
Beskrivning
Hjärnhälsa 2.0. Vi förutspår att 2025 blir året då fler inser vikten av god hjärnhälsa. Trenden är redan här men hur gör vi den hållbar? Vad är egentligen god hjärnhälsa, vad fungerar och vad fungerar inte? Det handlar om hur vi lever, vad vi stoppar i oss och hur vi skapar maximalt skydd för vår hjärna, före och efter diagnos. Vi diskuterar även vanliga infektioners, som tex herpes, inverkan på hjärnan, femfingermetoden, de blå zonerna och mycket mer. Häng med på en resa i hjärnans välmående.
TID: måndag 5 maj 2025, 09.30 – 11.00 (insläpp fr. 09.15)
PLATS: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm
BILJETT: 200 kr
I priset ingår kaffe och smörgås. Köpt biljett återlöses ej. Biljetten är inte personlig så det går bra att ge den till en vän eller sälja vidare på egen hand vid förhinder.
Gäster
Hugo Lövheim, Professor, specialistutbildad läkare vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå Universitet. Hugo Lövheim är en av de forskare som söker bot mot Alzheimers sjukdom. I en världsunik studie testar Umeåforskaren att behandla patienter med ett vanligt herpesläkemedel. Kan detta vara en del av lösningen på alzheimergåtan? Vad kan man göra för att skydda sin hjärna från kognitiv sjukdom och vad kan man göra efter diagnos?
Douglas Stark, 33, grundare till elcykelföretaget Voi, nu entreprenör inom hjärnhälsa. Vid 62 års ålder fick Douglas mamma alzheimer. Något som även hänt andra släktingar i familjen. Nu har Douglas helt ställt om sitt liv för att hans hjärna inte ska åldras på samma sätt. Han äter samma näringsrika mat varje dag, tränar varje dag och har börjat jobba hälften så många timmar som tidigare. Hur är den dubbla kamp han för? dels mot sin egen hjärnas förändringar och dels mot hans mammas allt längre gångna sjukdom? Och varför tycker han att vi ska börjat titta in i våra hjärnor redan INNAN misstanke om sjukdom?
Ulf Janzon fick, endast 63 år gammal, diagnosen Alzheimers sjukdom. Efter ett långt och stressigt arbetsliv är Ulf övertygad om att livsstilen har spelat en roll för hans egen diagnos. Själva sjukdomsbeskedet kom som en chock och han har svårt att gå vidare. Sedan diagnosen tänker han dagligen på sin hjärnhälsa och hur han kan leva för att ta hand om sin hjärna så bra det går. Men vad hjälper och hur tänker Ulf om framtiden?
Elin Liss Larsson är hälsopedagog och den som håller i det så kallade livstilsprojektet i Lidingö kommun. Ett projekt som går ut på att de med en kognitiv sjukdom eller vid högre risk för sådan ska få alla möjligheter till att hålla hjärnan så frisk som möjligt. Lyssna på en som brinner för våra hjärnor och kan berätta om resultaten på bland annat FINGER-studien. Och vad säger de om kritiken som riktats mot satsningen?
Samtalsledare: Johanna Hinteregger, Alzheimer Life
Frukostseminariet kommer även att live streamas
Är du intresserad av att se frukosten via live stream. Klicka här för att anmäla dig.
Denna frukost görs med stöd från: