fbpx

Multimiljardären och grundaren av Microsoft, Bill Gates, har bestämt sig för knäcka gåtan med Alzheimer. Efter att hans egen pappa Bill Sr fick diagnosen Alzheimer har sonen satsat över 1 miljard kronor på att hitta en bot för världens mest dödliga folksjukdom.
För någon månad sedan dog Bill Sr. I sonens egen blogg – Gates Notes – berättar han både om kärleken till pappan och hur man kan snabba upp processen med att hitta nya läkemedel.

I en TV-intervju förra året berättade Bill Gates för första gången om sin pappas Alzheimer, och – inte minst – att han själv var rädd för att utveckla sjukdomen. Han var missnöjd med att det inte har kommit ut ett nytt läkemedel (egentligen bara symtomlindrande) sedan 2004. Och att forskarvärlden måste inrikta sig på vad man gjort för fel hittills som har investerat hundratals miljarder med bara misslyckanden och klena resultat.
Det är därför Bill Gates har lagt över en halv miljard kronor i organisationen Dementia Discovery Fund, som är specialiserad på innovativ research. Den andra halva miljarden har han lagt på att bygga upp ett nationellt patientregister i USA.
Jaha, men det blir väl inga nya läkemedel med det, tänker ni?
Bill Gates tes, efter att ha rest runt och träffat forskare i hela världen, är att alla läkemedelsstudier har fallerat på precis samma sak. De patienter som deltar har en alltför långt gången Alzheimer som inte går att stoppa.
Bill Gates ser följande problem när han nu närmar sig den närmast olösliga gåtan med Alzheimer:

Långsamma och dyra läkemedelsstudier.
Idag tar en studie kring ett nytt läkemedel mot Alzheimer i genomsnitt åtta år för de tre nödvändiga faserna. Gäller det nya läkemedel mot hjärtsjukdomar kan det gå så snabbt som 1-2 år. Och arbetet med att ta fram ett nytt vaccin mot Covid-19 har gått på mindre än ett år.
Den här långsamma processen för just Alzheimer gör också att dessa studier blir oerhört dyra. Gates nämner själv 5 miljarder per försök. Det här gör att de flesta av de stora läkemedelsbolagen har kastat in handduken, trots den lukrativa marknaden för den som lyckas.

Svårt att hitta rätt patienter.
Ny forskning visar att man måste testa de nya läkemedlen på patienter med inga eller mycket milda symtom. Alzheimer utvecklas kanske 20 år innan man själv upptäcker det i form av dåligt minne eller har svårt att hitta bilen på parkeringen. Det är under de här åren man har möjlighet att stoppa processen med plackbildning i hjärnan. Men hur hittar man patienter som inte ens vet om att de kommer att utveckla Alzheimer?

Dyra och krångliga diagnosmetoder.
Länge handlade diagnosen om neuropsykologiska tester. Det har visat sig att mellan 30-50 procent av dessa tester visar falsk Alzheimer när patienterna senare har obducerats.  På senare år har man adderat ryggvätskeprov till arsenalen, men det är något som skrämmer både patienter och mindre specialiserade läkare. Man kan även göra avancerade undersökningar via en sk PET-kamera, men dessa kostar ca 25 000 kr per patient. Det är få sjukhus som har råd att lägga den kostnaden på andra än unga patienter eller de som visar på tidiga symtom.

Okunskap både hos läkare och patient.
Forskningsbolag som bedriver läkemedelsstudier hungrar efter rätt patienter. Men allmänläkare på en vårdcentral har inte koll på vad som finns, och chockade patienter med färska diagnoser vet inte hur man anmäler sig.
Många patienter kanske även är rädda för att bli försökskaniner eftersom nya läkemedel nästan alltid ger biverkningar. (Undersökningar kring Covid-19 visar att 30-40 procent av befolkningen är tveksam till att ta ett nytt vaccin, i alla fall i början.)

Få blogginläggen kostnadsfritt direkt i mailen!

Få patienter lämpar sig i slutändan.
Bill Gates berättar i sitt initierade blogginlägg att bara 1 av 10 som anmäler sig till en läkemedelsstudie visar sig vara lämplig. Försökspersonerna får inte ha några andra sjukdomar som kan skymma resultaten. (Och hur många 60-plussare har inte andra sjukdomar.)
Det här gör att urvalsprocessen är oerhört kostsam och tar lång tid. I dessa coronatider har även många patienter fallit ifrån.

