fbpx

Tony Bennet och Lady Gaga var det osannolika showparet som slog världen med häpnad.
Popartisten och smörsångaren fick en ny ung generation att få upp ögonen för The American Songbook. Men när Tony Bennet fick Alzheimer trodde alla att han satt sin sista ton.

”Tony sa mitt namn. Han kom ihåg mig.”
Lady Gaga är djupt rörd när hon berättar om Tony Bennets sista show.

Världsartisten Tony Bennet fick Alzheimer för fem år sedan. Länge höll han det hemligt för sin trogna publik. Mest för att inte störa försäljningen av hans och Lady Gagas två bejublade album Cheek to Cheek och Love for Sale (som släpptes i förra veckan).
Tanken var att de två skulle ha en sista stor föreställning, men pandemin kom emellan.

Tony Bennet, som blev allt sämre, såg ut att glida in i sin egen värld av förvirring och glömska. Men hans fru Susan ville att Tony Bennets karriär skulle sluta lite mer storstilat. Han skulle stå på scen med Lady Gaga på klassiska Radio City Music Hall på sin 95-årsdag i början av augusti i år.

Det är där stjärnreportern Andersson Cooper, känd från slagfält och krig runt om i världen, kommer in i bilden. I CBS-programmet 60 Minutes (se klippet längst ned i bloggen) berättar han den rörande historien om Tony Bennets sista show.

Tony Bennet och fru Susan tar emot Andersson Cooper i deras eleganta våning på Manhattan någon månad innan han ska göra sin sista föreställning.  Vi ser en solbränd och glad 95-åring, men också djupt försjunken i sin egen värld och inte medveten om TV-teamet runt om honom.

Susan får föra hans talan. Samtalet går knyckigt. Det här är en svårt dement människa, kan man förstå.

Men så plötsligen börjar hans pianist spela i ett annat rum, och Tony Bennet skuttar (nåja, för en 95-åring) dit och börjar sjunga igenom delar av sin repertoar. Vad hände med mannen som knappt kunde prata?

Ett mirakel, utropar hans pianist, och Andersson Cooper står bara och gapar inför förvandlingen.

Tony Bennets och Lady gagas album Love for Sale släpptes för bara någon vecka sedan. Blir förmodligen en storsäljare, inte minst för att det blir Tony Bennets sista album.

Hans läkare som gav honom diagnosen förklarar det med att musik aktiverar alla sinnen i hjärnan.
”Tonys styrka är hans musikminne, och hans talang att uppträda. Han må ha glömt bort att han sjunger i sitt eget vardagsrum, men han glömmer inte sin repertoar.”

Någon månad innan de ska stå på scenen är Lady Gaga orolig. Hennes partner på scenen känner inte igen henne, trots att sångerna sitter som en smäck. Han kallar henne för sweatheart, för att dölja att han inte kommer ihåg henne.

De övar och står i, och oron växer.

Så kommer dagen. Vi får se Tony Bennets gå in på röda mattan på Radio City Music Hall på sin 95-årsdag. I green room sitter han återigen försjunken i sin värld. Fru Susan kollar om han vet var han är. Tveksamt, kan man väl säga.

Men så utspelar sig miraklet igen. När han ropas ut på scenen är det artisten Tony Bennet som vaknar. Mannen som sjungit i över 70 år.

Avslutningen på scenen blir naturligtvis en duett. Han sista sång på en stor scen. Final efter 70 år i showbiz. Lady Gaga tar några osäkra steg in på scenen varpå Tony Bennet glatt utropar:

Mina damer och herrar, Lady Gaga!

Efteråt är Lady Gaga rörd till tårar över att han till slut kom ihåg hennes namn.

Några dagar senare sitter Tony Bennet på en bänk i Central Park, gammal och böjd. Andersson Cooper gratulerar till succén. Kameran rullar.

Tony Bennet tittar förvirrat upp. Han har glömt sin sista stora föreställning.

Kalla mig gärna för en gråtmild romantiker, men jag tycker om klippet här nedan i 60 Minutes. Hoppas ni också gör det.

Få Henriks blogginlägg kostnadsfritt direkt i mailen!

Kortnyheter:

Träning. Långsam gång kan vara ett första tecken på en begynnande demensjukdom. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Däremot visade sig inte fysisk aktivitet i övre medelåldern ha någon skyddande effekt mot att senare bli dement.

Mötet med läkaren. Har du en anhörig som är lite motsträvig med att gå och testa sitt minne trots uppenbara brister, så ger Alzheimers News Today lite stöd på vägen. Viktigast; var fullständigt ärlig mot läkaren och dölj inget. Läkarens bästa stöd är den anhöriges berättelse. Läs mer här.

