fbpx

Varje sjukdom behöver sina frontfigurer. Som med Queens legendariske sångare Freddie Mercury, som dog i AIDS 1991. Alzheimer har visserligen många kända fall som Ronald Reagan, Rita Hayworth och actionskådisen Charles Bronson. Men nyheten om Six Pistols frontman Johnny Rotten och hans fru Nora öppnar för vad som ska hända när rock&roll-generationen går in i demensåldern.

Ibland blir det kortslutning i hjärnan. Typ när man inte får ihop saker.
Så var det när jag kom över en artikel i Daily Mirror nyligen med rubriken: ”Johnny Rotten sköter sin fru Nora på heltid när hennes demens försämras.”
Jag får inte in i min skalle att det handlar om punkens grand old man, frontmannen i Six Pistols, som 1977 kom med monsterhiten Good Save The Queen. Tänker att ”jaha, nu har Alzheimer drabbat punkgenerationen”.
För första gången berättar John Lydon (Johhny Rotten) om sitt liv idag med Nora, som han varit gift med i 35 år.
”Nora har Alzheimer,…och jag ägnar hela min tid till att ta hand om henne. Jag vill inte låta någon annan ´mess up with her head´. Nora är samma person som jag alltid har älskat. Det är trist att hon glömmer saker, men gör vi inte alla det?”
Det är inte utan att tår rinner nerför min kind. Har så svårt att få ihop begreppet punk med sådan kärlek och omvårdnad. Kanske är jag fördomsfull?
Punken uppstod i mitten på 70-talet som en protest mot allt kommersiellt; musik, kläder, frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle låta hemmasnickrat och aggressivt och musiken skulle chocka och provocera.
Och vad kunde chocka mer än att ta den brittiska nationalsången Good Save the Queen och köra den igenom en torktumlare, och ut kom Six Pistols miljonsäljare, som kom att förändra popvärlden för evigt.
Historien om Johnny Rotten och hans fru föder tankar om att varje sjukdom behöver sina frontfigurer, precis som popband eller fotbollslag. Med HIV och AIDS blev det så att världen vaknade först när Queens legendariska sångare Freddy Mercury avled i AIDS 1991.
Visserligen hade en hel generation närmast skövlats på 80-talet, men det krävdes att kända personer gick ut och vittnade om sin tabubelagda sjukdom för att det skulle bli nära och påtagligt. I Sverige hade vi namn som modedesigner Sighsten Herrgård, förläggaren Ebbe Carlsson och radiolegenden Jacob Dahlin, och de gav alla sjukdomen ett ansikte.
Vilka kändisar är frontfiguger för Alzheimer?
Visst, det finns kända namn i historien som före (och ibland efter sin död) kopplats ihop med Alzheimer. Den troligen mest kände är väl USA:s förre president Ronald Reagan, tätt följd av hans vapendragare, Storbritanniens järnlady till premiärminister, Margareth Thatcher. Men sedan är det stopp, i alla fall i mitt minne. Så jag googlar. Och naturligtvis finns artiklar typ Famous People with Alzheimer´s.
Vad hittar jag där? Jo, att smörsångaren från mina föräldrars generation, Perry Como, dog i Alzheimer, liksom actionskådisen Charles Bronson, Charlton Heston som spelade Moses i klassikern De tio budorden, den amerikanske målaren Norman Rockwell, westernskådisen James Stewart och Peter Falk, mannen som var den lite slitne karaktären i TV-serien Columbo.
Det jag inte heller visste var att 40-talsstjärnan Rita Hayworth på 80-talet blev ett affischnamn för Alzheimer. Eller att den just nu högaktuella Rosa Parks, moder till de svartas frihetsrörelse i USA och känd för att ha vägrat att lämna sin plats på en buss förbehållen enbart vita, dog i Alzheimer.
Sist i raden av kändisar finns skådespelaren från bl a Vietnamdramat Good Morning, America, Robin Williams. Han tog visserligen sitt liv, men efter att ha fått den kognitiva sjukdomen Lewy Body. (Jag har skrivit om Robin Williams här i bloggen).
Dagsaktuella kändisar med Alzheimer är svåra att spåra upp. Det är som om stigmat över den här sjukdomen är ännu värre än över HIV. Läs dödsannonser och du ser inte ordet Alzheimer. Däremot cancer.
Men det kommer att bli ändring på det nu när rock&roll-generationen glider in i riskzonen för demens. Tänk bara tanken att monsternamn som Paul McCartney, idag 78 år, eller Mick Jagger, 77 år, en dag skulle kalla till presskonferens och berätta om att hen slutar att turnera på grund av kognitiv sjukdom.
Då jävlar skulle det bli fart på media och opinionen. Och naturligtvis även forskningen!

Johnny Rotten (John Lydon) här med sin Alzheimersjuka fru Nora Forster, som han numera sköter på heltid. Han säger att hennes sjukdom blivit värre de senaste åren, men att hon aldrig glömmer bort honom. “Det blir värre och värre, bitar av hjärnan lagrar färre och färre minnen och sedan plötsligt försvinner vissa bitar helt.”

0 0 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x