fbpx

Allt handlar om timing. Det svenska forskningsbolaget AlzeCure Pharma har nått lovande resultat med två nya läkemedelskandidater i kampen mot Alzheimers sjukdom. NeuroRestore och Alzstatin har helt andra angreppssätt för att behandla sjukdomen än de nyligen godkända läkemedlen lecanamab och donanemab. Kan detta vara en väg fram?

Forskning. Lecanamab och donanemab har visat lovande resultat i kampen mot det plack som uppkommer i hjärnan i senare skeden av sjukdomen, medan Alzstatin-preparaten inriktar sig tidigare i kedjan, dvs. mot de små molekyler som är plackens byggstenar.

Hur ska vi hitta rätt angreppssätt mot alzheimer?

De amyloida placken, som enligt amyloidhypotesen är en orsak till utvecklingen av Alzheimers sjukdom, består av klumpar av beta-amyloid dvs. kedjor av peptider som i sin tur är molekyler som består av kedjor av aminosyror. Peptiden Aβ42 uppges utgöra en väsentlig del i uppbyggnaden av de allt större strukturer i hjärnan som med tiden bildar amyloida plack vilket är en indikator på Alzheimers sjukdom.

Läkemedelskandidaterna i Alzstatinplattformen ska verka för att minska mängden av det skadliga Aβ42 samtidigt som de även ska bidra till att öka de skyddande formerna av beta-amyloid, nämligen Aβ37 och Aβ38. Siffrorna på slutet anger hur många aminosyror varianten består av. Det sjukdomsframkallande Aβ42 handlar alltså om en variant bestående av 42 stycken aminosyror.

Genom att minska produktionen av skadliga proteiner i hjärnan och på detta sätt förhindra uppbyggnaden av plack, är förhoppningen att Alzstatin ska förhindra eller fördröja själva uppkomsten av Alzheimers sjukdom.

AlzeCure Pharmas andra kandidat NeuroRestore, har som mål att förbättra minnet hos patienten genom att förbättra signaler och därmed också kommunikationen mellan nervcellerna, dessutom utan biverkningar. 

Målet är att förbättra minnet hos patienten genom att förbättra signaler och därmed också kommunikationen mellan nervcellerna

Det finns flera fördelar med att rikta in sig mot dessa småmolekyler. De lämpar sig bättre för att tas i tablettform och risken för biverkningar som hjärnsvullnad och småblödningar i hjärnan anses vara väldigt liten.

AlzeCure ser flera vägar framåt med Alzstatin-plattformen. Dels skulle bolagets läkemedelskandidater kunna sättas in som underhållsbehandling efter att sjukdomsmodifierande läkemedel såsom Lecanemab och donanemab gjort en första utrensning av plack.

Dels skulle det även finnas möjlighet att utveckla en kombinationsbehandling tillsammans med en så kallad monoklonal antikropp vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Ett tredje område för användning skulle kunna vara preventiv behandling av Alzheimers sjukdom med utgångspunkt från till exempel genetiska riskfaktorer.

Källor: Artikel i Dagens Industri 2022-10-02 och Alzepharma.se

Souvenaid – Näringsdrycken som kan bromsa utvecklingen av Alzheimer?

Att vår hjärna mår bra av balanserad medelhavskost som till stor del består av fisk, olivolja och färsk frukt och grönsaker vet vi. Man har påträffat lägre nivåer av omega-3-fettsyror och folsyra samt vitamin A, C och E hos patienter med tidig alzheimer i jämförelse med friska personer. Därför kan det vara av vikt att se över sin kost. Den medicinska näringsdrycken Souvenaid verkar förbättra minnet för de med tidig alzheimer.

Forskning/hälsa. Alzheimers sjukdom karaktäriseras av att hjärnan successivt bryts ner i onormalt snabb takt. I dagsläget bedrivs mycket forskning runt vilka möjligheter man kan hitta för att hindra och stoppa denna nedbrytning.

Den del av hjärnan som har stor betydelse för minnet kallas hippocampus, vilket betyder sjöhäst på grekiska. Hippocampus finns i den inre delen av tinningloben och har fått sitt namn på grund av att dess form liknar en sjöhäst.

Hippocampus kan sägas vara den del som binder samman minnesdelar till en enhet, ”minne”. Vid Alzheimers sjukdom angrips hippocampus av amyloida plack som leder till atrofi, dvs. att hjärnvävnaden bryts ner.  Efter hand sprider sig nedbrytningen till resten av hjärnan.

(…)Vid Alzheimers sjukdom bryts hjärnvävnaden ner.  Efter hand sprider sig nedbrytningen till resten av hjärnan.

Ett europeiskt forskarlag har under några år studerat en medicinsk näringsdryck med speciell sammansättning, Souvenaid. De aktiva ingredienserna i näringsdrycken kallas Fortasyn Connect och består av omega-3 fleromättade fettsyror från fiskolja, uridin- monofosfat och kolin, tillsammans med fosfolipider, B-vitaminer och andra näringsämnen.

Den svenska studien leddes av professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet. Resultatet av studien visar tydligt att tillskott av livsnödvändiga fettsyror och vitaminer kan påverka sjukdomsförloppet hos patienter med ett förstadium till Alzheimer.

Resultatet av studien visar tydligt att tillskott av livsnödvändiga fettsyror och vitaminer kan påverka sjukdomsförloppet hos patienter med ett förstadium till Alzheimer.

Miia Kivipelto, KI.

Behandling med näringsdrycken under 36 månader verkar kunna bromsa nedbrytning av hjärnan med 20 % jämfört med placebobehandling, och effekterna tycks förbättras och även öka, ju längre behandlingstiden är.

Framför allt var effekterna på depression, apati, oro och irritabilitet goda, speciellt ju större problemen upplevdes vid behandlingsstart.

”Dessa resultat är mycket positiva, framför allt med tanke på hur svårt det har varit att hitta effektiva behandlingar för Alzheimers sjukdom. Det var också uppmuntrande att vi kunde se de breda och långvariga effekterna både på kognitionen, funktionsnivån och hjärnatrofin.” – Miia Kivipelto, professor, KI

Enligt rapport från Alzheimer Europe används inte Souvenaid på bred front i Sverige och är heller inte alltid subventionerat i sånt fall utan det är en regionfråga.

Källor: KI, (2020) samt ”Näringsdryck kan påverka förloppet vid förstadium till alzheimer”, KI, (2017)

Mer intressant läsning:

Läs om att Icholov, Israel, är första sjukhuset utanför USA som behandlar patienter med nya läkemedlet lecanemab (här). Lecanemab är fortfarande inte godkänt för användning i Europa men tros godkännas i EMA i första delen av 2024.

4.6 14 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

2 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Hej, intressant, undrar om Souvenaid kan tas med blodförtunnande medicin?

Ursäkta hemskt sent svar (och ett rätt dåligt sådant). Denna fråga måste du ta upp med din läkare. Allt gott, johanna

2
0
Kommentera inlägget!x
()
x