fbpx

Biogens ansökan om att börja producera världens första riktiga läkemedel mot Alzheimer, har åkt på ett oväntad motgång. En panel av internationella forskare hävdar att medicinen visar för svaga resultat.  
Besvikelsen är stor bland både patientorganisationer, läkare och investerare. Frågan är vad som händer nu med Biogens med spänning emotsedda läkemedel?

Världens första bromsmedicin mot Alzheimer – Biogens antikroppsvaccin aducanumab – har åkt på ett stort och överraskande bakslag.
Den expertpanel, som på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s uppdrag skulle analysera Biogens ansökan om att få starta tillverkning av sitt nya läkemedel, gör enhälligt tummen ner.
”Bekymmersamt men inte helt förvånande eftersom aducanumab visade en rätt svag effekt på sjukdomen”, säger Anne Börjesson-Hanson, ansvarig läkare för kliniska prövningar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Det var vid en sju timmar lång hearing för några veckor sedan med FDA:s utvalda panel av elva forskare, som samtliga var tveksamma, och i flertalet fall kritiska, till att rekommendera FDA att ge Biogen tillstånd att börja tillverka den nya bromsmedicinen.
Jag har i ett tidigare inlägg berättat om aducanumab. I korthet har aducanumab i bästa fall bara en lätt bromsande effekt, kommer att kosta uppemot 400 000 kr per patient och år och bara kunna gälla patienter med kognitiv svikt (dvs bara för de som inte har hunnit utveckla sjukdomen Alzheimer).
Det blogginlägget ligger här.
Nu är frågan om FDA ska gå emot sin egen expertpanel? Trycket är hårt från patientorganisationer över hela världen. FDA känner en stor press att trots allt ge sitt godkännande för att ge något som helst hopp till de över 50 miljoner människor i världen som har den dödliga sjukdomen Alzheimer.
Biogens bromsmedicin aducanumab var ljuset i ett annars kompakt mörker. Samtliga större studier som gjorts under de senaste 20 åren har misslyckats. Många av de ledande läkemedelsbolagen – typ Roche, Astra Zeneka och Eli Lilly – har efter misslyckade satsningar lagt ner hela eller delar av sin forskning kring Alzheimer. Det har varit för kostsamt. En stor studie kostar 1-3 miljarder kr att driva ända fram till ett möjligt godkännande, och resultaten har varit alldeles för klena.

Anne Börjesson-Hanson leder forskningen kring Biogens bromsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

I Sverige har 37 patienter deltagit i Biogens FAS 3-studie. Den är nu avslutad, men de patienter som deltagit erbjuds nu en fortsättningsstudie.
”Rent subjektivt har vi vid utvärderingen inte kunnat se någon tydlig nytta av bromsmedicinen. Men det är svårt för oss att göra en sådan bedömning med så få patienter”, berättar Anne Börjesson-Hanson, som administrerar 12 av de svenska patienterna via Karolinska i Huddinge. ”En del patienter har uppgett att de känner sig bättre, och ibland säger de anhöriga detsamma.”
Biogens Fas 3-studier (innan ett godkännande) visar att antikropparna visserligen kan få ner mängden beta-amyloid i hjärnan (i dagligt tal placken) men den kliniska effekten är rätt svag. Samtidigt kan den ge en del smärre biverkningar, som mikroblödningar samt sk hjärnödem.
Biogens forskning och studier på patienter visar att deras bromsmedicin visserligen angriper proteinet som anses ligga bakom Alzheimer, men man ser inga stora förbättringar i patienternas kognition (minne, uppmärksamhet, orienteringsförmåga).

Få Henriks blogginlägg kostnadsfritt direkt i mailen!

Frågan är varför? Många forskare menar att medicinen måste sättas in i ett mycket tidigare skede, kanske redan innan man som patient upptäckt symtomen, för att den ska ge effekt. I samma stund som placken hunnit att bildas är det för sent att bromsa sjukdomen.
FDA väntas komma med sitt utslag den 7 mars 2021. Expertpanelens råd till FDA är att avslå Biogens ansökan.

