fbpx

Ibland kan ett avstånd som 50 meter kännas som det låg på andra sidan jordklotet.
Så tänker jag när jag lämnar mig egen mottagning på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, öppnar två trista dörrar och kommer till FRAMTIDEN.
Där i en obetydlig korridor, huserar ett av världens mest uppmärksammade forskningsprojekt, lett av professor Miia Kivipelto. Hon ligger bakom den sk FINGER-metoden där man utgår ifrån olika livsstilsfaktorer för att fördröja och bromsa kognitiv svikt, Alzheimer och demens.
Hennes forskning, först utvecklad i Finland, visar att träning och motion, ändrad kost, bättre sömn, social träning och hjärngympa på ett radikalt sätt både påverkar patienters minne och livskvaliteten, och uppskjuter själva insjuknandet.
Jag bjuder in Miia Kivipelto till min podd. Det blir ett samtal som ger mig så mycket kunskap och hopp att jag lyckligt studsar ut från studion.
Hjärnan är märkligt elastisk. Och även om du har sjukdomar som bryter ner dina hjärnceller, så kan du stärka synapserna på egen hand. Du kan med andra ord bygga upp en hjärnreserv som till delar kompenserar vad t ex Alzheimer förstör.
”Tänk om man kunde göra ett läkemedel av motion och träning. Wow, det skulle bli en mirakelmedicin”, säger hon på sin sjungande finlandssvenska.
Miia Kivipeltos forskning sprids som en löpeld över världen. Länge fnyste de sk labbforskarna, rockstjärnorna i den här märkliga och slutna världen, åt den här typen av ”mjukisexperiment”.
Fast i en tid när läkemedelsbolagen kastat hundratals miljarder i sjön på olika botemedel som visat sig verkningslösa, och ibland rent av farliga, börjar många forskare nu acceptera att Alzheimer är en oerhört komplex sjukdom (en del säger 100 gånger mer komplex än cancer).
Fundamentalisterna inom forskningsvärlden som hela tiden gått på det sk amyloidspåret – som skulle orsaka placken – är inte lika självsäkra. Och mer mjuk och patientnära forskning, typ den som bedrivs av Miia Kivipelto, vinner gehör.
I podden går Miia och jag igenom mitt liv och min karriär, för att utröna vad som kan ha orsakat mina minnesproblem. Stress, för lite sömn, för mycket bilåkande, för lite motion, en liten stroke och hjärtflimmer finns på minussidan.
Jag tror många av er som läser detta också ligger i farozonen. (Fast nu har jag åtgärdat många av mina brister, med råge. Inte ens godisgrisen Henrik finns längre!)
I hälften av de 500 mail som jag har fått under den här hösten med podd och blogg, kommer frågan om livstil och kosttillskott upp. Många har upplyst mig om den amerikanske forskaren Dale Bredesens bok ”Slutet för Alzheimer”. Jag har tagit upp den i min blogg för någon månad sedan. En av de saker Bredesen tar upp är behovet av olika former av kosttillskott för att stimulera hjärnan och immunförsvaret.
Så jag frågar Miia Kivipelto. Vi går igenom mitt skafferi av kosttillskott. Lyssna själv vad hon svarar.
Till sist kommer vi till min hjärtefråga, bristen på vårdplan för oss som får en diagnos. Miia Kivipelto tar själv upp jämförelsen med cancerpatienter, som får en trygg och individanpassad vårdplan.
”Vi har blivit oerhört mycket bättre på att ta fram en bra diagnos, men idag är vi oerhört dåliga på att ta hand om patienterna efteråt.”
Jag märker på Miia Kivipelto att hon är frustrerad. Jag påminner henne om att bara 50 meter från hennes rum sitter mitt eget läkarteam, och inget av hennes forskning är infört i deras rehabilitering.
”Jag vet”, svarar hon generat. ”Vården idag är oerhört fragmentiserad.”
Man kan ju också tänka sig att något av det som sker bara 50 meter bort, läckte in utan att man behöver göra om hela vårdsystemet.
Men jag är ju bara en enkel patient, så vad vet jag.

 Lyssna på det oerhört spännande och hoppingivande poddsamtalet med professor Miia Kivipelto här nedan, eller sök efter “Hjälp, jag har Alzheimer” i din vanliga poddspelare. Här finns en insamling till förmån för patientnära forskning. Den inriktad på forskning som snabbt kan komma vanliga patienter till hjälp. Varenda krona hamnar hos insamlingsorganisationen Alzheimerfonden.

Foto av Victor Freitas från Pexels

5 1 röst
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera inlägget!x
()
x