock för både henne och hennes familj. Nu frågar hon expertpanelen hur hon ska byta kost? Vad finns det för bevis att Omega 3 förbättrar ditt minne?
Fråga
”Jag fick min diagnos tidig Alzheimer förra året. Det var en chock för mig och min familj. Min läkare berättade en del om vad jag kan göra på egen hand för att hejda sjukdomen. Bland annat tog han upp kosten.
Vad är det för kost som hjälper min hjärna, och hur fungerar det?”
Tina
Svar
I min yrkesprofession vid de kognitiva bedömningarna får jag ofta frågan ”vad kan jag själv göra”?
Och det finns inget entydigt svar utan många faktorer tillsammans kan bidra till en bättre hälsa vid en demenssjukdom.
Första gången jag hörde om Omega-3-fettsyror som kanske kunde ha en ”skyddande” effekt mot neurologiska sjukdomar som bl.a. alzheimer sjukdom var vid en föreläsning på Karolinska institutet för minst 15 år sedan. Då sa man ”ät nu för sen”.
Och vad menades med det? Att man i tidig vuxenålder skulle se att kosten innehöll Omega-3-fettsyror som finns i bl.a. fet fisk. Mängden man då sa var att man behövde ha ett dagligt intag på 400 g.
I de vetenskapliga studierna är man mycket försiktig att direkt påstå och se kopplingen demens till intag av kost med högt Omega 3. Och det finns de som hävdar att intag av omega-3-fettsyror kan bidra till att fördröja och mildra sjukdomsförloppet vid MCI och kanske vid tidig Alzheimers sjukdom?
Så mitt svar blir därför antaganden då det inte råder någon direkt enighet inom vetenskapen.
Vid alzheimer sjukdom dör hjärncellerna onormalt fort och sjukdomen kännetecknas av senila plack (beta-amyloid), ett slags protein och neurofibrillära nystan fibriller, även kallade tangles.
Omega 3 är en essentiell fettsyra som bland annat fungerar som en byggsten till våra cellmembran. Vid Alzheimers sjukdom sker en inflammatorisk process i hjärnan och man tror att Omega 3 har en roll i att bekämpa inflammationen och ”lägger ” sig som en skyddsbarriär om cellmembranet.
Omega 3 bidrar till att underlätta för cellerna att skicka och ta emot signaler. Det betyder att du tänker snabbare, eftersom impulserna från cellerna har lättare att komma in och ut ur hjärnan.
Olika formerna av Omega 3 finns i råvaror som tex fisk, valnötter, vegetariska oljor, grönsaker, bönor, frukt, fiberrika spannmål. Det finns en medvetenhet idag om bra livsmedel så jag rekommenderar dig att googla. Det bästa är intag av mångsidig balanserade kost.
Tycker du inte om fisk men vill få i dig Omega 3, då är kosttillskott ett bra komplement. Fisk som makrill, tonfisk och lax är rikt på Omega 3 (DHA + EPA) men däremot vit fisk som rödspätta och torsk innehåller nästan inga Omega 3-fettsyror alls.
Andra livsmedel som exempelvis gurkmeja och kokosfett finns det inget vetenskapligt stöd för att ha någon gynnsam effekt på demenssjukdomar.
Som jag skrev i början så är det många faktorer som kan bidra till att mildra och kanske fördröja sjukdomsförloppet vid Alzheimers sjukdom. Regelbunden fysisk aktivitet är bra för oss alla, där vi bl.a. tränar balansen, muskelstyrkan och koordinationen som ger positiva effekter på sin egen tilltro att kunna ”utföra” olika dagliga aktiviteter.
Att träna sina exekutiva förmågor är t.ex. inom problemlösning, resonemang, uppmärksamhet och arbetsminne. Aktiviteter som spel, korsord, pussel, handarbete och läsning ger oss utmaningar där många av våra exekutiva förmågor måste användas. Och tänk på att inte utmana dig och lägga ”ribban” för högt.
Det skall kännas kul och ge dig glädje att lägga pusslet eller lösa korsordet så att du vill göra det igen. Att misslyckas vinner ingen på.
Christina Eriksson
Fil.mag. Leg. Arbetsterapeut
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"