En kalldusch för hela forskningen

Samtidigt verkar FDA driva på att verkligen få ut något läkemedel på marknaden. Kanske mest för att inte släcka de förväntningar som finns på ett läkemedel mot Alzheimer. Kanske även för att uppmuntra Biogen att hålla fast vid sin forskning och inte lämna fältet Alzheimer.
Bengt Winblad, professor i geriatrik på Karolinska Institutet, skriver i ett mail till mig, ”att det mesta tyder på att Biogen behöver göra en ny kompletterande Fas 3-studie”.
Det kan, enligt experter jag talat med, fördröja hela processen med 3-4 år. Det skulle i så fall bli en enorm kalldusch för hela forskningen kring ett läkemedel mot Alzheimer.
I forskarkretsar världen över funderar man över varför Biogens vaccin inte ger ett bättre resultat? Kanske är det så att man siktar in sig på fel orsak till sjukdomen? Det är kanske proteinet TAU som är boven i dramat, och som sedan triggar igång beta amyloid att bilda plack?
Ansvarige läkaren Anne Börjesson-Hanson på Karolinska på Huddinge tror att forskning kring proteinet TAU kan vara mer framkomligt när det gäller personer som redan utvecklat symtom. ”Det handlar om att komma åt den genetiska koden som kan stoppa utvecklingen av TAU.”

En marknad värd 300 miljarder per år

Professor Bengt Winblad på Karolinska Institutet tror ändå att på något sätt är beta-amyloid ”boven i dramat”.
Reaktionerna efter expertpanelens kalldusch i början av november handlar om allt från att godkänna bromsmedicinen eftersom det är bättre än ingenting, till att lägga ner hela amyloidhypotesen och istället leta andra orsaker till Alzheimer, som virus eller tarmbakterier.
Men i potten ligger inte bara alla miljontals patienters förhoppningar om en snar bot. Ledande börsanalytiker tror att ett godkänt läkemedel mot Alzheimer kan bli världens mest sålda läkemedel alla kategorier.
En investmentfirma i USA uppskattar den årliga försäljningsintäkten till 300 miljarder kronor per år. Det är ett viktigt skäl till att Biogen nog inte kommer att fly fältet även om FDA till slut avslår deras ansökan.
Ett sätt att förstå nervositeten kring Biogens vaccin mot Alzheimer är att studera bolagets börskurva. När FDA den 4 november kom ut med ett PM inför mötet med expertpanelen, där man indikerade att man såg positivt på deras underlag, så steg börskursen med 45 procent! En ökning med över 100 miljarder kronor.
När så expertpanelen gjorde tummen ner till Biogens ansökan sjönk aktien med över 30 procent.
Så om man ska följa pengarna (vilket ju alltid är ett bra sätt eftersom pengar inte ljuger) så visar Biogen idag sin lägsta kurs på ett år.
Marknaden och investerarna tror för tillfället inte på att vi – via Biogen – får en bromsmedicin mot Alzheimer inom överskådlig tid.

Om det här var lite deppigt, så kan jag uppmuntra oss alla med nyheten som kom för någon vecka sedan om den medicinska näringsdrycken Fortasyn Connect (under varumärket Souvenaid) som efter 20 års forskning nu ser ut att kunna stoppa tidiga symtom av Alzheimer och sakta ner nedbrytningen av olika funktioner i hjärnan.

I den intervju med forskargruppens ledare som Miia Kivipelto, professor på Karolinska Sjukhuset, gjort med Alzheimerfonden här kan ni läsa om hur hon ser på näringsdryckens roll som ett möjligt framtida läkemedel.

.

4.6 10 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

7 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Det är så oerhört sorgligt att det inte verkar gå att få fram en bromsmedicin värd namnet. Redan när min mamma fick sin diagnos 2002 trodde de att en medicin fanns inom räckhåll. Fortfarande saknas det. Jag blir mer och mer övertygad om att Alzheimer är en livsstilssjukdom.

HJÅLP…

Det måste något mer än bara en livsstilssjukdom.
Min hustru och jag har ätit i stort sett samma slags mat sedan vi var 20 år och levt på ett mycket liknande sätt.
Hustrun fick en Alzheimerdiagnos 74 års ålder och jag har inga kognitiva svårigheter.
Det kan inte vara så enkelt att det bara är en livsstilssjukdom – det vi har med oss i bagaget sedan födseln har säkert också en stor påverkan. Frågan är bara vad?

Hej! Vad kommer man fortsättningsvis att forska på. Vill gärna veta, hur man kommer att göra fortsättningsvis? Jag är fd 68 år gammal, och har nyligen fått min diagnos på Minnesmott Krisianstad lasarett. specialutbildad leg sjuksköterska. Med vänlig hälsning, Elise

De är så hemskt att det fortfarande inte finns något som kan bromsa upp eller bota denna sjukdom.

Är det någon ”här inne” som känner till någon eller själv har testat Souvenaid och kan berätta mer?

Senast redigerad 3 år sen av Josefin
7
0
Kommentera inlägget!x
()
x