fbpx

Vår hjärna väger bara några få procent av vår vikt men den behöver mest. Den kräver mer energi än något annat organ. Det är dags att tala om vad vi matar den med. Lyssna på senaste podden som handlar om just det med Sveriges främsta experter på området.

Podd om kosten och Alzheimers sjukdom. När min mamma drabbades av alzheimer precis när hon skulle få sitt första barnbarn kändes detta med livsstilsråd som ett slag i (min då stora) magen. Hon hade ju dansat hela sitt liv, åt sällan kött och kunde tala och skriva fem språk. Hon läste nästan jämt och i bakgrunden var P1 radion på hela tiden. Hon arbetade som språklärare till hon var 67 år och som konstnär till hennes alzheimer inte längre lät henne hantera penslarna. Trots sunt leverne drabbades hon. Säg mig, var är rättvisan i det? Varför spelar det då någon roll vad vi äter?

Jo, för att så är dessa kognitiva diagnoser. Fyllda med mysterier och orättvisor och framförallt gener och miljö. Men de handlar alltså också hur man lever och vad man gör och äter (när man ser till alla som drabbas och inte bara på individen, som jag gjorde ovan). Kanske hade min mor, som i exemplet ovan, insjuknat långt tidigare om hon inte levt som hon gjort. Vem vet, eller var det bara de där generna…

Idag, några år senare, vet vi än mer om hur livsstil ändå har påverkan, men troligen nosar vi bara på hur mycket det faktiskt hänger ihop. Lyssna på de främsta experterna om hur det vi äter hänger ihop med kognitiva sjukdomar och hur framtidens, eller egentligen dagens, kombinationsbehandlingar ser ut. Medicin och livsstilsförändring(ar). För bäst fungerar dessa förändringar i grupp, tillsammans.

Forskning visar att runt 40 procent av risken att drabbas av en sjukdom som kan leda till demens beror på hur vi lever. Därmed går det att påverka. Men hur funkar det och vad kan man göra? Lyssna på senaste podden som handlar om Alzheimer och vad vi äter.

Medverkande: Miia Kivipelto (Karolinska institutet), Jessica Samuelson (Göteborgs universitet), Eva och Kjell Ehn, (anhörig och patient och äkta makar), Sophia Du Rietz, (anhörig). Intervjuar gör Johanna Hinteregger, Alzheimer Life. Den här podcasten görs med stöd av Nutricia.

MEDVERKANDE:

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, Centrum för Alzheimerforskning samt läkare och FoU chef för Tema Inflammation och Åldrande. Författare till boken Hjärnhälsa – på dina fem fingrar: Förebygg och minska risken för alzheimer och minnesproblem (2021). Hur effektivt är det att tänka på kosten för att må bättre?

Jessica Samuelsson, leg. dietist, Medicinsk Doktor på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs Universitet. Vad forskningen säger om äldres matvanor och risken att drabbas av demens samt hur man kan fördröja och förebygga insjuknande. Samt vad vi bör äta i olika faser av sjukdomsförloppet. Vad säger våra matvanor om oss?

Kjell Ehn, patient med begynnande alzheimer. Medverkat i olika forum för att sprida mer information om Alzheimers sjukdom. Krönikör för Demensforum och medverkat i podden ”Kan man må bra med Alzheimer!?” (2023). När Kjells sjukdom blev ett faktum började Kjell och hans fru tänka en mer på vad de äter. Hur tänker man som redan drabbad?

Sophia Du Rietz, lever med Daniel som redan som 55-åring drabbades av en mycket tidig alzheimer. Även Sophias mor är drabbad av samma sjukdom. De lade helt om sin kost. Hur resonerade Sophia och Daniel och vad har de kunnat se?

Den här podcasten, frukostseminariet och bloggen görs med stöd av Nutricia.

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

ÖVRIGT:

Tips att titta och lyssna på som rör kognitiva sjukdomar och livet:

Bild: Pexels.

(länk) UR. Demens i familjen 2021 ”Marion är 61 år och har fått en demenssjukdom som gör att hjärnan har svårt att tolka vad hon ser. Chris fick sin demensdiagnos redan vid 37 års ålder. Hans sjukdom är ärftlig och nu är han orolig att även dottern ska drabbas.”

(länk) SVT. Eviga minnen 2023 ”Augusto och Paulina har varit tillsammans i 25 år. För åtta år sedan fick han diagnosen Alzheimers sjukdom. Båda fruktar den dagen han inte längre känner igen henne.”

(länk) UR Podd. Minnet och hjärnan, 2022. ”Podden som ger dig den oväntade vinkeln du behöver för att glänsa!”

(länk) UR. Kognitiv hälsa på äldre dar 2020 ”Vad är normalt åldrande och hur vi kan förebygga kognitiv försämring?”  

5 4 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] Här är några av höjdpunkterna (förutom det senaste från livsstilsforskning (länk), alzheimerforskning (länk) och om bromsmedicinen lecanemab – som vi redan skrivit om och […]

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x