Patienten har all rätt att kunna spela in samtalet när läkaren ska gå igenom minnesutredning, röntgen och lämna den avgörande diagnosen. Vinsten är att patient ihop med olika anhöriga kan lyssna igenom vad som verkligen sagts, när väl chocken har lagt sig.
Det menar flera läkare som jag varit i kontakt med. Och samtliga bekräftar att själva mötet måste göras mer tillgängligt och begripligt.
Diagnosen. Varför i hela friden får inte patienter möjligheten att spela in samtalet med läkaren på det dramatiska och skälvande mötet när den livsavgörande diagnosen ska lämnas?
I kallelsen skulle det kunna stå: ”Ta med en anhörig. Du har även möjlighet att spela in samtalet.”
Det var mitt utspel i bloggen för 14 dagar sedan med rubriken ”Oj ,oj, något är mycket fel med din hjärna!.”
Men vad säger läkarna om den här nymodigheten? Ja, det är en blandad kompott.
Tydligast är nestorn bland svenska forskare, professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutet, som menar att det finns ett värde att patienten får spela in samtalet:
”Vinsten är att patienten i lugn och ro hemma tillsammans med närstående kan lyssna på vad som sagts. Men viktigast ändå är att patienten får ett snabbt uppföljande besök efter diagnosmötet.”
Även Maria Eriksdotter, överläkare Tema Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, är positiv till inspelning av diagnosmötet:
”Patienten har ju minnessvårigheter och kommer inte ihåg allt som sägs. Samtalet kan lyssnas på många gånger. Vidare kanske patient och anhörig uppfattar informationen på olika sätt varför det vore av värde att kunna lyssna på samtalet igen.”
Även Madeleine Johanzon, chef för öppenvården i Region Värmland, är öppen för att patienten ska få spela in samtalet med läkaren:
”Det gör att man kan lyssna på samtalet igen med anhöriga, och även bearbeta och se att man har uppfattat allt rätt.”
De läkare som är tveksamma till metoden att spela in samtalet pekar på att det skapar en spänd och onaturlig stämning i rummet.
”Kroppsspråk och känsloyttringar är svåra att få med i ett bandat samtal. Prestationsångest hos läkaren kan hindra det fina i samtalet”, säger t ex Moa Wibom, överläkare på Kognitiva mottagningen på Ängelholms sjukhus.
Wilhelmina Hoffman, chef för Svenskt Demenscentrum och själv läkare, fyller i:
”Inspelningar kan skapa två sidor under mötet istället för att bygga upp ett givande samtal mellan vuxna människor som står på samma sida.”
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
Sebastian Palmqvist, överläkare på Kognitiva mottagningen på Skåne Universitetssjukhus, är även han tveksam till inspelning: ”Det kan leda till att läkaren fokuserar på att välja det absolut mest korrekta ordvalet, och det kan leda till onödig nervositet och en spänd stämning under mötet.”
Sebastian Palmqvist berättar i stället att man på Skåne Universitetssjukhus infört vårdplaner för alla patienter, med en skriftlig sammanfattning av utredningen, diagnos och plan framåt, samt kontaktuppgifter om patienten vill ställa ytterligare frågor.
Även om läkarna är oeniga när det gäller inspelning med t ex mobiltelefon, så är samtliga överens om att diagnosmötet måste utvecklas, genom:
- Att det alltid ska bokas in ett uppföljande möte med läkaren där patienten kan ställa alla frågor som kommit upp efter den inledande chocken
- Att texten i journalen ska översättas av läkaren till begriplig svenska
- Att patienten ska få med sig en vårdplan där utredningen sammanfattas, diagnosen förklaras samt behandlingsplanen tydliggörs
Vad tycker jag själv då?
För det första bör det vara en självklarhet att patienten ska få spela in diagnossamtalet på sin mobil. De som hävdar att det skapar en spänd stämning i rummet har inte förstått att den redan finns, och att själva diagnosen är orsaken till detta.
