Vårt nya dreamteam: forskaren Henrik, sköterskan Petra, läkaren Moa, patienten Ulrika, dottern Anna och journalisten Johanna
I höst blir det premiär för sex nya bloggare och poddare här på Alzheimer Life. Många av de mest namnkunniga inom forskning, sjukvård och omsorg kommer att bli regelbundna skribenter. Det kommer att bli en vitaminboost när jag själv går in i en cancerbehandling.
NYSTART. Vad händer om man sjunker och till slut ber om hjälp?
Testa så får ni se.
När jag för några veckor sedan insåg att min behandlingsplan för min nydiagnostiserade cancer gör att jag kommer att tappa i kraft (och antagligen även i initiativförmåga) så skickade jag ut ett nödrop till sex otroligt spännande personer som jag ville skulle skriva bloggar och göra poddar här på Alzheimer Life.
Samtliga tackade ja med vändande mail. Wow.
När de direkt efter sommaren kommer att börja skriva och podda, så kommer det att vitalisera hela vår hemsida och vårt nyhetsbrev. Så mycket kunskap och personlighet som kommer att nå er läsare.
Ska försöka skriva en och annan blogg själv. Mest kommer det att handla om att jämföra vården under och efter diagnos mellan Alzheimer och cancer. Jag tror ni redan nu kan ana vad det handlar om. Men mer om det i sommar.
Gunilla och jag på Alzheimer Life är så jäkla stolta och glada över att få presentera följande bloggare och poddare:
”Jag kommer att skriva om jobbiga, roliga och tokiga saker i min sjukdom!”
Ulrika Harmsen fick sin diagnos Alzheimer när hon bara var 44 år. I bloggen och podden Jag är för ung för att få Alzheimer berättade hon om sin chockartade resa. Nu är hon på gång att skriva en bok om sin egen sjukdom.
Ulrika förklarar så här vad hon vill med sina bloggar här på Alzheimer Life.
”Jag har sedan mitt diagnosbesked för lite drygt två år sedan sökt efter andra i liknande situation. Det jag vill bidra med är att ge läsarna en insyn i hur det kan vara att själv ha Alzheimers. Därför kommer jag skriva om jobbiga, tokiga, frustrerande, roliga och sorgliga saker som jag är med om och funderar kring på grund av (eller för den delen kanske också tack vare?) min sjukdom. Förhoppningsvis kommer jag också bidra med lite tips på hur man kan underlätta vardagen när minnet och andra förmågor sviktar. ”
”Nya läkemedel är inga quick fix!”
Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs Universitet, är en världens mest framstående forskare inom kognitiva sjukdomar. Hans specialitet är blodtester för tidig diagnos. Henrik Zetterberg har varit med två gånger i min podd, nu senast i denna med rubriken Stjärnforskaren, pappa Dennis och familjen Alzheimer, där han berättade att även han har Alzheimer i familjen. Henrik Zetterberg vill förmedla följande i sina bloggar framöver:
”Kunskap om var forskningsfronten ligger, belysa att Alzheimers sjukdom faktiskt är en sjukdom som man drabbas av (inte som man åsamkar sig själv) och förklara att nya diagnosmetoder och läkemedel inte är några quick fixes utan att man måste satsa på dessa parallellt med förbättrad sjukvård och omvårdnad.”
”Vi måste våga tala mer om livet och döden!”
Petra Tegman (bilden högst upp) är Silviasköterska och programansvarig på Bettaniastiftelsen, och tidigare tf verksamhetschef på Silviahemmet. Petra har bl a skrivit en bok om palliativ vård vid demenssjukdom.
”Jag vill med mina blogginlägg förklara vad palliativ vård är och att det inte alls innebär enbart ”vård i livet slut” utan att det betyder ”lindrande” vård och kan vara aktuell under många år. Jag vill även beskriva vad den palliativa vården kan göra för patienten och de närstående och få oss att våga och vilja tala mer om livet och döden.”
”Jag vill sträcka ut en hand till alla anhöriga!”
Anna Ehrenpreis, kommunikationsspecialist, fick uppleva att bägge hennes föräldrar drabbades och dog av två olika typer av kognitiva sjukdomar. I podden Varför hålla liv i pappa. Kan han inte bara få somna in?, så berättar hon om smärtan och ansvaret att vara anhörig på så nära håll.
”Jag vill framförallt sträcka ut en hand till alla de anhöriga som lever med, eller vid sidan av, den drabbade. Jag vill skapa igenkänning och normalisera de känslor som kommer med diagnosen. Jag vill också vara den trygga röst som uppmärksammar politiker, vårdpersonal och andra berörda instanser på vad som fungerar och inte fungerar samt vilka konsekvenser det kan få i den omtumlande vardag som vi förväntas hantera.
Detta tänker jag göra genom att beskriva självupplevda situationer, bemötanden, känslor och lösningar under mina båda föräldrars sjukdomsperioder.”
”Hur man ställer en riktig diagnos på våra patienter!”
