fbpx

Hur mycket vill man veta om sin kognitiva sjukdom? När man själv eller någon i ens närhet blir sjuk finns internet med alla dess skräckhistorier ett klick bort eller så finns andra i ens närhet som har erfarenheter de snabbt delar med sig. Men varsamhet och klokskap gäller för och med någon som har en kognitiv sjukdom eller är anhörig. Vad vill man (eller personen i fråga) egentligen veta? Kanske ingenting alls.

Patient. Som sjuksköterska med lång erfarenhet inom äldreomsorgen och främst demensvården kan jag ofta både förvånas och förfasas över hur lite gemene man vet om demenssjukdomar. Hur kan det komma sig att vi vet så lite om de här sjukdomarna och vad de gör med våra hjärnor och därmed våra kroppar?

Alla vill inte tala om döden.

Eller är det kanske så att de flesta vet en hel del, men inte orkar med att fundera på alla de svåra och sorgliga saker som är förknippat med dessa sjukdomar? Vi människor orkar inte fundera och reflektera så mycket över dem och låter det vara. Vi pratar inte om det mer än vi behöver.

Det är svårt. Ändå infinner sig ofta ett behov hos flera av oss inom vården att vi känner att vi måste berätta allt.  Om hur svårt och sorgligt det kommer att bli framöver. En sorts fåfäng hjälpnödighet infinner sig där vi tror att patienten och de närstående kommer att förstå allt bättre, bara vi talar om hur det är. Hur det verkligen är.

Detta kan ske utan att patienten eller närstående ens har bett om det. Vi tar oss friheten att tala om allt – om vilka förmågor som kommer att förloras och gärna också allt om precis hur eländigt det KAN komma att bli.

Vi tar oss friheten att tala om allt – om vilka förmågor som kommer att förloras och gärna också allt om precis hur eländigt det KAN komma att bli. Ibland kan ovetskapen om vad som komma skall vara det som får personen att stå ut.

Vilka är vi att bestämma vilken information patienten och närstående är i behov av? Vi behöver (måste!) utgå ifrån personens önskemål och därmed se och bekräfta hens val. Alla personer som lever med en obotlig sjukdom vill inte prata om att hen ska dö. De vill lämna det ”rummet” till senare. Kanske vill de aldrig besöka det.

Kanske vill man bara vara i nuet med barn, barnbarn och roliga saker.

Det kan vara så att de vill stanna i nuet. Här och nu. Ta en sak i taget och ta det som det kommer. De flesta vet (eller förstår) att i takt med att sjukdomen fortskrider så kommer vardagen bli svårare. Men ibland kan också just ovetskapen om vad som komma skall vara det som får personen att stå ut, i nuet.

Att inte vilja veta av eller acceptera sin förestående sjukdom och död är personens val och kanske också det som hen behöver för att kunna stå ut och leva just nu. Han eller hon orkar bara ta en sak i taget. Det är med döden som med solen, man kan bara titta på den en kort stund, sen måste man titta bort igen.

Jag träffar ofta personer som uttrycker en ”jag orkar inte höra mer, det kommer för nära. Min mamma har Alzheimer och jag förstår vad som komma skall. Men jag vill inte veta mer just nu, vill inte prata om det”. Den dagen kommer då vi inte längre kan blunda eller ens titta bort från dessa svåra sjukdomar och symtomen de för med sig.

Döden är inget problem som ska lösas – det är en del av livet som ofrånkomligen möter oss.

Men det är dubbelt. Kunskap och erfarenhet har visat oss betydelsen av att våga prata om vad som är viktigt för dig och vad du helst önskar när det svåraste kommer. Att lyfta och prata om det svåra, kan ofta göra att det känns lättare. Döden är inget problem som ska lösas – det är en del av livet som ofrånkomligen möter oss.

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

När vi ändå har snuddat vid och berört det som komma skall, kan en trygghet infinna sig – andra vet hur mina tankar går och hur jag vill ha det framöver. Vad som är viktigt för mig som lever med sjukdomen.

Inom vården talar vi mer och mer om försoning och acceptans. Försoning handlar om att inkludera, acceptera och omfamna alla delar i våra liv, så att vi själva kan bebo det.

Att, även om det är svårt och utmanande, kunna acceptera det som blev, trots att det inte blev som det var tänkt. Genom att nå en acceptans kan vi även nå ett lugn.

