fbpx

Nu när hösten närmar sig och Henrik behöver fokusera på att behandla sin cancer, så förstärker vi teamet runt oss, skriver Alzheimer Lifes ordförande Gunilla Steinwall i nedanstående blogg. Vi har en helt ny, kraftfull och spännande styrelse. Och så drar vi igång med fem välkända namn som gästbloggare.

Gunilla Steinwall: Vad händer nu i höst med Alzheimer Life? Den frågan får både Henrik Frenkel och jag allt oftare när han ska börja en tuff behandling och måste kliva åt sidan för att fokusera på det viktigaste av allt, sin hälsa och det måste få ta sin tid.

Det är klart att jag och många med mig kommer att sakna Henrik i sin mer aktiva roll men han kliver inte av, vi vet vi alla hur stort hans engagemang är. Och ni läsare kommer inte att behöva sakna Alzheimer Lifes röst. En av våra största tillgångar är vårt nätverk av engagerade och duktiga personer med olika kompetenser.
Vi har ett imponerande team: forskaren Henrik Zetterberg, sköterskan Petra Tegman, läkaren Moa Wibom, patienten Ulrika Hamsen, kommunikatören  och dottern Anna  Ehrenpreis och journalisten Johanna  Hinteregger som i höst kommer att skriva på vår blogg och göra poddar under Henriks fasta redaktörshand. Premiär om någon vecka! Så mycket kunskap och personlighet som kommer att nå er läsare då!  Mer om vårt dreamteam här

Så här ser vår nya och spännande styrelse ut!

Vi förstärker även vår styrelse. Redan innan Henriks cancerdiagnos damp ner som en lika oönskad som oväntad överraskning, tog jag upp frågan om att vi behöver bygga en hållbar organisation som står långsiktigt stark även om vi grundare (vi är ju inte purunga längre om sanningen ska fram) inte kan jobba lika mycket med stiftelsen, något som inte behöver betyda att vårt stora engagemang för kognitiva sjukdomar minskar.

Vår nya styrelse: Monica Lindstedt och Gunilla Steinwall längst fram. Henrik Frenkel, Anna Ehrenpreis och Christoffer Hamilton. Tomas Bacoccoli i Italien var med på zoom.

Sagt och gjort, i måndags har vi vårt första möte med vår utökade styrelse ! Jag och Henrik är otroligt stolta och glada över att presentera våra nya erfarna, kloka och starka ledamöter. Jag var nyfiken på två saker och ställde därför två frågor till dem:  

  • Varför engagerar du dig i stiftelsen Alzheimer Lifes arbete?
  • Och vad hoppas du med din erfarenhet kunna tillföra som styrelseledamot?

”Från första symtom till sista andetag!”

Anna Ehrenpreis, kommunikationsspecialist med lång erfarenhet inom marknad och kommunikation. Anna har också ett stort engagemang hos olika ideella organisationer och stiftelser Därutöver är Anna dotter till två demenssjuka föräldrar vilket medfört djup inblick och erfarenhet i den värld och de utmaningar som omger kognitiva sjukdomar.

”Jag engagerar mig i stiftelsens arbete för att jag vill bidra till ökad uppmärksamhet och kunskap om demens och kognitiva sjukdomar. Jag hoppas att mitt anhörigperspektiv ska tillföra kännedom om vad som saknas i dagsläget och vad som är avgörande för att både den drabbade och dess omgivning ska kunna ta sig igenom vardagen med trygghet, värdighet och integritet. Från första symtom till sista andetag och allt däremellan.

”Jag vet att man måste kämpa för sin anhörige!”

Monica Lindstedt är entreprenör och hästuppfödare.

Monica Lindstedt, serieentreprenör och grundare av hemtjänstföretaget Hemfrid, där hon var VD till 2002, och därefter styrelseordförande. Hon har ett förflutet som chef inom media och hon var även en av grundarna till gratistidningen Metro. Hon föder idag även upp hästar på Stjärnbro gård i Södermanland.

”Min mamma dog 2017 med svår Alzheimer och min man sedan mer än 40 år drabbades för ett antal år sedan av Lewy Body demens. Jag vet av egen erfarenhet hur det är att vara anhörig och kämpa för att den som är sjuk ska få den vård och omsorg behövs. Jag vill vara med och sprida kunskap och göra det lättare både för den som är sjuk och den som är anhörig att förstå och klokt hantera kognitiv svikt”.

”Jag gillar stiftelsens patientnära perspektiv!”

Christoffer  Hamilton har varit med redan från starten. Han är partner i den svensk-norska advokatbyrån Schjødt, en av Nordens största advokatbyråer.

 ”Sverige ger viktiga bidrag till frågor om hjärnans utveckling och närliggande frågor och jag vill gärna bidra om jag kan. Alzheimer Life har ett patientnära perspektiv som jag tror är viktigt i sammanhanget. Som jurist kan jag möjligen ha perspektiv att tillföra på stiftelsens verksamhet och i övrigt är jag gärna med och tänker till där jag kan”.

”Min bok En bastu i Umbrien ska bli film”!