Digitala verktyg.Vinnova har satsat stort på en digital utveckling i kampen mot Alzheimer. Via projektet PREDEM ska olika regioner, bolag och intresseorganisationer samverka under fem år för att introducera nya verktyg och arbetssätt för tidig upptäckt, precisionsdiagnostik, prevention och behandling av demenssjukdomar. Läs mer i pdf:en.

4.8 20 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

17 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Fantastiskt filmklipp med Tony Bennet. Det påminner mig om min pappa, som på äldre dar drabbades av trolig frontallobsdemens med personlighetsförändring. På sin 80-årsdag började han klaga över att han fått fel studentbetyg i tyska, läraren hade förväxlat honom med en annan så han fick bara Ba i stället för AB. Vi i familjen hade ju hört det där förut och sa att ”det har ju gått bra för dig i livet ändå.” Kort tid därefter drabbades han av en kraftig stroke, som han mirakulöst överlevde, men han blev som ett paket och kunde inte tala. När vi var på besök hos honom försökte han skriva något, men det blev bara några krokiga ord som sen övergick till ett långt streck. Men så en dag började han tala – tyska. Hur märkligt var inte det. Han hade varit språkkunnig och talat såväl engelska som tyska och franska, men kanske var det nesan med det felaktiga betyget i tyska som gjorde att det språket plötsligt kom fram under några dagar. Men sedan sa han inget mer utom vid vårt sista besök, då han viskade ”det är hemskt”, och dog några dagar senare.

Underbar historia

Tack för det fina klippet o blir så glad att föreställningen kunde genomföras o visas. Tänker ge aldrig upp ,utan pröva.
Kommer ihåg en hyresgäst på äldreboendet som jag varit chef. Vi erbjöd musikcirkel till hyresgästerna o där bodde en senior som var fantastisk att kunna alla sångtexter oavsett. Det hände ibland att ledaren började sjunga på någon text o inte alltid själv kom ihåg allt , då sjöng hyresgästen den rätta texten. Kulturaktiviteter i många olika former skall vara en självklarhet inom social omsorg .

Hej Henrik. Jag hoppas att jag får vara med så länge och göra det jag vill att sjunga som jag ngör i en storkör för jag tror att musiken har en läkande effekt på hjärnan därför att kommer ihåg minnen från det jag var barn. Min far var 1 tenor i Nynäshamn manskör i 40 år och kommer ihåg hur jag fick vara med honom som tonåring och jag känner att jag får bära hans arv och utmana hjärnan att. Prestera mer utan stress men med känsla lust och motivation och utöva musik genom att jag spelar gitarr och tänker göra det så länge jag kan.
Tony Bennett är en legend och med hjälp av musik kan han hålla sig levande länge till. Heder åt en sådan legend.

Underbart att se. Sång och dans är kvar längst! Min pappa som inte kunde släppa rollatorn sista tiden för att ta några steg, kunde dansa. Jag trodde personalen skojade med mig, när de sa det. Men när jag kom dit och de spelade upp dansbandsmusik fick jag se med egna ögon hur han sakta dansade med Inger, som bodde i samma korridor!

Vilket underbart filmklipp! Jag blev väldigt rörd över hur fint han bemöttes av alla och hur han strålade där uppe på scenen.
Själv tänker jag fortsätta sjunga i min kör så länge jag bara kan.

Hela inslaget ca 15 min finns på Youtube. Underbart vackert!

Helt underbart att se. What a showman!

Tack Henrik för detta fantastiska inlägg med Tony Bennet som visar att också i ett tillstånd av skymning mot natt kan det tändas ett ljus av glädje en stund. Tack också för ditt fantastiska arbete att sätta ljus av uppmärksamhet på frågan om Alzheimer. Och vilken strålande artist Lady Gaga är! För en vecka sedan fick jag veta att en kär släkting på andra sidan Östersjön insjuknat i Alzheimer. Tungt för alla men nu gäller det att skapa moment av glädje den tid som finns kvar. Jag ska ta med mig fotoalbum som stöd och inspiration när jag reser dit.

WOW, fantastiskt.. Men också väldigt vemodigt

[…] Livet med en man som hallucinerar och skriker i sömnen ”Jag var arg för att min älskade mamma skulle försvinna” Lady Gaga, Tony Bennet och sista showen som försvann in i ett töcken […]

17
0
Kommentera inlägget!x
()
x