Att säga hej till ett liv jag inte önskade kan låta svårt. Kanske rent av omöjligt. Att acceptera möjligheter jag inte längre har och allt som inte kommer att bli kan kännas svårt. För att kunna arbeta med försoning behöver vi bli sedda, hörda, tagna på allvar och inkluderade.

Som vårdpersonal är min uppgift att stödja dig där du är. Att finnas för dig på det sätt du behöver, och inte det sättet jag tror blir bäst för dig.

4.4 30 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

15 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Det är så sant det du skriver! Varför måste man i samband med att beskedet ges informera om att man troligen har 4 bra år framför sig och i nästa andetag säga ingen vet hur fort du kommer bli sämre. Det är så mycket som jag saknar i form av hjälp, stöttning och pepp. Min man som anhörig har fått mycket mer hjälp, samtalsstöd och pepp från vården. Jag har fått en lapp med telefonnummer som jag kan ringa om jag behöver….

Hej! Tack för att du följer oss Marie. Det låter ju helt galet att den anhörige för stöd men inte du på samma sätt. Kan du inte vara med och berätta om det hos oss på alzheimerlife? Vi behöver att patienter vågar berätta hur det är. Hör av dig till mig: johanna@alzheimerlife.se. Tillsammans kan vi förändra.

Det hade känts riktigt bra, att jag som sjuk inte har fått den informationen som min man (icke sjuk) fått men inte jag. Hur kommer det sig?
För det är väl inte meningen att det skall vara så?

Håller med dig helt och fullt!!.. fick min Alzheimerdiagnos våren 2018, är väl insatt i vad som kommer att hända, vilka förmågor jag förlorar, och hur slutet blir..gjorde den resan tillsammans med mina syskon, då båda våra föräldrar hade demenssjukdomar, så vi har följt det på nära håll, det var svårt! …vill därför fokusera på det som fungerar och känn bra just nu, kan ju ändå inte förändra någonting, kram Eva

Hej Eva, tack för din kommentar och för att du läser oss! Vad tråkigt att läsa att du är drabbad men blir glad av ditt engagemang. Och Ja, vilket viktigt ämne Petra skriver om. Så viktigt att patienten står i centrum och får rätt bemötande. Ofta vet man och behöver inte mer info just då. Hör gärna av dig till mig då vi alltid behöver patienter som vägar berätta om hur de vill ha det. Det är avgörande för att folk ska lyssna på oss. Allt gott, Johanna och hör av dig om du kan, johanna@alzheimerlife.se

Så klokt och fint tänkt och uttryckt
Jag känner igen mig när anhöriga frågar efter orsak och verkan
avseende min hjärtsjukdom. Jag orkade inte fråga varför bara vara
just då. Vid ett senare tillfälle kan
det ha mognat och det går att prata om. / Yvonne

Ja eller hur! Det gäller verkligen fler sjukdomar än de just kognitiva. Klokskap är viktigt när man hanterar dessa viktiga frågor. Tack för att du läser oss!

Det är insiktsfullt att inte bemöta människor med sjukdomar på ett sätt som man TROR är bäst för dem. Att lyssna, se och fråga vad och hur din vän vill göra när man träffas är mycket bättre. Varje individ är unik oavsett om den är frisk eller sjuk. När man tror något om andra utgår man från sig själv och sina egna behov. Risken är då att man sårar eller kränker någon utan att man vet om det.

Ja eller hur! Tack för råd!

Tänkvärt och så viktigt. Tack!

Tack för att du reagerar och läser oss!

Mycket bra skrivet. Vi som jobbar med personer som har Alzheimers måste vara väldigt lyhörda och arbeta person orienterat.
Det du tar upp här är enl. min egen erfarenhet inget som det pratas om. Dax att lyfta upp frågeställningen

Jag som fått fått besked å vet tycker det är ett hån mot oss jag är förbannad på detta RIKTIGT jävla förbannad

Allla vet men INGEN VET ETT SKIT OM DENNA JÄVULSKA SJUKDOM DÄR DET INTE FINNS NÅN BOT

HEJ FINNS DET NÅGON MÅNAD ELLER DATUM FÖR NYA MEDICINEN TILL EUR SVERGE SOM KOMMER ATT GODKÄNNAS SWISSAR MER ÄN GÄRNA

15
0
Kommentera inlägget!x
()
x