Det finns inga lagliga hinder som gör inspelning tveksamt så länge du upplyser din läkare att du vill spela in samtalet. Därför bör patienten åtminstone upplysas om möjligheten att ta fram sin mobiltelefon.
Om inte annat så kan denna hard core-strategi tvinga landets kognitiva mottagningar att satsa på information via vårdplaner som gör att inspelningen känns onödig. Men först då.
Till sist bollar jag över frågan till er läsare. Bör patient och anhörig få möjlighet att spela in avgörande samtal med läkaren för att kunna lyssna i lugn och ro hemma med anhöriga?
Vinn succéboken om hjärnhälsa!
Boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar bygger på FINGER-modellen, den enda studie i världen som visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Genom att aktivera alla fem fingrarna, det vill säga införa flera livsstilsförändringar samtidigt, kan det få tydlig effekt för hjärnan, minnesproblem och generell hälsa.
Förutom fakta och kunskap får du konkreta råd och inspiration. Här finns också ett trettiotal recept på god och hälsosam mat.
Boken är skriven av bl a Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik på Karolinska institutet.
Här fyller du i för att kunna vinna.
Ta chansen och lyssna på hearingen i riksdagen!
Du har väl inte missat att lyssna på vår hearing i riksdagen häromveckan med landets ledande experter. Vår utvärdering visar att alla som var på plats var oerhört nöjda med seminariet, och de att de lärde sig en massa nytt om kognitiva sjukdomar.
Det var tillgängligt och lätt att följa med, även för lekmän.
Även de medverkande tackade för möjligheten att få berätta om det senaste kring Alzheimer i politikens finrum.
Här kan du lyssna på hearingen.
Sköterskor på resa in i min värld!
I torsdags var jag gästtalare på Sjuksköterskestämman i Västernorrland. Över 160 sköterskor satt i publiken. Jag såg en (1) man! Frågade om alla övriga manliga sköterskor redan är fullärda. Billig poäng, men frågan måste ju ställas.
Jag var sist på dagen. Innan dess hade de haft trevliga ämnen som autism och palliativ vård. Inledde med att säga att de nu skulle få något betydligt mer lättsamt. Alzheimer.
Det var sköterskor från både omsorg och sjukvård. Jag frågade om de gillade att resa? Allas händer upp i luften. Bra då ska ni få hänga med på min resa till Alzheimerland, tur och retur. Och så bar det iväg. Hoppas de hittade hem. Eller till min blogg.
Chans för ny bromsmedicin
Det svenska läkemedelsbolaget Bioarctic och deras japanska partner Eisai har nu slutfört sin registreringsansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för antikroppen lecanemab som är utvecklad för att behandla patienter med tidig alzheimers sjukdom. Läs mer här.
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Min läkare tillät att jag spelade hela mötet. Mkt bra för mina barn, som inte var mötet … och intressant att läkaren så brutalt berättade att jag har 3 indikatorer på Alzheimer i min ryggmärgsvätska … jag chockades och kunde inte ta emot hennes vidare tal om diagnosen …
Den läkare som inte klarar att patienten spelar in samtalet har nog ett allvarligt problem med sitt självförtroende och bör söka hjälp hos en erfaren psykoterapeut.
Det finns inga lagliga hinder för inspelning om man själv deltar i samtalet. Jag skulle inte tveka att spela in utan att berätta om det, för det fall jag trodde att sjukhuspersonal skulle ge tillrättalagd information med kännedom om inspelningen.
Jag blir trött på läkare som Sebastian Palmqvist , när de pratar om att tydliga skrifter räcker, att en inspelning inte behövs! Först när de själva blir patienter i vården inser ju alla att en inspelning alltid är värdefull, oavsett om det är kognitiva sjukdomar eller andra diagnoser. En läkare som är empatisk, som kan läsa av vad en patient behöver och kan se hela människans behov är den bästa läkaren.