fbpx

Vår succéfrukost ”Fråga doktorn” är här nu som podd för er alla!

När ska man testa sig för en kognitiv sjukdom? Hur får man personcentrerad hjälp? När är en framtidsfullmakt bra att ha? Har man alzheimer om man inte har plack? Har skiftarbetare högre risk för kognitiv sjukdom? Varför både minskar och ökar antal drabbade? Frågorna var många men svaren fler under vår senaste frukost. Nu kan du lyssna helt kostnadsfritt på samtalet i podden nedan.

Poddsamtal. Det är inte så konstigt att ”Fråga doktorn” är ett av de populäraste TV-programmen man kan se. Om man uppsöker en läkare i Sverige idag har man nämligen bara 10-20 minuter till sitt förfogande. Egentligen tar god vård tid. Mycket tid. Och forskarna som arbetar med framtidens behandlingar och som står för hoppet – dem träffar man aldrig.

På bilden: Gunilla Steinwall, sturelseordförande i Alzheimer Life, Henrik Zetterberg, Ingmar Skoog, Carolin Sjöstrand, Fredrik Sjöstrand, Johanna Hinteregger, Petra Tegman och Henrik Frenkel. Bild: Privat.

Det kanske var därför det var proppfullt på Alzheimer Lifes senaste frukost där Ingmar Skoog (professor i psykiatri GU), Henrik Zetterberg (professor i neurokemi GU), Silviasjuksköterska Petra Tegman (Betaniastiftelsen) med en enorm kunskap och precision svarade på publikens, läsarnas och lyssnarnas frågor. Frågor fick också Caroline och Fredrik Sjöstrand, anhörig och drabbad av Alzheimers sjukdom.

För Fredrik och Caroline Sjöstrand var vården inte där för deras frågor när de hade behövt dem, vid beskedet. Fredrik fick en kallelse två dagar innan julafton och sedan stängde mottagningen. Det fanns ingen som tog emot deras frågor. Väl där efter att ha fått diagnosen fick Fredrik en tablett i handen och inte ens ett papper om vad alzheimer är.

Jag ser det som mitt kall i livet att förändra detta och göra det bättre för de som drabbas. Ska jag kämpa för min man så kan jag dela med mig – Caroline

Men efter ett tag fann de en acceptans och nu kämpar de på alla fronter för att få medicin, få bättre stöd, få ut information om att även yngre drabbas av dessa sjukdomar.

”Jag ser det som mitt kall i livet att förändra detta och göra det bättre för de som drabbas. Ska jag kämpa för min man så kan jag dela med mig”, säger Caroline.

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Frågan som professor Henrik Zetterberg på Göteborgs universitet får direkt efter detta samtal är: Kommer tex. Fredrik kunna få den svenskupptäckta nya bromsmedicinen i närtid? Svaret är inte enkelt.

”Denna medicin finns, som intravenöst varannan vecka, MEN är nu inte godkänd för försäljning i EU (beslutet är överklagat och nytt förväntas fattas i EMA i november 2024). Riskerna ansågs överväga den kliniska nyttan. Detta är ingen mirakelmedicin men det är en medicin som man ser fungerar för att ge de flesta mer tid. Det är väldigt tråkigt att man inte kan ge detta till patienter i Europa”, säger Henrik Zetterberg.

Ingmar Skoog, professor i psykiatri på Göteborgs Universitet, påpekade också det märkliga i att Europa (EMA) inte rekommenderar medicinen till skillnad från resten av världens länders läkemedelsmyndigheter.

”Detta är en allvarlig sjukdom och då brukar man låta patienterna själva bestämma om de är beredda på de risker som biverkningarna kan innebära. Europa riskerar att komma efter forskningsmässigt”, säger Ingmar Skoog.

Hur resonerar de själva om när de själva skulle testa sig för alzheimer? Ta del av detta och mycket mer i podden!

Podden görs av: Beppo Ljudproduktion och intervjuar gör Johanna Hinteregger. Samtalet är en inspelning av Alzheimer Lifes frukost på Bio Capitol i Sthlm 7 oktober 2024.

Denna podcast och frukosten görs med stöd från Nutricia.

4 4 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x