fbpx

Alla talar om amerikanska donanemab och att medicinen saktat ned den tidiga alzheimerns framfart hos studiens deltagare med 35 procent då det kommer till minne, tänkande och möjligheten att göra vardagliga sysslor. Enligt en av Sveriges främsta forskare på kognitiva sjukdomar, Henrik Zetterberg, professor i neurokemi på Göteborgs universitet, skulle vi med dessa antikroppar i bästa fall kunna försena sjukdomens utbrott. I USA slår läkemedelsföretaget Eli Lilly börsrekord efter över trettio års forskning på alzheimer. Det finns skäl att känna hopp.

Läkemedel. Henrik Zetterberg ser mycket positivt på nyheten men efterlyser samtidigt större intresse från politiskt håll även i Sverige för alla de patienter som kommer kunna bli hjälpta de närmaste åren. 

Välkommen hem! Hur talar man om den nya medicinen i USA? 

“Det är en jättepositiv nyhet. Själva angreppssättet är dock inte nytt. Denna antikropp, som man ger intravenöst, arbetar liknande som tidigare men denna antikroppen har en finess . Den ger sig på en form av betaamolyid som bara finns i placken. I klumparna bildas detta och det kan denna antikropp kanske vara extra aktiv mot och det är det man ser är viktigt i alzheimers sjukdom. Detta talar för att man kan angripa Alzheimers sjukdom på detta sätt. Kroppen själv tar alltså bort placken med hjälp av antikropparna.” 

Går man in tidigt med detta, då kan det ju vara så att detta möjligen skulle kunna vara ett botemedel.

Otroligt! Kan vi alltså vara på rätt väg att till slut kunna bekämpa alzheimer på något sätt, även om det inte är ett botemedel? 

“Ja, absolut och går man in tidigt med detta, då kan det ju vara så att det skulle kunna vara ett botemedel. Alltså innan man fått hjärnskador av proteinklumparna.” 

Du arbetar ju just med att se alzheimer så tidigt som möjligt genom endast ett blodprov.. 

“Ja, vi går ihop här. Förhoppningsvis kan ju det här leda till att folk kan få hjälp tidigt. Tyvärr är det ju sorgligt för de som redan har hjärnskador och har en längre gången alzheimer så hjälper det nog inte detta. Men om man kan söka hjälp tidigare än idag och få behandling snabbare, då kan vi hjälpa många.” 

Hur lång är denna intravenösa behandling med Donanemab? 

“18 månader upp till två år, man behöver sedan kanske inte fortsätta på samma sätt utan gå ner i dos eller avbryta.” 

Blev du överraskad av dessa hoppfulla resultat? 

“Inte alls överraskad men väldigt glad. Nu ser vi ungefär samma resultat i flera studier och det är jättebra. Nu kommer en ansökan från Eli Lilly till FDA i USA. Så nu hoppas vi att de godkänns.
I USA är hajpen stor. Viben där är mycket mer positiv än i Europa. Här inte alls samma intresse. Där kommer vi behöva göra mycket mer för att hjälpa alla som nu kanske kan bli hjälpta. Vi måste förbereda sjukvården på ett effektiv sätt. I Sverige skulle vi kunna göra det bra men vi måste förbereda oss. Vi måste hjälpa dessa patienter nu som har haft så eländigt. Detta är en läskig sjukdom att få idag. Om man är drabbad i 65-års åldern t ex har det ju tidigare inneburit att man inte kan åldras på ett härligt sätt. Men nu kanske man kan rädda sin hjärna men då måste vi också möjliggöra det. Man måste ju få tillgång till dessa mediciner.”

Vi måste hjälpa dessa patienter nu som har haft så eländigt.

Detta är en mycket dyr medicin. Vem ska betala för kalaset? 

“Alla är i vänteläge tills det är godkänt. I Sverige är det passivt och i USA proaktivt. Där satsas otroliga summor på kliniskt forskning kring detta nu. Kanske kan man starta med en liten grupp här i Sverige?” 

Det var roligt att se lättade och euforiska CEO:s (VD) för Eli Lilly som berättar att de efter över trettio års forskning nu lyckats att ta fram något som faktiskt verkar fungera!

”Ja, lättnaden är reell. Och som läkare se att många resultat talar för att något fungerar – då känner man sig mycket tryggare. Jag är övertygad. Väldigt få som idag skulle ifrågasätta detta.” 

Biverkningarna då, vad säger du om riskerna? 

“Det är ungefär lika som tidigare. Viss risk för hjärnsvullnad (och mikroblödningar) som låter lite läskigt men inte har visat sig vara så. Detta kommer kunna förfinas.” 

Då hoppas vi att detta blir höstens debatt och att vi samlas nationellt, forskare och andra instanser för att göra detta på bästa sätt! 

“Ja, även om det nog kommer ta längre tid än så innan läkemedlet är godkänt i Sverige. Lekanemab väntar ju fortfarande på godkännande i Europa tex.”

Lyssna på kortpodden med Henrik Zetterberg, intervjuad av Johanna Hinteregger:

4.4 8 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Kommer det komma kliniska studier/tester på det här läkemedlet i Sverige framöver?

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x