fbpx
Expertpanelen

När ska man berätta för sin anhörige att hen lider av en minnessjukdom?

Av september 27, 2021Inga kommentarer

Fråga
Både min man och jag har haft två dementa föräldrar, så vi har stor erfarenhet av att vara anhörig. Fruktansvärt!!!
Min man, 68 år, har börjat glömma mer och med sedan ett år tillbaka. Han rör ihop saker och minns ibland inte att det vi just nu talar om eller talade om igår.
Jag blir naturligtvis extra observant, orolig, ledsen, frustrerad och t.o.m. arg.
Min fråga: Ska jag tala om för honom vad jag märker, eller ska jag invänta dagen då han själv eventuellt säger någonting? Det här är känsligt och han verkar dessutom deprimerad.
Jätterädd och orolig

Tack för din fråga.
Så ledsamt att läsa att din man uppvisar dessa symtom som tyvärr ofta är tidiga symtom vid kognitiva sjukdomar/demenssjukdom.
Kognitiva sjukdomar och depression går ofta hand i hand i början av sjukdomsförloppet därför är det viktigt att ta reda på vad hans symtom står för och med tanke på en eventuell ärftlighet i släkten känns det extra viktigt.
En minnesutredning går ut på att försöka utesluta andra tänkbara (och kanske botbara) sjukdomar och tillstånd. Skulle det visa sig att det handlar om exempelvis depression finns idag bra läkemedel att ta till. Därför bör sin make i första hand söka hjälp på sin hälsocentral för att få en bedömning.
Har full förståelse för din oro och att det kan kännas obehagligt för dig att ta upp detta med din make men tror att det är det enda rätta för dig och för honom. Om du istället ska vänta på att han själv sätter ord på detta så finns risken att det aldrig sker. Ibland kan det vara lättare att utgå ifrån sig själv när man ska närma sig svåra ämnen. Kanske kan du lyfta frågan utifrån att du känner dig orolig över din egen hälsa/minne?
Ett annat tips är att ta kontakt med hälsocentralen och rådgöra om de kanske kan kalla honom för en hälsokontroll?
Ann-Marie Westerlund, Demenssköterska/Länssamordnare region Västernorrland

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x