fbpx

Märkliga saker händer när man minst anar det.
Jag hade precis fått min diagnos och började chockad cykla hem från Karolinska den där regniga dagen. (Borde de inte säkerställa att man är i stånd att ta sig hem på egen hand när man fått en diagnos som innehåller ordet Alzheimer, kan man tänka? Jag var nog en fara i trafiken när jag vinglade hem.)
Nåväl, på vägen hem for tanken på en podcast igenom mitt huvud. Varför vet jag inte. Jag är visserligen journalist, men skrivande. Har aldrig jobbat med ljud, förutom några år som chef på TV.
Väl hemma, och knappt innan jag hunnit ta in själva chocken att jag bär på en allvarlig sjukdom, började jag googla. Jag visste vid det här laget allt om MCI, eller lindrig minnesstörning. Men Alzheimer fanns inte i min föreställningsvärld.
Hemma letade jag efter andra podcasts. Ramlade på Demenspodden, lyssnade på några avsnitt och förstod att den är mer ämnad för anhöriga. Podden Mellan öronen drivs av ett gäng forskare, läkare och neurologer, men den handlar om hela hjärnan, inte specifikt om alzheimer.
Letar man på cancer så kryllar det av drabbande och självutlämnande patientpoddar. Men jag hittade ingen som själv har diagnosen Alzheimer, som gör en egen podcast. Det blev mitt ”eureka-moment”.
Efter några dagars ytterligare googlande blev jag varse hur okänd själva sjukdomen är. Vi alla bär på en bild av alzheimerpatienter, men åtminstone inte jag förstod vare sig orsaker, förlopp eller omfattning. Det mesta jag läste kom att chocka mig. Typ att sjukdomen funnits i över 100 år och ännu finns det ingen bot i sikte. Och att Alzheimer är en epidemi som drar över världen och drabbar i princip minst någon i varje familj eller släkt.
Egentligen borde jag legat under ett lager av täcken i sängen och bara varit ledsen. Men jag hade drabbats av en närmast bipolär kraft när jag på min dator hamrade ner visionen för en podcast om Alzheimer.
Mitt anslag blev stort, kryddat av en del hybris. Jag ville göra en upptäcktsfärd in i denna ökända och stigmatiserade sjukdom och sprida kunskap och förståelse för både alla drabbade, alla som är rädda för att drabbas, för anhöriga, sjukvården och för politiker, media och makthavare.
Nåja, åtminstone min familj kommer att lyssna, det vet jag.
Jag vill göra denna resa in i Alzheimer-land i min egen person , och med all den nyfikenhet, rädsla och närhet till frågorna kring sjukdomen som bara den som har fått diagnosen stämplad i pannan har.
Jag är drabbad och jag vill veta vad som ska hända med mig.
Jag producerar den på Beppo Ljudproduktion ihop med min vän Hans Hemmingsson, vars far gick bort i Alzheimer i vintras.
Avsnitten kommer att läggas upp här på bloggen, och även på olika plattformar för podcasts. Jag kommer att berätta här i bloggen varje gång jag lägger ut ett nytt avsnitt.
Till dess kanske ni här nedan vill lyssna på min färska och korta trailer.
Och har ni tips på lämpliga personer eller infallsvinklar som ni vill ha med i podden, så skriv gärna i rutan för kommentarer.
Tack för att ni följer mig på den här märkliga resan!

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x