fbpx

”Även olyckliga familjer drabbas av alzheimer”, skriver radiojournalisten Johanna Hinteregger inför sitt möte i poddstudion med författaren Anna-Karin Palm. Bägge har alzheimer i familjen. Anna-Karin Palm gav ut den hyllade boken Jag skriver över ditt ansikte. Johanna gjorde den lika hyllade radiodokumentären Innan mamma glömmer. Nu möts de för att prata på djupet om att se sina mammor försvinna in i alzheimer.
Läs Johannas blogg nedan och lyssna på podden längst ned. Det blev ett personligt och oerhört uppriktigt möte.

Mammor. Ibland läser man något och så vill man verkligen träffa personen i fråga. “Vi kommer ha så mycket att tala om” tänker man…
Så var det när jag läste Anna-Karin Palms bok “Jag skriver över ditt ansikte” om sin alzheimersjuka mamma. En familj i kris när matriarken, eller drottningen, som Palm liknar sin mor vid, segnar ned bit för bit. Anna-Karin Palm som är känd för flera kritikerrosade romaner, nu senast om Selma Lagerlöf, skriver nu för första gången självbiografiskt om sin egen mamma och familj och alzheimers sjukdom. En sjukdom som till slut gjorde att hon och modern kunde hitta en väg till varandra.

“Alla lyckliga familjer liknar varandra, men varje olycklig familj är olycklig på sitt eget sätt.” Så inleder Tolstoj Anna Karenina. När sjukdomsbeskedet kommer blir nog varje familj olycklig, fast just på olika vis. När min egen mor blev sjuk, några månader innan jag skulle föda mitt första barn blev det kris. Jag blev så arg och ville till varje pris spara min mamma. NU NU NU, inte sedan, då är det försent. Jag ville det så mycket att jag gjorde till och med gjorde en radiodokumentär om henne (ligger här), om oss, om den förintande sjukdomen.

Anna-Karin Palm har hyllats för sin nära och ärliga bok om sin mamma.

För Anna-Karin Palm var det annorlunda. De hade inte riktigt försonats, hon och modern. Det fanns frågor som inte fått svar. Det fanns händelser, beteenden hon hade svårt komma över. Hon behövde skriva om sin mamma för att få just försoning eller som det ju ofta heter, ett avslut.
Anna-Karin Palms mor är vacker, spännande och modig. Hon blir mot alla odds, med blott sex års folkskola, i femtioårsåldern allmänläkare. Hon har tre barn som hon älskar och ett lyckligt äktenskap. Hon har ett vackert hem och stuga i Hälsingland. Hon är driven av kärlek till livet och hennes nyfiken sprider sig.

Modern är en människa med otydligheter

Det är en lycklig historia med glada barn. Men ska man skriva en hel bok om sin mor räcker inte detta och det förstår Palm. Hon gräver vidare i sin relation till modern men också moderns liv. Kärleksfullt gör Palm det tydligt att en mor är aldrig bara en mor, det är en kraft som omfamnar en från alla håll och det kan skava. Modern är en människa även hon med otydligheter, brister och en egen historia. 

Radiojournalisten Johanna Hinteregger kommer löpande göra poddsamtal här på Alzheimer Life.

I vårt samtal i Alzheimer Life-podden här nedan (som faktiskt kom att bli lite som jag hade tänkt, vi HADE mycket att tala om) talar vi om våra mammor och vad sjukdomen gjort med dem, med oss. Skillnader och likheter. Värdet av ärlighet i livets kanske svåraste stunder och vikten av stöd i form av litteratur, poesi, eller en bror eller syster.
Det är viktigt att belysa att varje familj är olika och olycklig på sitt eget sätt. Det är aldrig helt samma sjukdomsförlopp och framförallt är vi som har roller i tragikomedin, som min mamma kallade det första året med alzheimers sjukdom, olika med vitt skilda sätt att handskas med varandra.
Jag är ensam anhörig, Anna-Karin Palm hade bror, syster och pappa i livet. Jag är trettioplus, Palm femtioplus. För mig är mammas sjukdom en sorgeprocess och mycket blev komplicerat. För Palm blev det en öppning, moderns demens gjorde det enklare att älska henne. Relationen blev enkel och de försonades. Så är det inte för mig. 

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Vi drabbas ibland av positivsjukan. Jag kanske själv är en frukt av det, mitt modersporträtt är inte speciellt kritiskt kanske för att det är svårare att skriva om det fula. Men det är viktigt att alla berättelser får plats, även de där man inte setts på flera år, där man har tävlat mot varandra och där kärleken inte varit störst. För det är där berättelsernas styrka finns, i ärligheten. Även olyckliga familjer drabbas av alzheimer. 

Lyssna på vårt samtal här nedan!

…men innan dess, har du vunnit Anna-Karin Palms bok?

Följande är lyckliga vinnare till Anna-Karin Palms bok Jag skriver över ditt ansikte: Marielouice Bexell, Ydre, Lena Käck, Segeltorp, Karin Sini, Malmö, Inga-Lill Boman, Täby, Martina Jäderlund, Stockholm, Sigrid Kulneff, Malmö, Lena Hillbom, Gävle, Kerstin Evensson, Fagersta, Ingemar Nilsson, Tving, Kerstin Dahlsjö, Trelleborg, Anette Westergren, Stockholm, ; Ann-Mari Råbe, Enköping, Anna Carina Antonsson, Tierp, Anna Vestin, Alingsås, Maria Örtengren, Enskede, Carina Johansson, Göteborg, Monica Mellsjö, Vallentuna, Lena Smyth, Mora och Anna-Britta Bungner, Bollnäs.

4.2 5 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tack för ett fint och berörande poddsamtal! Det fick mig att återvända till Anna-Karins bok som verkligen är värd att läsas flera gånger om. Den ger EN bild av hur det kan vara när sjukdomen slår till. Din, Johannas verklighet är en annan. Men i grunden handlar det alltid om samma sak – vi som står bredvid tvingas genomföra anhörigresan där den man älskar bokstavligen går in i sin egen värld och där vi bara kan följa med en bit på vägen…

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x