Tomas Bacoccoli, tidigare känd profil inom mediebranschen, nu författare och olivbonde.

Tomas Bacoccoli, författare till den hyllade boken En bastu i Umbrien.

På grund av – och tack vare – att livet kastades omkull när hans pappa fick Alzheimer, förändrades Tomas familjs liv totalt. Tomas har beskrivit vad som hände i sin hyllade debutbok ”En bastu i Umbrien”.

”För att det fattas kraft i debatten. Jag kan bidra med det jag skriver. Just nu jobbar jag för en filmatisering av En bastu i Umbrien.  Samt kanske lite med strategi och kommunikation i allmänhet”

Här hittar ni lite mer om vår nya styrelse.

Frukost med Alzheimer Life kommer även som podd!

Vi drar igång med den tredje frukosten på Capitol den 5 september på temat ”Alzheimer skapar äntligen rubriker i media”. Biljetterna tog slut på direkten men som en tröst till er alla som inte hann få en plats och för er som inte bor i Stockholm, så kommer vi som vanligt att spela in samtalen och släppa i poddform senare. Vi märker att det är ett stort intresse även för dem – den senaste på temat ”Träna din hjärna och håll dig frisk” har inte mindre än 2 000 lyssningar redan efter ett par veckor. Det gör oss otroligt glada och stolta!  

Snart dags för Alzheimer Life stipendiet 2022

Förra året fick fysioterapeuten Charlotta Thunborg på Karolinska Institutet ta emot det första Alzheimer Life-stipendiet på 100 000 kr ur Drottning Silvias hand vid en ceremoni på Drottningholms Slottsteater. Hon belönades för sin forskning att med livsstilsförändringar få patienter med tidig Alzheimer att hålla sig friska så länge som möjligt.
Den 6 september är det dags för en ny stipendiat att belönas under samma högtidliga former.
Mer om Alzheimer Life-stipendiet här

Vinn Anna-Karin Palms hyllade bok  ”Jag skriver över ditt ansikte”!

Var med och tävla om ett eget exemplar av Anna-Karin Palms hyllade bok.
Så här skriver pressen om boken: I ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning. 
Till slut är jag verkligen uppfylld av Palms modersbok. Det är också en gripande berättelse om försoning. När modern blir svag och behövande i sin glömska går deras gamla strider över i ett stort lugn. Stilen på bokens allra sista sidor är alldeles ren och klar.” Dagens Nyheter

Vi har 20 exemplar som vi lottar ut. Var med och tävla om ett eget exemplar Tävlingen pågår till 11 september. Tack till Albert Bonniers förlag för samarbetet.
Ps! Lyssnar gärna på Anna-Karin Palms fina sommarprat!

Tips! Hur fungerar minnet?

Den 1 september arrangerar EDAP det populärvetenskapliga eventet ”En eftermiddag med minnet i fokus”.  EDAP är ett samverkansinitiativ vid Lunds universitet (https://www.edap.lu.se)som professor Oskar Hansson är ansvarig för.
Evenemanget livesänds via youtube. 
Programmet hittar ni här.

5 5 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

6 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Hej Henrik, jag förstår att du måste ägna all energi pt din cancer. Hoppas du nu får en bra behandling och att du kan återkomma hit! Jag önskar dig all lycka och framgång i cancerbehandlingen.
Vill dessutom tacka dig för fantastiska insatser för Alzheimers och den organisation du har byggt upp. Imponerande.
Hoppas få höra dig framåt också. Som anhörig behöver man all information och support.
Med vänlig hälsning,
Johan

Som anhörig och själv äldre är jag mycket tacksam och intresserad av denna utveckling av Henriks
arbete. Alltid bra med olika specialiteter som bidrar och
samarbetar nära. Tackar Henrik för initiativet och önskar honom bra behandling!

Det är fantastiskt att Alzheimer Life fortsätter med full kraft trots Henriks cancer. Han har lyckats med något efterlängtat för oss anhöriga och potentiellt framtida patienter i den kognitiva vården. Äntligen börjar vi kunna prata öppet om det här. Alla sjukdomar är likvärdiga. 2022 bör vi ha utvecklat ett större intresse för hjärnans sjukdomar. Inte leva kvar i 50-talet, då jag som barn i Norrbotten hörde folk säga:” Han har blivit ” om – i – kring” Det var en stämpel på den som fått minnesproblem.

Tack att vi kan fortsätta utan Henrik hoppas det går bra för honom kommer att sakna honom jag har nyligen fått min diagnos det har varit så bra att följt Henrik Tack

Hej Runa!
Vet du om att det finns en grupp för oss som själva har Alzheimers på Facebook? Om du inte redan är med där är du varmt välkommen!

Hej Ulrika!
Jag utreds nu och vill gärna veta vad sidan på Facebook heter och gå med. Tack för att Ni finns och podden är fantastiskt bra och jag är som dig Ulrika endast 48 år så hoppas på det genombrottet som kom idag 🙏
Mvh Jennie

6
0
Kommentera inlägget!x
()
x