fbpx

Nu har alla möjlighet att lyssna på succéfrukosten.
Och passa även på och anmäl dig till nästa spännande event!

Premiären på vårt nya event Frukost med Alzheimer Life blev en stor succé. Knökfullt på Bio Capitol. Och gripande berättelser från artisten Pernilla Andersson och företagsledaren Monica Lindstedt på temat ”Leva i skuggan av Alzheimer”.

Event. Det var skratt och det var tårar. Det var förväntan i luften från publiken.
Och det blev starka samtal om det här att vara anhörig och se den man älskar sakta, sakta försvinna in i sjukdomen.

Artisten Pernilla Andersson kom i höstas ut med sitt nya album Samma dag som Elvis, som blev hennes sorgearbete efter att pappa Kent somnat in på sitt omsorgsboende.
”Först idag, två och ett halvt år efteråt, kan jag sörja min pappa”, berättade hon.

Pernilla Andersson berättar om sin pappa Kent.

Pernilla gick ut i media och slog larm om att hennes pappa vanvårdades på sitt särskilda boende. Här i samtalet berättar hon om bristerna och vad omsorgen bör lära sig av vad hon och hennes pappa fick uppleva.

Men det blev också ett samtal om kärleken mellan en dotter och hennes pappa som varade ända fram tills de öppnade ett fönster i hans rum och hans ande kunde få flyga ut, som hon skriver i titellåten Samma dag som Elvis.

Företagsledaren Monica Lindstedt levde under många år ett dubbelliv. På dagarna var hon en kompetent och drivande ägare till hemstädföretaget Hemfrid. På kvällarna levde hon som medberoende med sin man Lennart, som led av den mer okända kognitiva sjukdomen Lewy Body.
Hennes man bytte gradvis personlighet, och kunde ömsom vara helt klar, ömsom försvinna in i hallucinationer.

Monica Lindstedt i samtal om hur det är att leva med en man som har Lewy Body.

Monica berättar om allt från de första symtomen till hur man som maka lever med en man som plötsligen ser okända män klättra i träden. Och även hon har åsikter om hur omsorgen borde kunna bli bättre.

Vi fick också via professorn i geriatrik, Lars-Olof Wahlund, en uppdatering kring forskningen runt kognitiva sjukdomar. Vi pratade om hur diagnostik via blodprover ska gå till i praktiken. Och även om de olika bromsmedicinerna som ligger i pipeline för godkännande.

Naturligtvis kunde jag inte hålla mig från att kritisera vården för de som precis fått en diagnos. Varför ingen vårdplan värd namnet? Lars-Olof Wahlund skrattade lite generat. Han vet att det är just detta som är minnesmottagningarnas svaga punkt. ”Du menar att vi bara säger vi ses om ett halvår för uppföljning”. Ja, så är det nog..”.

Du kan lyssna på specialpodden här nedan. Inspelningen har möjliggjorts via bidrag från biofarma-bolaget Bioarctic.

…och här kommer programmet för nästa frukost!

Vi är nu även klara med programmet för nästa frukost med Alzheimer Life. Det går av stapeln måndag den 23 maj kl 09.30-11.00 på Bio Capitol i Stockholm.

Temat blir: Träna din hjärna och håll dig frisk!

Livsstilen är idag den främsta bromsen mot minnesproblem, och i slutändan Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar.

Samtalen på vår frukost bygger på boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar av professor Miia Kivipelto.
Vi kommer att prata om kost, träning, dans, musik, hjärngympa och social samvaro som bästa sättet att hålla hjärnan frisk och vital.

Våra gäster den 23 maj blir:

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet. Hon kom nyligen ut med boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar. Boken bygger på FINGER-modellen, den enda studie i världen som visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan.

Susanne Åsander, verksam som datakonsult när hon bara 59 år gammal fick diagnosen Alzheimer. Hon föll direkt ner i ett svart hål av förtvivlan. Men efter några veckor av chock kravlade Susanne sig upp från mörkret och skrev ett recept för sina återstående år i livet.

Charlotta Thunborg, fysioterapeut vid Karolinska Sjukhuset fick hösten 2021 ta emot det första Alzheimer Life-stipendiet direkt ur Drottning Silvias hand. Här i samtalet ska vi prata om hennes arbete att testa nya sätt på patienter med tidig Alzheimer att hålla sig friska så länge som möjligt.

Tobias Karlsson är en av landets främsta dansartister. Han har varit med 18 säsonger i Let´s Dance och dansat med bl a Arja Saijonmaa och Carola. Men det var när hans egen familj drabbades av Alzheimer som han började engagera sig i sjukdomen. Här ska han samtala om dansens betydelse för hjärnan.

Skynda dig och anmäl dig här. Det blir garanterat fullt hus.

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

”Vi fick Alzheimer mitt i livet!”

Tidningen Vi har en stor artikel med intervjuer med flera personer som drabbats av Alzheimer i ung artikel. Det finns ett antal utmärkande drag i samtliga vittnesmålen. 1. Alla var oförberedda på diagnosen, och de blev djupt chockade. 2. Ingen fick den hjälp från sin läkare som de hade hoppats på. 3. Alla tycker att det är jobbigt att berätta som sin sjukdom eftersom kunskapen om Alzheimer är så låg i samhället. Du kan läsa den här.

Daniel berättar för Malou att han fick Alzheimer bara 57 år gammal!

Daniel du Rietz berättade i Malou efter Tio i veckan om hur det var att få diagnosen Alzheimer. Daniel och hans fru Sophia lade om hela sitt liv med kost och träning. Professor Henrik Zetterberg gav hopp när han berättade om den senaste forskningen. Du kan se inslaget här.

Amelia Adamo intervjuar mig på scen. Kom och lyssna!

På onsdag kväll blir jag intervjuad av Amelia Adamo på klubben Nordens Ljus i Stockholm. Rubriken är Alzheimer, Silvia och jag.
Du kan läsa programmet och anmäla dig här.

4.4 5 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

2 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Hatten av till dig Henrik!
Idag har jag lyssnat på ”Frukost med Alzheimer Life”. WOW!! Äntligen någon som vågar! Jag känner till båda sidorna – dels som anhörig till min svårt demenssjuka mamma för 10 år sedan, dels som drabbad själv. Igår var det fyra år sedan jag fick min diagnos.
Jag känner igen mig i allt det Pernilla och Monika berättar – om problematiken med en alzheimersjuk person och bemötandet från vården. Underbart att du också ifrågasätter sjukvården. Tyvärr är det så att dementa personer inte kan göra sin röst hörd. Därför är det arbetet ni gör i Alzheimer Life så otroligt viktigt. Ni rör om i grytan och äntligen hamnar de uppenbara problemen i strålkastarljuset!

2
0
Kommentera inlägget!x
()
x