fbpx

Kognitiva sjukdomar med bl a Alzheimer får ett helt eget seminarium på högsta politisk nivå.
Socialutskottets ordförande och vice ordförande har bjudit in oss på stiftelsen Alzheimer Life att anordna en offentlig utfrågning med landets ledande läkare, forskare och politiker i riksdagens legendariska andrakammarsal.
Välkomna att läsa programmet och passa på att anmäla er till detta unika kunskapsevent.

Vi bjuder härmed in våra läsare att anmäla sig till detta helt unika seminarium med många av landets ledande forskare.

Det började med att jag hade sett att Acko Ankarberg Johansson följde mig på sociala medier.
Jaha, tänkte jag, vad har hon för koppling till Alzheimer? Hon är visserligen en av landets mäktigaste politiker inom sjukvårdsområdet, och ordförande i riksdagens socialutskott, men de har ju tusen andra frågor att hålla koll på.

Jag tryckte iväg en fråga på messenger. Hon svarade inom en timme. Jovisst, hennes pappa har Alzheimer, och hon höll koll på vilka jag intervjuade i min podd.

Det var där och då tanken på ett seminarium i riksdagen föddes. Kanske kunde Socialutskottet ihop med oss på Alzheimer Life arrangera en utfrågning om Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar?

Vår tids nästa stora hälsoutmaning inom sjukvården!

I början av oktober tog sig Gunilla Steinwall, min partner i vår stiftelse Alzheimer Life, och jag till riksdagen för att träffa Acko Ankarberg Johansson (se bilden ovan).
Efter en hel del möten blev det så klart att Socialutskottets ordförande och vice ordförande, Acko Ankarberg Johansson (kd) respektive Kristina Nilsson (s), står som värdar när vi på Stiftelsen Alzheimer Life ska få arrangera en hearing med många av landets ledande läkare och forskare i riksdagens andrakammarsal.

Seminariet går av stapeln på förmiddagen onsdagen den 2 februari under rubriken: Alzheimer – vår tids nästa stora hälsoutmaning inom sjukvården. Syftet är att sätta fokus på kognitiva sjukdomar, inte minst på politisk nivå. 

Skådespelaren Nina Gunke skapade rubriker nyligen när hon i TV4 berörde med sin berättelse om att oväntat drabbas av Alzheimer.

Seminariet kommer att ha formen av en klassisk utfrågning där jag nyfiket ska söka svar på frågor som jag tror allmänheten vill veta, och som våra politiker behöver ha mer kunskap om. 

  • Hur är det att leva med Alzheimer? Skådespelaren Nina Gunke, som nyligen berörde hela svenska folket i TV4:s Nyhetsmorgon, kommer och berättar.
  • Vad händer när du söker hjälp på en minnesklinik?
  • Är Alzheimer vår tids nästa pandemi?
  • Står forskningen (äntligen) inför avgörande genombrott?
  • Kan du få en diagnos bara genom ett enkelt blodprov?
  • När kommer den omtalade bromsmedicinen till Sverige?
  • Kan man träna och äta sig till bättre hjärnhälsa?

Under dagen deltar svenska forskare och läkare i den absoluta världseliten (se nedan). Bland annat professor Oskar Hansson i Skåne och Henrik Zetterberg i Göteborg som bägge ligger i forskningens framkant när det gäller nya sätt att diagnostisera Alzheimer.
Professor Bengt Winblad i Stockholm är en av världens ledande auktoriteter inom forskning kring ålderssjukdomar. Och professor Miia Kivipelto uppmärksammas internationellt för sin forskning kring metoder att hålla sin hjärna vital och därmed bromsa kognitiva sjukdomar.

Vi kommer att avsluta med en politikerpanel med tre tunga ledamöter i Socialutskottet. De ska få berätta vad de hört, sett och känt under seminariet, och vad de själva kan göra för vår tids nästa stora hälsoutmaning inom sjukvården.

Acko Ankarberg Johansson: ”Alzheimer är en del av mitt liv”

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson står som värd för Alzheimer-seminariet i riksdagen.

”Jag hoppas att vi genom seminariet kan bidra till ökad kunskap om sjukdomen, och allra helst att vi bryter stigmat kring kognitiva sjukdomar”, säger Acko Ankarberg Johansson i en kommentar om varför hon ihop med sin kollega Kristina Nilsson (s) står som inbjudare till seminariet.

Acko Ankarberg Johansson förklarar sitt engagemang med att både hennes pappa och en annan nära anhörig har drabbats av Alzheimer. ”Sjukdomen är därmed en del av min vardag och mitt liv.”

Kristina Nilsson brinner lite extra för forskning och utveckling av vården för patienter med kognitiva sjukdomar. ”Samt att vi talar mer om den här typen av sjukdomar. Det finns fortfarande både skuld, skam och rädsla som gör att det för många är svårt att tala om sina problem.”

Även s-politikern Kristina Nilssons familj har drabbats av Alzheimer. En nära anhörig har påbörjat en demensutredning.
”Jag har dessutom arbetat inom sjukvård och omsorg i 23 år innan jag blev politiker på heltid. Alzheimer (och andra kognitiva sjukdomar) har jag mött i stort sett dagligen. Jag har sett de stora utmaningar som de drabbade, de anhöriga, och även vården ställs inför.”

Hennes kollega Acko Ankarberg Johansson håller med om att stigmat just kring kognitiva sjukdomar behöver brytas.
”Stöd, vård och behandling för personer med Alzheimer behöver förbättras så man får en jämlik och god vård oavsett vem man är eller var man bor. Där har politiken ansvar och kan påverka.”

