fbpx

Jag är nervös när jag stiger in i studion. Vi ska spela in första avsnittet i poddserien ”Hjälp, jag har Alzheimer?!.
Jag har haft den här (galna) idén i ett halvår. Tanken att gå på jakt efter gåtan Alzheimer har förföljt mig, dag som natt. Jag har varit rädd för att jag inte ska få några gäster, eller att det ska bli för privat. Eller för allmänt. För tekniskt? Eller att jag är för okunnig?
Kanske kommer jag bara skrämma folk? Och hur ska jag hantera mina egna känslor när jag mitt i sändningen inser att det är min sjukdom vi pratar om. Klarar jag av att få alla kalla fakta kastade i ansiktet på mig?
Vart jag än har varit under de senaste veckorna, så har namnet Henrik Zetterberg nämnts. Han är professor i neurokemi vid Göteborgs Universitet. Men mest viskar man om att han och hans team med 80 forskare i Göteborg och London är mycket nära att lösa en av de stora gåtorna med Alzheimer.  Hur man ska kunna upptäcka sjukdomen innan den gått över i demens.
Henrik Zetterberg ser inte alls ut som jag tänkt honom. Eller kanske, för resten. Han är kort, smal och med långt skägg, och då menar jag skägg typ en rysk diktare på 1800-talet.
Vi tar plats i studion. Snabbt blir jag knockad av hans enkla sätt att förklara vad Alzheimer är för typ av sjukdom. Hans entusiasm flödar när han berättar om hur komplex den här sjukdomen är. Utmaningen triggar honom. Cancer verkar vara en barnlek (min tolkning) för forskningen jämfört med den 100-åriga jakten på att få stopp på Alzheimer.
Jag bestämmer mig för att vara djupt personlig, och ställer ibland (hör jag på bandet) lätt vädjande frågor, som om han personligen skulle kunna lätta på min börda. När han svarar blir jag rörd av att han tagit sig tid att försöka förstå just mina symtom. Han har läst min blogg, och kan min historia.
Jag har en av landets främsta forskare två meter ifrån mig, när han mitt i en mening stannar upp, är tyst en stund och börjar trevande tänka högt: ”Det här att man inte har kunnat hitta plack vid din hjärnröntgen förbryllar.”
Och så berättar han om hyperaktuell forskning kring en helt ny diagnos vid namn LATE. (Ja, det är en förkortning.) ”Kanske är det den du har”, fortsätter han att tänka högt utan att avsluta meningen.
Jag hör mig själv andas tungt av förvåning. ”Oj, ska jag vara glad?”
Vad som sedan händer får ni höra i podcasten.
I vårt samtal berättar Henrik Zetterberg att hans team bara är en tumnagel (min beskrivning) från att ta fram ett blodprov som kan spåra Alzheimer i mycket tidiga skeden. Det innebär att man om bara några år skulle kunna screena i princip alla över 50 år i det här landet. Men, och det är ett MEN med stora bokstäver, till vilken nytta när det inte finns något botemedel?
Fast Bill Gates ser poängen med diagnos av Alzheimer via blodprov. Han har nyligen via sin stiftelse gått in med över 30 miljoner till Henrik Zetterbergs team. Tidig diagnos gör att forskningen i andra ändan – att ta fram mer effektiva bromsmediciner– får tag i patienter som inte hunnit utveckla symtom på demens.
När jag lyssnar på vårt samtal i efterhand inser jag att jag missat att ställa den kanske mest självklara frågan. Henrik Zetterberg berättar att han har Alzheimer i släkten, och att han själv är i farozonen. Ringrostig som jag är, fattar jag inte kraften i det han säger.
Jag mailar Henrik Zetterberg. ”Vem i din släkt har Alzheimer?”
Någon dag senare kommer svaret. ”Min pappa Dennis fick diagnosen för ett par år sedan, men klart misstänkta symptom hade funnits i några år dessförinnan. Nu är han 73 år. Jag blev inte alls förvånad; det var så otroligt typiskt!”  
Kanske kan det vara en tröst för mina närmaste att inte ens landets ledande hjärnforskare kunde fånga upp diagnosen i sin egen familj.
Innan vi lämnar studion frågar jag min gäst, vars egen sjuka pappa är i min ålder, om vad han ger mig för hopp att bli frisk.
Han hostar till…

Här nedan kan ni lyssna på första avsnittet producerat av mig och Hans Hemmingsson i samarbete med Beppo Ljudproduktion. Inom kort kommer det även att finnas tillgängligt på Apple Podcaster och Spotify.

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] och blev imponerad över hur driven och insatt techmiljardären var även på det här området. Här hittar du bloggen och podden med Henrik Zetterberg. Den andre av de tre, professor Oskar Hansson, […]

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x