fbpx

Vad betyder det för patienter och anhöriga?

Om bara några veckor kommer det kanske viktigaste beslutet inom forskningen mot Alzheimer någonsin. Då ska den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA avgöra om Biogens nya bromsmedicin ska godkännas.
Det blir i så fall ett enormt genombrott inom forskningen kring att lindra och bromsa utvecklingen av Alzheimer, efter årtionden av besvikelser.
Men hur ska sjukvården ha råd med ett läkemedel som kan komma att kosta uppemot en halv miljon kronor per patient och år? Och vilka patienter kan räkna med att få detta åtråvärda läkemedel?
Det här reder vi ut i denna spännande podcast med läkemedelsanalytikerna Astrid Samuelsson och Patrik Ling.

I årtionden har forskarvärlden försökt knäcka gåtan med Alzheimer. Det är världens idag största folksjukdom som helt saknar både bot och lindring. Läkemedelsbolag har tagit fram över 200 olika studier till astronomiska summor. Men samtliga har stupat. Inget har nått ända fram till ett godkänt läkemedel.
Man kan därför säga att få beslut inom FDA kommer att ha så stor genomslagskraft som beslutet den 7 juni om man ska godkänna det amerikanska läkemedelsbolaget Biogens ansökan om att få lansera bromsmedicinen Aducanumab.
För om det blir ett ja i USA, så kommer medier över hela jorden trumpeta ut följande:
”Världens första läkemedel mot Alzheimer!”
I nästa steg kommer både patienter och läkare att höra av sig till sina läkare för att, precis som med vaccinet mot Covid-19, se om de kan få detta läkemedel. För om det blir godkänt i USA i juni så blir det troligen även godkänt i Europa och Sverige under 2022.
Och i nästa steg har sjukvården fått ett gigantiskt problem utöver allt annat. Aducanumab kommer – om det blir godkänt – att bli ett av världens dyraste läkemedel. Man talar om uppemot en halv miljon per patient och år.

Vad händer med forskningen om FDA säger nej?

Men vad händer om FDA inte godkänner Biogens kandidat till läkemedel? Innebär det att forskningen kring Alzheimer hamnat i en återvändsgränd?
Det är därför jag för några veckor sedan bjöd in två personer som lever på att analysera läkemedel. Det är Astrid Samuelsson som förvaltar en av Handelsbankens läkemedelsfonder. Och så Patrik Ling, läkemedelsanalytiker på banken DNB.
Dagen innan samtalet insjuknade jag i Covid-19, så vi valde turligt nog att ha vårt samtal via zoom.
För Astrid och Patrik handlar det om dels analysera hur långt forskningen kring läkemedel mot Alzheimer, dels också följa pengarna, dvs hur kommer ett eller flera läkemedel att påverka läkemedelsbolagens aktier?
Och det handlar om stora pengar, egentligen gigantiska summor. En bromsmedicin mot Alzheimer kan bli ett av världens absolut största läkemedel, i paritet med vad Losec en gång var mot magsår. Marknaden för framtida läkemedel mot Alzheimer är värd uppemot 1000 miljarder dollar.

Astrid Samuelsson på Handelsbanken analyserar Biogens kandidat till bromsmedicin.

Så om det är så stora pengar på spel, varför har inte läkemedelsbolagen lyckats tidigare? De enda läkemedel som finns idag kom så tidigt som 2003, och de lindrar bara själva symtomen men inte den underliggande sjukdomen. Man kan säga att de dopar hjärncellerna men stoppar inte nedbrytningen.
Vid sidan om Biogen ligger även läkemedelsbolagen Eli Lilly och Bioarctic långt fram i kampen om en ny bromsmedicin.

I podden här nedan tar vi bl a upp följande kring läkemedel mot Alzheimer:

  • Varför har det varit så många misslyckanden från läkemedelsbolagen?
  • Varför har stora bolag som Pfizer och AstraZeneka kastat in handduken?
  • Varför har läkemedel inom cancerområdet varit så mycket mer framgångsrika?
  • Hur går forskningen kring ett nytt läkemedel till – från ax till limpa?
  • Hur stor chans har Biogen att få sitt läkemedel godkänt av FDA i juni?
  • Vilka är det medicinska effekterna av Biogens bromsmedicin Aducanumab?

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

”Det kan vara värt att släppa fram detta läkemedel”, säger Patrik Ling
  • Vilka grupper av patienter kan räkna med att få Biogens läkemedel?
  • Vad kommer det att betyda för sjukvården att läkemedel mot Alzheimer kommer att bli oerhört dyra per patient?
  • Hur långt har det svenska bolaget Bioarctics läkemedelskandidat Lecanemab kommit?
  • Varför tror många det att amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lillys bromsmedicin Donanemab kan bli den stora vinnaren när den släpps om 3-4 år?
  • Varför kastar sig även det danska läkemedelsbolaget Novo Nordiska in i kampen mot Alzheimer med ett läkemedel som idag använd mot diabetes?

Patrik Ling sammanfattar vad som egentligen står på spel i kapplöpningen om ett nytt läkemedel mot Alzheimer:
”Sjukdomen orsakar ett ofattbart lidande för både patienter och anhöriga, och vården av svårt sjuka kostar enorma belopp. På det sättet kan det vara värt att släppa fram ett läkemedel, även om det är dyrt och kanske bara bromsar sjukdomen med några år.”

Lyssna på den spännande podcasten här nedan.

Expertpanelen: Mina bägge föräldrar dog i Alzheimer. Bör även jag testa mig?
Anna Ehrenpreis, dotter till två föräldrar som avlidit av demenssjukdomar, svarar.

Kortnyhet: Att vara högutbildad hjälper inte mot att hjärnan krymper. Det gör den ändå obevekligen i takt med att vi åldras, oavsett utbildningsnivå. Det visar en ny internationell studie under ledning av forskare vid Umeå universitet. Läs mer här.

4.9 8 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

2 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Synd att det är så dåligt ljud.
Brukar lyssna på dina poddar med förtjusning men den här orkade jag inte lyssna på mer än några minuter.

Hej Stefan, normalt brukar vi ha en oerhört bra ljud i podden genom att vi spelar in på Beppo Ljudproduktion. Den här gången blev jag sjuk i Covid-19, så vi var tvungna att spela in via zoom. Nu är det så att vi alla är rätt vana vid ljud och bild via zoom, så jag tyckte att det trots allt blev rätt bra. Men kommande poddar kommer att spelas in i studio. Så håll utkik!

2
0
Kommentera inlägget!x
()
x