fbpx

Du går till kylen men kommer inte ihåg varför. Du parkerar din bil i ett parkeringsgarage, men glömmer bort var den står. Du glömde hämta ut paketet idag? Igen? Vi glömmer hela tiden och vi minns hela tiden. Men vad är egentligen normalt att glömma och vad är det inte? Jag besökte Göran Hagman, en av Sveriges främsta neuropsykologer som gjort hundratals stora kognitiva utredningar på sin arbetsplats Nya Karolinska Universitetssjukhuset, för att göra något åt min oro. Och det funkade.

Okej Göran Hagman, vad är alzheimer Light och vad är riktig alzheimer?

“Ja, det ena är ett skämt som vissa använder för att säga att de är ovanligt glömska just nu. Kanske gömmer sig en liten oro i det. Det andra är en diagnos. Det är en skillnad mellan vanlig glömska och tex alzheimer.”

Johanna Hinteregger, verksamhetschef för Alzheimer Life och precis som alla andra anhöriga orolig att själv drabbas i framtiden.

Om man är orolig. Vad anser du om online-minnestest eller test man kan göra i en kvällstidning tex?

“Många är oroliga för sitt minne idag. Men man missar i dessa test en dimension. Nämligen vem DU som gör testet ÄR och hur du var innan du tycker dig börja glömma mer. Det är först då som testet kan säga något om hur du är nu. Samt gör stressen att många svarar sämre. Det går inte riktigt att jämföra med att sitta på tu man hand för jag kan ju bedöma huruvida du bara behöver lite mer tid av olika anledningar osv. Sedan finns könsaspekten också. Kvinnor och män tenderar att minnas lite olika saker, namn, födelsedagar med mera. Det minnestestet gör är ju att testa en proxy (skattning) för vardagen men då måste vi ju veta vad för vardag du har för att säga om något inte stämmer.”

Man missar i dessa test en dimension. Nämligen vem DU som gör testet ÄR och hur du var innan du tycker dig börja glömma mer.

Okej. Vad ska jag istället göra då?

“Lyssna på omgivningen är faktiskt bra. Om de tycker att du glömmer ovanligt mycket eller beter dig på ett sätt som du inte brukar göra så gör ett läkarbesök. Själv kanske man är alldeles för orolig för att själv kunna göra en bedömning av sitt eget minne.”   

Hur fungerar vårt minne? 

”Precis som resten av vår kropp i det att vi faktiskt blir långsammare och mindre starka med åren. Man ser en markant skillnad efter 60-65 år. Då främst i snabbhet i minnet och arbetsminnet. Men få accepterar det och då oroar man sig för att ha utvecklat en kognitiv sjukdom som till exempel Alzheimers sjukdom.” 

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Hur testar du minnet på någon? 

”Det är väldigt spännande faktiskt. Det är grovt sett fyra kategorier:

1. Arbetsminnet (hur vi bearbetar och lagrar information vi får i stunden. Detta minne påverkas av ålder).

2. Snabbhet (påverkas av ålder och ofta kommer man på det man söker men det tar lite längre tid).

3. Verbal förmåga (ord/meningar. Detta minne påverkas minst av ålder. Tvärtom kan man bli visare med åren).

4. Spatialt tänkande (rumsligt /orientering). 

När någon kommer till mig måste jag förstå vem den här personen är och har varit. Ibland är det svårt och ibland får man bra ledtrådar. Det är först då jag kan se om något i beteendet nu avviker inom dessa områden. Har du alltid haft svårt att hitta dina saker till exempel? Vad tappar du? Tycker du det är viktigt? Hur ofta glömmer du bort något som du tycker är viktigt? Osv. Är det en person som alltid har glömt sina saker och nu gör det lite mer om den är över 60 tex är ju det beteendet helt normalt.”

Mycket är normalt. Är det en person som alltid har glömt sina saker och nu gör det lite mer när den är över 60 år tex är ju det beteendet helt normalt.

Men är det korrekt diagnos då? Runt 30-40 procent får ju fel, eller ingen, diagnos till och med på specialistmottagningar idag. Varför är det så svårt att mäta minnet? 

”För att det är just individuellt. Man kan inte ta för lättvindigt på det. Det är svårt att säga vilken kognitiv diagnos personen ifråga är drabbad av om testerna till exempel går bra. Det är däremot lätt att säga att ”det är inget fel på dig”. Därför kanske det blir fel.” 