Lösningen på problemet är bättre, säkrare och tidigare diagnostik. Bill Gates har själv satsat på två alternativa spår:

Röstanalys via mobilappar. Tanken är att din röst och språkmönster förändras tidigt om du kommer att utveckla Alzheimer.
”Jag vet inte om det kommer fungera i slutändan, men jag är exalterad över tanken att man i en framtid via sin egen mobil kan få indikationer på tidig Alzheimer”, skriver Bill Gates i sin blogg.

Diagnos via enkla blodprover.
Här ligger den svenska forskartrion Oskar Hansson, Henrik Zetterberg och Kaj Blennow i första ledet med ett enkelt blodprov som just nu testas på 15 vårdcentraler i Skåne. Resultat från deras studie visar att man genom att leta efter en speciell markör i blodet kan upptäcka om du kommer att utveckla Alzheimer om 10-15 år.
Den här forskningen är nyligen publicerad  i den ansedda forskartidskriften JAMA, och har på kort tid blivit en världssensation.
En av de tre forskarna, Henrik Zetterberg, berättade i min första podcast för ett år sedan, att hans forskargrupp fått 30 miljoner från en av Gates fonder. Henrik Zetterberg berättade att han träffade Bill Gates över en lunch i Berlin, och blev imponerad över hur driven och insatt techmiljardären var även på det här området.
Här hittar du bloggen och podden med Henrik Zetterberg.
Den andre av de tre, professor Oskar Hansson, är med i en podcast som jag släpper om några dagar. Missa inte den.

Bill Gates om sin pappa: ”Han är allt jag har försökt att bli”

Till sist, vill jag inte undanhålla er Bill Gates sista rad i hans kärleksfulla och ömsinta runa över sin pappa Bill Sr:
”Folk har ofta frågat min far om han är the real Bill Gates. Sanningen är att min pappa är allt jag har försökt att bli och vara. Jag kommer att sakna honom vareviga dag.”

4.6 32 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

16 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Vilken fin hemsida med smarta sidofunktioner och pedagogiska grepp för oss läsare att gå vidare till tidigare inlägg och intervjuer. Bravo!

Låter hoppfullt att BG engagerar sig! Du får se till att träffa honom. Vilken kombo i så fall! Då lär det gå undan, hoppas jag.

Bill Gates vill nog ha alla sorters inputs. Skulle aldrig tveka att försöka få kontakt. Om inte annat för att få draghjälp att sätta sjukdomen på ”kartan” i Sverige.

Fantastiskt hur den mannen engagerar sig ?
Med hjälp av hans pengar, hans engagemang och hans sätt att driva på så finns det hopp inför framtiden.
Att det är stora svårigheter pga det du beskriver verkar inte vara ett problem och hinder för Bill utan snarare en utmaning som ska lösas ❤️❤️
Jag håller tummarna och följer hans arbete för alla drabbade med ett varmt hjärta och ett stort hopp ❤️

Ja, så är det nog. Bill Gates har ju visat vad han kan gör för filantropin när det gäller att utrota malaria i värden och få fram mer AIDS-medicin till de fattiga delarna av världen.

Senast redigerad 4 år sen av Henrik Frenkel

Hoppas verkligen att det snabbt går framåt på detta område. Min mamma fick sin Alzheimers diagnos alldeles för sent och när hon fick bromsmedicin mådde hon bara sämre för då insåg hon hur illa däran hon var. Min pappa fick bromsmedicin tidigare och utvecklade inte lika mycket symptom. När båda mina föräldrar haft Alzheimer antar jag att jag står näst på tur.

Oj, det lät ödesmättat. Kan du inte maila mig och berätta lite mer om hur Alzheimer har påverkat din familj. Min mailadress är henrik@alzheimerlife.se

Brukar läsa allt du skriver hoppas av hela mitt hjärta att det kommer något botemedel mot denna sjukdom?
Min farmor blev sjuk innan sin pension och pappa nu som gammal ,är det min eller mina 7 syskon nu..
Är det våran tur?
Min sambo är sjuk sen några år tillbaks i samma sjukdom

Det är rörande att läsa om barn som kämpar för sina föräldrars rätt till bra sjukvård. Minnessjukdomar är så vanliga idag att jag blir ledsen över hur sned fördelningen av pengar till forskning är i Sverige och hur sällan man gör stora insamlingsgalor i TV för att belysa detta mänskliga öde.

Hjälp…….

Så intressant att följa din podd! Är med i en forskningsgrupp på Huddinge sjukhus som patient.
Tips: En gala insamling tema alzheimer där du är värd! För att få sjukdomen på kartan vore underbart!

Hej Christina, hur kom du med som patient? Hur är din relation till sjukdomen? Mvh orolig Sara

16
0
Kommentera inlägget!x
()
x