Forskningsresultat världen över är ense. Musik är en av de hittills upptäckta vägarna in i vårt minne när allt annat verkar avlägset, borta. En melodi från barndomen eller favoritalbumet kan innebära att Den som står nära och den som är sjuk kan hitta varandra igen. Vad är det med musik som gör att vi minns? Peter Lundberg skriver om sin musik och sitt minne.
Patient. Som alzheimersjuk så griper man efter varje halmstrå för att försöka skjuta sjukdomen framför sig. Den absolut största rädslan för mig, som patient med tidig alzheimer, är att tappa greppet, förlora mina kognitiva förmågor och utan att jag ens märker det, passerat bäst före datumet för att få ta del av de nya läkemedel som nu är på frammarsch i Alzheimervärlden.
Att få läsa artiklar och studier om hur musik kan påverka Alzheimersjuka ger mig tröst och hopp.
Att då få läsa artiklar och studier om hur musik så starkt kan påverka Alzheimersjuka i positiv bemärkelse ger mig lite tröst och hopp. Därför gör jag det.
Musik har alltid varit en stor del i mitt liv. Ända från tidiga år har musiken ofta påverkat mina vägval genom livet. Allt ifrån att gå på konserter till att själv försöka mig på att spela något instrument, sjunga i band, solo, körer eller att bara få sjunka ner i sin favoritfåtölj efter en stressig dag och lyssna på en bra skiva.
Själv så kan jag fortfarande framkalla känslan från Ullevi 1982 när Jagger och co äntrade scenen, slungas tillbaka till ett inrökt och ölimpregnerat Marquee i London på 80-talet när jag hör en låt spelas från något band jag sett där.
Än idag, nästan 40-år senare kommer jag nästan ihåg vilken låtlista banden hade, vilka som var med mig, vad vi pratade om, innan, under och efter konserterna.
I den här bloggen tänkte jag försöka ta reda på lite mer om hur musik påverkar vårt minne och hur musik kan användas som hjälpmedel för alzheimerdrabbade.
2017 dog countrysångaren Glenn Campbell 81 år efter sex års kämpande mot Alzheimer. Efter mer än 70 album och mängder av utmärkelser under fem decennier gav sig Glenn 2012 ut på en avskedsturne efter diagnosen. Förutom alla egna hits har han bl.a skapat oförglömliga gitarrpartier på bl.a Beach Boys album ”Pet Sounds”, Frank Sinatras ”Strangers in the Night”, Righteous Brothers ”You’ve Lost That Lovin”.
Musiken gjorde att de värsta effekterna av sjukdomen minskade och innebar att han kunde musicera. Även när han i ett senare skede av sjukdomen glömde namnen på sina barn kunde han fortfarande spela avancerade gitarrsolon som kräver hög hjärn-muskel-nerv-kommunikation.
Musiken gjorde att de värsta effekterna av sjukdomen minskade och innebar att han kunde musicera.
Vad är det med musiken som gör att vi minns i kropp och hjärna? Den spanska organisationen ”Music to Awaken”, som studerar hur musik påverkar patienter med demens har i flera studier sett att Alzheimer inte påverkar det musikaliska långtidsminne på samma sätt som övriga minnen.
I en av studierna kring detta valdes Ballerinan Marta C Gonzalez ut på grund av sin långa bakgrund som dansare. Några av er kanske minns det otroliga klipp där hon, när Tjajkovskijs Svansjön spelades upp för henne, åter för en stund blev den ballerina hon var och utförde dansrörelser som en sådan. Marta avled 2019 i Muro del Alcoy i Spanien.
Forskare från Max Planck Institute i Tyskland ser samma sak. Hjärnans plats för musikminnet förblir i stort sett intakt trots progressiv degeneration av hjärnan hos Alzheimerpatienter.
Omfattningen av amyloidavlagringar liknar andra delar av hjärnan men leder inte till ett underskott som annars är förknippade med avancerade stadier av sjukdomen. Hjärnområden som ansvarar för det långtidsmusikaliska minnet påverkas därför minst av neuronförlust och typiska metabola störningar hos Alzheimerpatienter!
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
En av de största artisterna inom showbusiness var Tony Bennett. Tony sålde över 50 miljoner skivor, samarbetade med artister som Frank Sinatra, Diana Krall, Count Basie, Amy Winehouse och Lady Gaga och hade en stjärna på Hollywoods Walk of fame.
Tony Bennett fortsatte efter sin diagnos, som han var öppen med, 2016 att turnera flitigt och uppträdde med sådan professionalism att publik och kritiker aldrig misstänkte hans tillstånd.
Hans fru Susan berättar att bakom scenen kunde Tony verka helt förvirrad över var han befann sig, satt mest försjunken i sin egen värld men i samma ögonblick som han hörde ”Mina damer och herrar – Tony Bennett!” förvandlades han till den artist han alltid varit och klev leende ut i rampljuset till publikens applåder och började sjunga.
I samma ögonblick som han hörde ”Mina damer och herrar – Tony Bennett!” förvandlades han till den artist han alltid varit
Tony gjorde sitt sista framträdande tillsammans med Lady Gaga på Radio City Music Hall 2021. Gaga berättade att Tony inte nämnt hennes namn under repetitionerna och var osäker på om Tony kom ihåg hennes namn men helt plötsligt när de intog scenen tillsammans presenterade han henne.
Tony Bennett gick bort tidigare i år i Alzheimer efter nästan 70 års uppträdanden på scenerna.
Jag har efter min diagnos bestämt mig för att starta ett eget musikprojekt och förhoppningsvis kan det användas som en kommunikationslänk mellan mig och mina anhöriga den dag när sjukdomen fått sitt grepp om mig. Lyssna på den här så länge! /Peter
Jobbat inom den tekniska branschen, både internationellt/nationellt med olika uppdrag. Förutom att vara i sitt fritidshus i stockholmsskärgård så är musik och teater ett stort intresse. Egna fördomar och stigmat runt kognitiva sjukdomar fick honom att engagera sig. Peter Lundberg är patient med tidig alzheimer (ärftlig variant) sedan januari 2023.
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Känner igen det du skriver från de två sista åren med min sjuka syster. När Vi sågs sjöng vi och dansade hela tiden och det var förfånansvärt hur väl hon mindes de gamla sångerna och hur glad hon var.Så roligt att vi kunde glädjas tillsammans i misiken.
Hej Siv! Så roligt att läsa att musiken kunde ge dig och din syster glada och fina gemensamma stunder.
Att sjunga med Minneskören I Malmö är veckans höjdpunkt för min sambo som har en alzheimerdiagnos sedan 3 år!