fbpx

Du märker att ditt minne börjar svikta. Du kommer inte ihåg vad du såg på TV kvällen innan. Du glömmer att stänga av plattan på spisen. Du går till kylen men kommer inte ihåg varför. Du parkerar din bil i ett parkeringsgarage, men glömmer bort var den står.
Då är det kanske dags för en minnesutredning? Men hur går den till? Och hur säker är den? Kan man verkligen spåra Alzheimer bara genom att fråga om hur mycket klockan är? Eller är en digital utredning säkrare när man sitter hemma och slipper stressen från sjukvården?

Minnet. Göran ler lite osäkert när han stiger in vår poddstudio. Göran Hagman är landets kanske främste neuropsykolog och har väl gjort hundratals stora kognitiva utredningar på sin arbetsplats på Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Vi hälsar båda hjärtligt och generat. Förra gången vi sågs var jag patient och han utredde mina kognitiva förmågor. Inte bara en utan två gånger. Jag minns att jag gillade hans lite punkiga stil som bröt mot den stela och lite nervösa omgivningen på avdelningen.

Göran var ytterst tveksam till min diagnos!

Egentligen borde jag varit förbannad på honom eftersom han aldrig riktigt trodde på den diagnos som min läkare satte efter grundliga utredningar och röntgen av min hjärna. Diagnosen blev som ni vet lindrig minnesstörning med trolig utveckling till Alzheimer.

När jag senare gick igenom min journal förstod jag att Göran var ytterst tveksam till att mina minnesproblem skulle utvecklas till Alzheimer. Fast det är läkaren som har sista ordet…

Geriatrikern Anette Wiklund går i poddsamtalet igenom hela processen från symtom till färdig diagnos på Alzheimer.

Den här vetskapen finns i både mitt och Görans huvud när vi ses igen. Han och Anette Wiklund, geriatriker och överläkare på Handens minnesmottagning i Stockholm, har kommit till vår podd för att prata minnesutredningar.

Jag kan ju inte avhålla mig från att i början av podden ställa frågor om mina egna utredningar. Göran känner sig obekväm, märker jag, och jag skojar med att då vet han hur det känns att sitta framför honom och märka att hjärnans minnesfunktioner inte riktigt fungerar. I varje fall inte när man är satt under psykologisk och tidsmässig press.

I podden går vi igenom hela processen under en minnesutredning. Varför man ska testa sig? Och vilka de första tydliga symtomen är? Från de första enkla testerna på vårdcentralerna till de mer vetenskapliga på landets kognitiva mottagningar. Hur tillförlitliga är de? Och hur ska man tolka dem?

I podden tar vi bl a upp följande frågor:

 • Varför är det viktigt att göra en utredning om minnet börjar svikta?
 • Varför är klocktestet så viktigt?
 • Vad visar det sk MMSE-testet?
 • Vilka kognitiva brister upptäcks i det sk MOCA-testet?
 • Vad spelar utbildning och ålder för roll när experterna utvärderar dina minnestester?
 • Vad har ryggmärgsprovet för roll i utredningen?
 • Vad letar man efter när det görs en MR av hjärnan?
 • Vad är logopedens roll?

Varför krävs obduktion för att spåra Alzheimer?

 • I vilket skede uttalar läkaren orden Alzheimer?
 • Hur förbereder sig läkaren för det svåra samtalet?
 • Hur säker är diagnosen efter en stor kognitiv utredning?
 • Vad är poängen med snabbspår där man gör utredningen på 7-10 dagar?
 • Varför är obduktion det säkraste sättet att fastställa Alzheimer?
 • Hur säkra är de nya digitala minnesutredningarna?
 • Kan man få en remiss till läkare även om man gör digital utredning hemma i soffan?
 • Hur kommer sjukvården hantera trycket från patienter när de nya bromsmedicinerna blir allmänt tillgängliga?

Vi pratar också om hur digitala minnesutredningar kommer att slå igenom inom sjukvården. Göran Hagman har på Nya KS varit med och utvärderat träffsäkerheten hos ett digitalt minnestest mot att ha läkaren eller neuropsykologen i rummet.

Kanske är det stressen över min cancer?

I slutet av vårt samtal i poddstudion kommer jag på att jag faktiskt själv ska gå på en ny omfattande kognitiv utredning i maj. Det blir min femte på fyra år. Jag tycker att mitt minne blivit sämre än tidigare. Kanske är det stressen över min cancer. Kanske är det medicinerna jag tar? Eller så är det så att min kognitiva svikt som fördjupats?

Antagligen kommer jag att få möta neuropsykologen Göran Hagman igen, fast nu på hans hemmaplan.

Detta avsnitt av Alzheimer Life-podden är gjort i samarbete med Geras Solutions och Minnesmottagningen.se dit du som patient eller anhörig kan vända dig för hjälp med utredning hemifrån.   

4.7 23 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

7 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Det heter inte ”mediaföretag” utan ”mediEföretag”, hälsar en sen länge pensionerad språkpolis (från Aktuellt).

noterat!

Hur kan jag lyssna på den här podden? Har själv fått diagnos 54 år gammal, fick diagnosen lindrig kognitiv sjukdom, troligen alzheimers i november 2022.

Hej Patric, om du mailar mig på henrik@alzheimerlife.se så kan jag hjälpa dig. Vill även fråga dig några saker.

Hej Henrik! Hur kommer jag åt podden här. Det står bara Oops, we couldn’t find that track. Gäller alltså podden: Glöm inte ditt minne! Innan det är för sent!
Trevliga hösthälsningar Rune

Hej Rune,
Har precis mailat dig podden./Henrik

Åh, även jag vill lyssna på podden! Den låter oerhört intressant, och jag vill höra vad de säger om de olika testerna. Jag fyller i min mail! ☺️

7
0
Kommentera inlägget!x
()
x