fbpx

Jag är född fighter och överlevare.
Jag har alltid trott att motgångar kan man kämpa sig igenom. Det är bara att stå emot, och ta i lite till så kommer allt gå bra.
Jag har i mitt liv förlorat bägge mina föräldrar i ung ålder. Jag har ett antal skilsmässor och separationer bakom mig. Och jag har fått sparken från en känd arbetsplats, när jag trodde mig stå på toppen i min karriär.
Jag har varit nere i avgrunden, men alltid kravlat mig upp.
Men den här gången med min diagnos, ligger inte ödet längre i mina egna händer. Ska förtviningen av mina hjärnceller fortsätta, och kanske öka takten? Eller kan den avstanna?
Allt det här tänker jag på när sitter med två idrottslegender i vår poddstudio, Beppo på Södermalm i Stockholm. Men mest är jag som idrottsnörd, både lite blyg och starstruck.
Helen Alfredsson är en av alla tiders mest meriterade golfproffs i Sverige. Hon har vunnit bland annat det ärorika British Open.
Johan Garpenlöv, idag ny förbundskapten för svenska landslaget Tre Kronor, är tidigare proffs i NHL och har bl a vunnit två VM-guld.
Och så är bägge extrema vinnarskallar som hatar att förlora.
Men när deras respektive mammor fick Alzheimer räckte inte ens deras fighterinstinkt. Sakta har de tvingats se sina mammor gradvis sjunka in i demens.
Helen Alfredssons mamma Käthie började glömma koder. Ibland vaknade hon på nätterna och visste inte var hon var. Men mamman var bra på att dölja för sina närmaste. Helen tyckte att hon var lite konstig, ”men mamma har varit lite tokig hela livet, så vi tänkte inte så mycket på det.”
Helens mamma fick ett sockerbegär, levde på Polly och Geisha, och gick kraftigt upp i vikt. Och hon kunde med tiden inte följa en normal konversation.
För Johan Garpenlövs mamma Eva var det så grymt att hon innan hon blev sjuk, var hon sjuksköterska på ett demensboende. Hon visste exakt vad som skulle att hända. Därför var hon extra motspänstig när familjen till slut var tvungen att ta det svåra beslutet att sätta henne på ett boende.
Det är där hon är nu.
”Min mamma ville bara hoppa ut genom fönstret”, säger Johan med sorg i rösten, och ställer i nästa sekunden den mest förbjudna av alla frågor.
”Jag tänker nu att om det inte är mest barmhärtigt om hon bara fick försvinna, så att jag får minnas den mamma hon en gång var.”

 Lyssna på det gripande poddsamtalet med Helen Alfredsson och Johan Garpenlöv här nedan eller sök efter “Hjälp, jag har Alzheimer” i din vanliga poddspelare.

I Sverige finns det hundratusentals anhöriga som känner igen sig i de här historierna. Helen och Johan är idrottslegender, men ingen i samhället går fri när någon i deras familjer drabbas av Alzheimer.
På min hemsida finns det en insamling till förmån för patientnära forskning. Varenda krona hamnar hos insamlingsorganisationen Alzheimerfonden.

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x