Men fungerar hjärnträning för att få bättre minne?

”Det är inte helt klarlagt huruvida träning av koncentration och hjärnträning ger faktiskt resultat i din vardag. Du kan träna upp ditt ordförråd eller din koncentration men sedan ska du ju kunna använda dig av denna träning i ditt vardagliga liv och inte bara i datorprogrammet eller där du tränat. Det är inte helt klart om du kan det. Men det man VET är att det är bra att må bra. Alltså göra saker som du mår bra av och göra sociala saker. Samtala, läsa om du tycker om det, se på filmer, spela spel. Om du gör saker du tycker är roliga så kan du göra mycket mer ”kognitivt” än i de tråkiga sakerna.” 

Det man VET är att det är bra att må bra. Alltså göra saker som du mår bra av och göra sociala saker. Samtala, läsa om du tycker om det, se på filmer, spela spel.

Vad annars förutom kognitiv sjukdom kan försämra minnet?

”Det är sömnbrist, vissa mediciner, stress, stor belastning, trauma, depression tex”

Detta med att kognitiva sjukdomar börjar 20 år innan symptom märks gör att man känner sig orolig. Har det börjat nu, undrar jag ibland? Fast jag bara är 40. Hur vanligt är det egentligen med demens för yngre? 

”Det är oerhört ovanligt att drabbas av alzheimer om man är under 50 år. Man brukar säga att ungefär 5-7 procent av alla som drabbas av kognitiva sjukdomar är under 65 men då är det främst i 60-65årsspannet” 

Oro för minnet har gått i generationer i min släkt. Min mamma har långt gången alzheimer, min mormor hade det, min gammelmorfar hade det, min morbror utreds för det. Jag är orolig för att jag kommer drabbas, har alltid varit det och nu under småbarnsåren tycker jag mitt minne har blivit sämre. Samtidigt tar ingen mig riktigt på allvar. Här nedan är tre saker jag oroar mig för. Frågan är: Bör jag vara orolig?

Generationer med alzheimer? I familjer med alzheimer i släkten är oron att själv drabbas stor. Det vittnar vården om. Bild: Pexels

1. Jag glömmer varje dag var min mobil är, måste ringa till den mm för att hitta den. Jag har ingen plats för den som jag har för nycklar tex. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om min mobil men måste ju ha den ibland. Behöver jag vara orolig? 

”Där har du det. Du bryr dig inte så mycket. Dessutom vet du att du fixar det genom att ringa från en annan telefon tex. Du kanske är mer ”det ordnar sig-typen” (höger hjärnhalva)”

2. Jag är (och har alltid varit) dålig på att orientera mig på nya platser. Speciellt nu när jag har barnen med mig tex. Behöver jag vara orolig?

”Du blir nog stressad av att hålla koll på småbarn och då är det jobbigt att du inte är så bra på att orientera dig på nya platser. Återigen tänker du nog att saker och ting ordnar sig och stressar inte upp dig så mycket innan. Det är helt normalt. Vanligare att män presterar bättre på just spatiala förmågor (rumsliga/orientering)”

3. Jag glömmer bort saker trots påminnelser och knep, typ möten eller saker som bestäms snabbt. Det kan bara försvinna. Men sedan kommer jag ju ihåg att jag glömt det så att säga och blir arg på mig själv. Behöver jag vara orolig? 

”Nu börjar jag se ett mönster med dig. Glömmer du bort viktiga saker som läkarbesök för dina barn eller att hämta barnen på förskolan?”

”Nej.”

”Jag tror mönstret är att du ofta klarar det ändå och sammanfattningsvis har lite ”det ordnar sig- mentalitet”. Om du då inte börjar glömma viktiga saker låter det helt normalt.”  

Jag klarade mig för denna gång.

Övrigt: Läs även här om hur vi testar minnet: (länk)

Veckans repris: Lyssna här när Göran Hagman utvecklar minnestester än mer: 

4.8 19 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

2 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Uppmuntrande läsning, själv är jag inte orolig inför framtiden.

Det känns onekligen bra att läsa detta. Känner helt igen mig

2
0
Kommentera inlägget!x
()
x