Två tredjedelar av alla som drabbas av Alzheimers sjukdom är kvinnor. En absolut majoritet av de som tar hand om de drabbade är också kvinnor. Systrar, makar, döttrar och mödrar drabbas i högre grad och fler av dem vårdar. Varför det är så? Britt-Marie Jonsson har försökt få svar i forskningen och det handlar inte längre bara om en ökad livslängd hos kvinnor. Det ser ut som det handlar om hormoner och protein.
Forskning. Vi börjar med diagnosen Alzheimers sjukdom och vilka som får den. Länge förklarade man majoriteten kvinnor genom att de har längre livslängd än män. Eftersom en stor riskfaktor för alzheimer är just ålder stämmer det till viss del (67 procent av de som bor på äldre/omsorgsboende idag är tex kvinnor), men den längre livslängden ger inte hela bilden.
Hormoner. Enligt en forskningsartikel från Karolinska institutet finns det utöver ålder ett samband mellan utveckling av alzheimer och de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron.
Utöver ålder ett samband mellan utveckling av alzheimer och de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron.
Östrogen produceras främst i äggstockarna men också i hjärnan och behövs för att hjärncellerna ska må bra. Man har sett att när produktionen av östrogen sjunker under och efter klimakteriet, börjar hjärncellerna må sämre och utvecklingen av Alzheimer underlättas.
Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga
Bankgiro: 5587-456
SWISH: 1234866208
Andra studier har å andra sidan visat att långvarig behandling med östrogen och progesteron kan öka risken att drabbas av kognitiva sjukdomar, så tillförsel av hormoner verkar inte vara lösningen på problemet. Mera forskning behövs dock för att säkert fastställa sambandet.
Protein. Rent biologiskt beror den ökade risken att utveckla Alzheimers sjukdom hos kvinnor till stor del på att när halten av östrogen minskar, sjunker även halten av ett speciellt hjärnprotein, CYP46A1. Detta protein bidrar till att hålla kolesterolet i jämvikt i hjärnan genom att ta hand om överskott och omvandla det till en annan typ av ”nyttigare” kolesterol, 24SOH.
Man har kunnat konstatera att hjärncellerna är friskare ju högre koncentrationen av detta 24SOH är. Genom att tillföra CYP46A1 och på så sätt påskynda omvandlingen av kolesterol, och öka koncentrationen av 24SOH, har man kanske hittat en möjlig framtida metod att minska risken att Alzheimer utvecklas hos kvinnor.
En studie som gjorts vid bl a Lunds universitet visar att proteinet tau, som anses bidra till uppkomsten av Alzheimers sjukdom, ansamlas fortare i hjärnan hos kvinnor än hos män. Ansamlingshastigheten är i genomsnitt hela 75 % högre hos kvinnor vilket gör att fler kvinnor än män drabbas, enligt neurologiprofessor Oskar Hansson.
Ekorrhjulet ger stora konsekvenser. Kvinnor drabbas även indirekt av Alzheimers sjukdom. I en syskonskara med systrar och bröder är det ofta självklart att det är systrarna som tar på sig ansvaret att ta hand om alzheimersjuka föräldrar. Även i parrelationer är det vanligare att den kvinnliga partnern själv tar hand om sin sjuke man under lång tid, än tvärtom.
Det är ”kvinnligt” att ställa upp för familjen och samtidigt då försaka sina egna intressen och behov (kvinnor upplever i högre grad än män att deras anhörigvård begränsar deras eget liv).
Inom vård och omsorg är det även där störst andel kvinnor som jobbar med omhändertagande och vård av personer med kognitiva diagnoser. När man ser alla siffror framför sig undrar man: Hur länge orkar man ta hand om alzheimerpatienter dagligen på jobbet och sedan komma hem till sin alzheimersjuka mamma eller man?
Många kvinnor lever i detta ekorrhjul med stress, oro och för lite sömn. Och visst är det även en ond cirkel, för samtidigt publiceras det studier som visar att långvarig stress kan öka risken för Alzheimer…
Låt oss göra något åt detta! Fler kvinnor behöver bli uppmärksammade i sin diagnos och få ordentligt stöd. Fler anhöriga behöver bli sedda och vi behöver höra deras historier. Vi behöver höra om dessa sjukdomar ur olika infallsvinklar och perspektiv. Vi behöver driva opinion. Allt för att bryta ensamheten och stigmat. Tills bot mot minnessjukdomarna är här är detta livsviktigt.
Vi gör just detta så stöd oss! Tillsammans kan vi göra skillnad för många! Ingen gåva är för liten. Swisha oss: 123 486 6208 eller stöd oss genom BG: 5587-4564
Källor: Forskning.se (Karolinska institutet), Äldre i centrum (Lunds universitetssjukhus), Läkartidningen.se, NKA (länk).
Britt-Marie har yrkesmässigt ett förflutet inom telekombranschen där hon jobbat med IT/teknikutveckling och utbildning. Hon är utbildad fysiker och har dessutom en utbildning i medicinsk vetenskap i bagaget. Britt-Marie är en hängiven fritidsmusiker och gillar bl.a. att spela till dans. Det medicinska intresset har bidragit till att Britt-Marie är mycket engagerad i frågor rörande Alzheimers sjukdom och brinner för att göra skillnad för drabbade och deras situation.
Kommentera inlägget här
Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"
Tack för mycket intressant läsning. Jag är dotter till en mamma med Alzheimers och går lite på knäna just nu. För två veckor sedan ramlade hon och bröt axeln vilket tyvärr medfört att förvirringen och skörheten eskalerat. Trots hemtjänst 7 ggr/dag bor jag hos mamma nu därför att nätterna är jobbiga.
Min närvaro gör mamma lyckligare och lugnare men den är inte hållbar i längden.
Nu till min fråga:
Jag är 52 år och i förklimakteriet. Jag hade hoppats slippa ta östrogen/progesteron men läser här att minskade hormoner kan underlätta uppkomsten av Alzheimer. Fast inte säkerställt. Bör jag för säkerhets skull ta hormoner?
Jag är ju i riskzonen med en mamma som är drabbad.
Tack för att du läser våra blogginlägg!
Jag tycker att du ska prata med din läkare om detta. Det finns ju även forskning som tyder på att långvarig tillförsel av hormoner kan verka negativt på olika sätt, svårt att veta vad som gäller i ditt fall.
Lycka till i din jobbiga situation med din mamma 😀
Kan statiner mot högt kolesterolvärde hjälpa mot alzheimers
I förebyggande syfte kan statiner vara bra om ditt kolesterolvärde är för högt. Rent allmänt kan ju höga kolesterolvärden leda även till andra sjukdomar som hjärt- och kärl t.ex.
Mycket intressant. Men vad anses som långvarig behandling?
Kan ni dela en länk till forskningsartikeln?
såg länken nu till artikeln
Jag har 3 vänner som haft bröstcancer, behandlats kirurgiskt och hormonellt för att minska risken
för recidiv. Alla tre ha fått kognitiv sjukdom, en har diagnostiserad Alzheimer en harsvåra symtom men saknar insikt o en hade frontallobsdemens som ledde till döden inom några år. Jag tänker att när man tar bort det kroppsegna östrogenet ökar risken för kognitiv sjukdom. Undersöker man östrogennivån i smb med att patienten får sin diagnos?