fbpx

Lägg ytterligare ett namn på minnet, ”DONANEMAB”. Medicinen har bromsat sjukdomens framfart med över 35 procent hos deltagarna med tidig alzheimer jämfört med placebo. Och det handlar om proteinklumpar och att få bort dessa med hjälp av antikroppar.

Forskning. Alzheimerlifes skribent och expert Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, som forskar bland annat på biomarkörer för Alzheimers sjukdom, menar att detta visar att forskningen är på rätt väg för att till slut hitta ett botemedel:
”Det som har dykt upp nu är att man med antikroppar kan få kroppen att äta upp proteinklumparna” säger han till Svenska Dagbladet.

Detta är den tredje gången denna metod visar positiva resultat vilket visar att vi är på rätt väg, säger Zetterberg.

”Med tre olika antikroppar som alla visat på samma resultat så tycker jag att det verkligen visar att konceptet är rätt” säger han till Svenska Dagbladet.

Medicinen har bara testats på patienter med tidig alzheimer och Zetterberg tror inte att läkemedlet är effektivt på längre gången alzheimer då hjärnskadorna då är för omfattande.

Det är läkemedelsföretaget Eli Lilly som ligger bakom medicinen och likt lekanemab får deltagarna månatligt antikropparna i form av infusioner. Eli Lilly har forskat i över 30 år på denna metod och har flera andra alzheimermediciner som ligger i sin fas 3 studie just nu.

Detta är inget botemedel men det är ett stort steg framåt. Vi har ett nytt verktyg idag.

”Detta är inget botemedel men det är ett stort steg framåt. Vi har ett nytt verktyg idag”, säger David Ricks VD, Eli Lilly till CNBC.

Likt andra mediciner som fungerar på samma sätt finns risken för biverkningar, då i form av hjärnsvullnad och hjärnblödningar som i vissa fall kan vara allvarliga och även dödliga. (Ungefär 24 % av de som fick medicinen fick hjärnsvullnad, endast 6 % av dessa fick faktiska symtom. Ungefär 31 % av deltagarna fick mindre hjärnblödningar jämfört med 13,6 % i placebogruppen.)

Nu kommer Eli Lilly så snart det går ansöka om godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA. Om det kommer komma till Sverige är avhängigt amerikanskt godkännande och även godkännande i Europa.

Just nu väntar medicinen lecanemab (Bioarctic) på godkännande hos den europeiska läkemedelsmyndigheten. Oskar Bosson, Bioarctics IR-chef delar sin syn på nyheten till nyhetsbyrån Finwire.

”Det är positivt att det nu finns ytterligare en positiv Fas 3-studie för Alzheimerpatienter. Det finns ett enormt patientbehov globalt och när nya läkemedel nu ska komma att introduceras är det bra att det finns flera aktörer som driver frågan. Vi kan konstatera att effekten vad gäller bromsning av sjukdomen på den studerade patientpopulationen är i linje med de resultat vi visade i lecanemabs fas 3-studie. Som förväntat var det i stort sett dubbelt så hög frekvens av biverkningen ARIA-E, både av total och symptomatisk ARIA-E”, uppger Oskar Bosson till Finwire.

Det är lite som att jämföra äpplen och päron.

Han uppger samtidigt att det är svårt att jämföra medicinerna.

”Det är lite som att jämföra äpplen och päron. Lilly har en mycket snävare population i sin donanemab-studie där de kräver inte bara amyloid-patologi utan även tau-patologi som kräver undersökning med PET. Lecanemab-studien, Clarity AD, hade mycket bredare population, som mer liknar de patienter som söker diagnos vid sjukdomens debut. Lecanemabs fas 3-studie innehåller därför också fler patienter i tidigare skede av sjukdomen. Vi anser att det är viktigt att starta behandling så tidigt som möjligt och inte vänta på att sjukdomen blir svårare, som i Lillys fall. Det tror vi även är viktigt för patienterna”, förklarar Bosson för Finwire.

Vad som fortfarande är långt ifrån klart är vem som ska betala för kalaset. Detta då det genom månatliga infusioner, olika hjärnröntgen som PET och MRI är ett förhållandevis dyrt läkemedel och det är fortfarande inget botemedel. Mycket återstår att se.

Källa att läsa:
https://www.svd.se/a/15XgkJ/ny-forskning-ger-hopp-till-alzheimerdrabbade

https://www.placera.se/placera/telegram/2023/05/03/bioarctic-bioarctics-ir-chef-kommenterar-eli-lillys-nya-studieresultat-svart-att-jamfora-rakt-av.html
Källa att höra:
https://sverigesradio.se/artikel/tidiga-studier-visar-effekt-hos-ny-alzheimersmedicin
Källa att titta (engelska):
https://www.cnbc.com/2023/05/03/alzheimers-eli-lilly-treatment-donanemab-slowed-disease-progression.html

5 4 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x