Moa Wibom är överläkare på Kognitiva mottagningen på Ängelholms Sjukhus. Moa är en flitig gäst i bl a Fråga Doktorn på SvT, och hon deltog även i min podd med rubriken Avskaffa ordet dement!
”Jag kommer att beskriva hur arbetet på en kognitiv mottagning går till. Hur gör vi i personalen för att ställa så korrekt diagnos som möjligt, och samtidigt säkerställa bästa tänkbara livskvalitet för patienten och de närstående?”
”Vill prata med de unga som har dementa föräldrar!”
Johanna Hintereggers radiodokumentär Innan mamma glömmer blev en stor succé när den kom för två år sedan. I min podd Jag var arg för att min älskade mamma skulle försvinna berättar Johanna om livet och relationen med sin mamma.
Johanna kommer nu att göra poddar här på Alzheimer Life med spännande människor och öden.
”Det blir berättelser utan filter om hur det är att leva sida vid sida med Alzheimer. Jag vill med podden belysa även de unga anhöriga som finns i bakgrunden av demens. Och ta lyssnaren i handen en stund.”
Nu finns vår hearing i riksdagen även på TV!
Vår succéartade hearing om Alzheimer i riksdagen i början av maj kommer nu också på TV. Sveriges Television har lagt ut seminariet med landets främsta experter på sin hemsida här. De försöker även hitta en tid i deras ordinarie tablå.
Är du lycklig vinnare av boken Hjärnhälsa?
Nu är utlottningen av Hjärnhälsa avslutad och här kommer de 15 lyckliga vinnarna som alla svarat rätt på frågan: nämn tre av ”fingrarna” i Miia Kivipeltos Finger-metod för att minska risken för Alzheimer.
Vinnarna är: Iniez Zeldemo,Annelie Näslund Jonsson, Marie Ternström, Lena Andersson Lagnestrand, Zarife Challma, Maria Rosén, Elin Tunefalk, Margaretha Månsson, Rolf Arvidsson, Ing-Marie Forslind, Helene Vihlborg, Helena Hörnstein, Lena Wickman, Maria Eseling, Ulrika Viberg
Henrik är ursprungligen affärsjournalist med över 40 år i mediaföretag. Han har varit chef för Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och medgrundare till tidningen Chef. Henrik har också suttit i många styrelser och även engagerat sig som affärsängel i många start ups.
Henrik fick våren 2019 diagnosen kognitiv svikt och trolig Alzheimer. Det ledde till att han startade den uppmärksammade bloggen och podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Jag lever i Cancerlandsen 15 år tillbaka. Ska kanske få min 6e lungcancerdiagnos? Att jag levt så länge med så svår diagnos beror på att jag aldrig stannat i livet full fart framåt hela tiden. Nu med 45% lungkapacitet har den här sista ev. cancerdiagnosen tagit mycket av min ork. Men jag tänker inte ge mig denna gång heller. Kanske livet tar slut men jag har ändå fått levt till 72 års ålder och mina barn är stora.
Så jag tror Henrik att du kommer att orka mer än du tror för du vill så mycket.
Om du följer mig på instagram.com/henrikfrenkel så ska jag ge dig kraft!
Vilket dreamteam! Heja!
Eller hur!
Oh va roligt med så många intressanta infallsvinklar som vi kommer att få läsa så småningom som förstärker allt som du delat med dig av. Jag hoppas att du mellan behandlingarna får energi till att ge oss aktuell information från ditt liv i vården. De har ju bra medicin mot illamående om det skulle inträffa. Alla reagerar ju olika på cytostatika. För min granne med hjärntumör går det ovanligt problemfritt. Han går ut med hunden, grejar i trädgården mm, men glömmer vissa saker ibland. Inte så konstigt. Vi läsare är nöjda med en aldrig så liten skrift från dig. Jag håller tummarna för det bästa!
Ja, det blir en vitaminboost för både bloggen och podden. Urspännande!
Henrik – du har lagt en som fantastisk ”plattform” för hela arbetet – det här är belöningen för allt hårt arbete – att så många och så fantastiska personer vill vara med på resan. Så mycket kraft du har – och nu kan du lägga den på att sparka ut ”C”. Värme till dig. Mirjam
Tack Mirjam, vad glad och rörd jag blir!
Instämmer till 100 %… Du kommer att fixa detta…. 💖
[…] Det är klart att jag och många med mig kommer att sakna Henrik i sin mer aktiva roll men han kliver inte av, vi vet vi alla hur stort hans engagemang är. Och ni läsare kommer inte att behöva sakna Alzheimer Lifes röst. En av våra största tillgångar är vårt nätverk av engagerade och duktiga personer med olika kompetenser. Vi har ett imponerande team: forskaren Henrik Zetterberg, sköterskan Petra Tegman, läkaren Moa Wibom, patienten Ulrika Hamsen, kommunikatören och dottern Anna Ehrenpreis och journalisten Johanna Hinteregger som i höst kommer att skriva på vår blogg och göra poddar under Henriks fasta redaktörshand. Premiär om någon vecka! Så mycket kunskap och personlighet som kommer att nå er läsare då! Mer om vårt dreamteam här […]