fbpx

Livet blåser tidningsmakaren Amelia Adamo i nacken, om det nu inte är döden. Två av hennes närmaste har avlidit, och hennes före detta man har drabbats av frontallobsdemens.
Det är därför Amelia i den här podden tar upp frågan om dödshjälp.
”Jag skulle vilja avsluta mitt liv själv på ett värdigt sätt, om jag blev obotligt sjuk. Så det är väl bara att lägga lite piller på hög nu….”
Amelia har via sina tidningar amelia, Tara och M Magasin skapat en livsstil för varje generation. Är det dags att göra det friska åldrandet till den stora GREJEN, och ålderdomen till the place to be?

”Jag skulle vilja avsluta mitt liv själv på ett värdigt sätt, om jag blev obotligt sjuk. Två av mina närmaste har dött en oerhört plågsam död med en förfärlig sista tid. Då, mot slutet kände jag, nej, nu klipper vi. Så vill inte jag ha det, så det är väl bara att lägga lite piller på hög nu….”
Amelia Adamo sitter i min poddstudio och vi pratar om åldrande, sjukdomar och död. För mig känns det lite obekvämt, och samma sak gäller nog i hög grad även för Amelia. Vi två har känt varandra i kanske 25 år. Våra karriärer i media har löpt sida vid sida, och ibland har vi stått på samma scen. Vi har gemensamma bekanta, men nära vänner är vi inte. Fast, alla känner ju Amelia.
Jag blev nyfiken på Amelia för den här podden sedan hon under senvåren drog på sig en hatstorm efter att öppet ha trotsat Anders Tegnells råd om att man som 70-plussare ska sitta i karantän. Man är inte äldre än man känner sig, hävdade Amelia, och vägrade buntas ihop med äldre-äldre. Dessutom, som 40-talist har hon och alla vi andra, alltid gått vår egen väg utan grötmyndiga råd för överheten.
Men när professor Agnes Wold röt till på skarpen och undervisade Amelia offentligt att även om hon försöker hålla sig ung, så har hon en 70-årings lungor, ja, då tog även Amelia skeden i vacker hand.
”Jag pudlade mig hela vägen tillbaka till karantän”, säger hon med en formulering som hon är väldigt nöjd med. (Överhuvudtaget är Amelia Adamo en levande citatmaskin. Hon sprutar ur sig oneliners. Det hörs i poddsamtalet.)
Men bråka kommer hon och vår generation alltid göra. Vi är generationen som skapat de flesta trender under vår livstid. Tonåring, rock&roll, protester, fri kärlek, dagis för barnen, skilsmässa, kvinnor med egen ekonomi, yuppies, lyxresor, pensionssparande, Botox och bli 70 men leva som en 20-åring.
Är det dags att göra det friska åldrandet till den stora GREJEN, och ålderdomen som ”the place to be”?
Amelia skrattar, men värjer sig inte för frågan. ”Vi är inte odödliga, men vi kommer i alla fall att bråka oss till en bättre äldrevård.”
Vi kommer in på det här med sjukdomar. Amelias förre man, den legendariske tidningsmannen Thorbjörn Larsson som gjorde Aftonbladet lite överraskande till Sveriges största tidning, insjuknande i den svåra och ovanliga sjukdomen frontallobsdemens.  I podden berättar Amelia om sin tid med Thorbjörn, och hur hans olika diagnoser påverkade dem bägge. Liksom vilken moralisk rätt en anhörig har att lämna sin svårt demenssjuka partner.
Och så pratar vi naturligtvis om äldrevården, inte minst nu i dessa Coronatider.

 Lyssna på ett muntert samtal med Amelia Adamo här nedan om hälsa, åldrande, sjukdom och om generationen som vägrar lägga sig ner och dö.

5 1 röst
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Mycket bra, håller med er, vi måste bråka mer!!

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x