Tanken med seminariet är att ge en fördjupad och kunnig bild av var Sverige befinner sig vad gäller sjukvård, diagnostik och patientnära forskning, och inte minst hur det är att leva med folksjukdomen Alzheimer. Vi kommer att påvisa behov och brister.
Över 20 000 svenskar får varje år en diagnos på det som många anser vara vara vår tids mest kända okända sjukdom. För samhället kostar kognitiva sjukdomar över 60 miljarder per år, mer än både cancer, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar ihop.

”Vi arbetar ihärdigt med att öppna allas ögon för vår tids största folksjukdom, och som gör att hälso- och sjukvården riskerar att kollapsa. Nu vill vi lyfta upp frågan även hos våra folkvalda politiker och göra att den prioriteras på samma sätt som cancersjukdomarna tidigare, och som resulterat både i högre överlevnad, livskvalitet och bättre vård”, säger Gunilla Steinwall, ordförande för stiftelsen Alzheimer Life.

Du kan anmäla dig till detta kostnadsfria seminarium här.

Vi bjuder nu in politiker, experter, media, läkare, forskare och sjukvårdspersonal till detta kostnadsfria seminarium. Men också naturligtvis patienter och anhöriga.
Vi ska fylla hela andrakammarsalen med över 200 platser. Se det gärna som en manifestation och ett statement att nu flytta upp kognitiva sjukdomar på högsta politiska nivå.
Skicka in din intresseanmälan direkt. Antalet platser är begränsat.
Den 25 januari 2022 kommer bekräftelsemail att skickas ut till alla som fått en plats. Och det kommer att krävas covidpass.
Du kan se hela programmet och anmäla dig här.

Medverkande i seminariet är följande:

Acko Ankarberg Johansson (kd), ordförande i riksdagens socialutskott

Bengt Winblad, professor i geriatrik, Karolinska Institutet

Claes Brodd, anhörig till frun Inger, som sedan sju år testar bromsmedicin mot Alzheimer

Henrik Zetterberg, professor i neurovetenskap, Göteborgs Universitet

Kristina Nilsson (s), vice ordförande i riksdagens socialutskott

Maria Eriksdotter, professor och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, ansvarig för Svenska Demensregistret

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik, Karolinska Institutet

Nina Gunke, skådespelare och nyligen diagnostiserad med Alzheimer

Moa Wibom, överläkare på Enheten för Kognitiv Medicin, Ängelholms Sjukhus

Oskar Hansson, professor vid klinisk minnesforskning, Lund Universitet

Wilhelmina Hoffman, läkare och VD Svenskt Demenscentrum

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Nu är det klart: Biogens bromsmedicin stoppas i Europa!

Biogen fick igår fredag som väntat avslag på sin ansökan att marknadsföra sin bromsmedicin på den europeiska marknaden. Det innebär att Aduhelm inte kommer att kunna förskrivas i Sverige.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avfärdar Aduhelm med tre korta och distinkta rader. Läkemedlet visar inte tillräcklig klinisk effekt på patienterna. Biverkningarna är alltför stora. Och riskerna är för stora i förhållande till nyttan. Läs mer här om avslaget.
Samtidigt har Biogen beslutat att dra igång ännu en studie där man inom fem år ska försöka visa övertygande resultat. Det är ett krav från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att få ha kvar sitt godkännande i USA. Totalt ska man rekrytera 1 300 patienter över hela världen till denna nya studie. Du kan läsa mer här.

Hjärnhälsa på fem fingrar!

Läkarna och professorerna Mai-Lis Hellénius och Miia Kivipelto har skrivit boken ”Hjärnhälsa – på dina fem fingrar”. Där samlar de den senaste forskningen kring hur vi kan förebygga och minska risken för minnesproblem, såväl när vi är unga som när vi blivit äldre.
”Hjärnan är ofta den svagaste länken när vi blir äldre”, säger här Miia Kivipelto i TV 4 Nyhetsmorgon. Miia Kivipelto är även med i vårt event i riksdagen, som du kan se ovan.



4.4 7 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

9 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tack för detta viktiga seminarium ! Förstår att det ” nästan enbart ” vänder sig till huvudstadinvånare. I dessa tider inte så lämpligt för oss utanför huvudstaden att åka dit . Kan förstå att livesänding inte blir aktuellt ,men kan det spelas in o sändas i efterhand ? Undrar Gunilla

Vilket fantastiskt lyft för frågan om kognitiva sjukdomar!
Hoppas verkligen det sprider sig som ringarna på vattnet och att det kommer att finnas en länk, där många kan ta del av seminariet.

Jag blev också förvånad att det inte stod något om inspelning så att vi som befinner oss på annan ort också kan delta. Samt även se det i repris!
Jag t.ex. bosatte mig i Portugal när jag fick min diagnos. Håller tummarna att du lyckas få med SVT! DETTA ÄR JU VIKTIGA ÄMNEN!

Senast redigerad 2 år sen av Bo Björklund

Självklart är intresset stort för att kunna följa via länk.

Jag fick min diagnos för ett antal år sedan och jag kan fortfarande inte fatta varför? Jag har ständigt läst allt om ämnet och känner mig fortfarande lika förbryllad??

Ja, det är superviktigt att sända det på TV och bästa sändningstid. Annars blir det inte så spritt som behövs för att vi äntligen ska börja prata om det på riktigt! Hur svårt det är att tackla allt som händer under resans gång, eftersom vi alla är olika personligheter från början. Så länge det inte finns botemedel måste vi lära oss mer om hur vi umgås och samtalar med varandra, när någon eller fler är drabbade av minnessjukdom. Att kunna skratta tillsammans, läsa av äkta glädje i stället för att skratta åt den som gör tokiga saker pga sjukdomen är den väg vi måste gå. Kroppskontakt särskilt när vi saknar ord osv. ❤️❤️❤️

9
0
Kommentera inlägget!x
()
x