fbpx

En kväll för några veckor sedan ringde min vän Johan alldeles sprickfärdig av stolthet. Orden stockade sig i munnen på honom, som det ofta gör när han med all sin entusiasm och iver ska berätta något viktigt.
”Regeringen vill utse mig till något slags Hälsoambassadör”, berättade han, ”men det är topphemligt. De måste dra det i konselj.”
Konselj, tänkte jag, då är det viktigt och strök en tår från min kind.
Johan Holmsäter och jag är vänner sedan typ 30 år tillbaka. Jag vet faktiskt inte vare sig när eller var vi träffades första gången. Johan är en sådan person som man alltid tror att man har känt. Han har liksom hovrat i luften över en.
Jag kommer givetvis ihåg när han på 70-talet med en skranglig högtalare körde gympa i Rålambshovsparken. Det var under pionjäråren med hans skapelse Friskis & Svettis, en rörelse som idag har vuxit till en av landets största och mest aktiva folkrörelser med över 600 000 medlemmar.
Det är Johan själv som är Svettis i namnet, ett smeknamn han fick när han på 70-talet utbildade sig till idrottslärare i Schweiz och cyklade omkring på sin cykel, alltid sen och i sista stund.
Johans insats för svensk motion och hälsa går inte att överskatta. Utan Friskis inga gym, inget Sats. Utan Friskis, ett slöare och sjukare Sverige.
Idén bakom jympan, som den kom att kallas för, ligger i rörelseglädjen, och lusten att röra sig med musik. Jag brukar säga att Johans entreprenörsinsats för folkhälsan ligger i Ikeaklass. Fast Ingvar Kamprad blev miljardär. Det blev inte Johan.
Nu ska Johan, snart 73 år, avsluta sin karriär med att göra svenskarna till ett friskare folk i sin nya roll som Nationell Samordnare för Främjandet av Fysisk Aktivitet, som regeringens lite mer fyrkantiga titel blev. Själv ser sig Johan som en ”friskvårdsrebell”, som också blir namnet på den bok om sitt liv som han håller på att skriva färdigt.
Samma dag som utnämningen blev klar satte sig Johan och jag i min poddstudio för att spela in ett samtal om hur vi går från sjuksystem till frisk-och hälsosystem. Anders Tegnell har precis meddelat att 188 svenskar avlidit av Covid-19, bara under en dag. En chockerande siffra för bara två månader sedan. Numera rutin.
”Coronan gör att det plötsligen blivit uppenbart vad hälsan betyder för oss alla, och vikten av att bygga upp motståndskraft mot sjukdomar, inte minst fetma”, berättar Johan i podden.
Den grupp som jag själv tillhör, 70-plussare som måste hållas i karantän, är en av tre grupper som Johan Holmsäter vill fokusera på i sitt nya uppdrag. Jympafolket har redan fått sitt av hans energi. Nu är det hälsan hos de äldre, som rent demografiskt kommer att dominera vårt land, och antagligen även våra sjukhus. Johan menar att äldre blir sjuka av ensamhet och brist på mening, snarare än att de är i dålig kondition. Så Johan vill vidga begreppet hälsa. Det räcker inte med att hoppa och skutta.
”En del av svenska folket blir friskare, och en del blir allt sjukare”, berättar Johan i podden. ”Det är en form av ojämlikhet som jag vill göra något åt.”
Mest orolig är han annars över de unga, varav många inte kommer att ha ork att klara av ett helt arbetsliv. Deras stillasittande vid skärmar riskerar att göra dem gamla och sjuka i förtid.
Sverige är en rik nation med enorma resurser, men vi blir bara allt sjukare. Svaret är, om man pratar med Johan, att vi är livsstilsanalfabeter. Vi måste förstå hur vi kan hålla oss friska snarare än att söka det sjuka. I princip alla våra stora folksjukdomar har olika grader av påverkan från vår livsstil. Det gäller alltifrån diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer till Alzheimer.
Johans mantra – ett hälsosammare, friskare och gladare Sverige – låter kanske Friskis-hurtigt, men få svenskar har en mer visionär inställning till hälsa och friskhet än Friskis-Johan.
Fast Johan Holmsäter privat är mycket mer mångfacetterad än en gymslogan. Han blev som barn bortlämnad av en psyksjuk mamma och en alkoholiserad pappa, och bodde i tio år på olika institutioner.
”Jag hade en känsla av övergivenhet och den har följt mig genom hela livet. Det blev en skada som födde ett självskadebeteende, att sticka ut och springa mig helt spyfärdig, och först då blev jag lugn”, berättar han i podden. ”Jag kände mig lurad, att jag inte var värd något, jag var en ingen, och den ångesten drabbar mig även som vuxen, och då gör den ont.”
Där fick han de första insikterna om kroppens enorma egna läkförmåga, att rörelse påverkar i princip alla kroppens delar och funktioner. Inte minst själen.
Men ärren från barndomen sitter kvar, hos Johan och hos alla som har blivit nedtryckta.
Jag plockar fram ett tal jag höll till Johan när han fyllde 60 år. Det inleddes med denna mening:
”Du är den starkaste svaga vän jag har. Och också den svagaste starka person jag känner till.
Ingen blir så bottenlöst förtvivlad som du när livet går dig emot. Eller om människor sviker dig.”
Och det är många människor som svikit honom, inte minst från Friskis-rörelsen.
Det är kanske därför en tår rinner nedför min kind när Johan med löddrig röst berättar att han ska bli Sveriges nye Hälsogeneral.
Och hela regeringen står bakom Johan. I konselj, med Kungen och allt.
Kör hårt, Svettis!

Lyssna på podden med Johan Holmsäter där han berättar hur man får igång sin hälsomotor, om sina fyra mest radikala tankar, typ att alla ungdomar borde få genomgå en omsorgsplikt på 12 månader då de lär sig vårda äldre. Han vill se pensionsåldern höjd till 75 år och han vill att alla måste ha ett grönt kort för arbetsförmåga om de ska ge sig ut i arbetslivet.

3.5 2 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x