fbpx

Nya frågor kring vad som kan kallas för Alzheimers sjukdom i och med de nya effektivare diagnosmetoderna. Det handlar såklart om de så kallade blodtesternas intåg i alzheimervärlden. Ett område där svenska forskare är världsledande. Vi sammanfattar debatten.

Forskning. Det pågår en intressant diskussion mellan forskare i Läkartidningen (länk). Det handlar om de frågeställningar som kan uppstå i och med de nya diagnosmetoderna som blodtester ger möjlighet till.

De blodbaserade testerna som kan upptäcka Alzheimerförändringar i hjärnan flera år INNAN man ser några symptom, är på ingång. De förändringar som man associerar med Alzheimers sjukdom, är förekomst av betaamyloida plack och ansamlingar av tau-proteiner, och förekomsten av dessa kan alltså snart mätas med ett enkelt blodtest på hälsocentralen.

Anders Wimo, specialist i allmänmedicin, professor emeritus i geriatrisk allmänmedicin.
Bild: Karolinska Institutet.

Det har nu visat sig att det kan finnas amyloida plack i hjärnan hos en stor del av befolkningen över 50 år, så många som uppskattningsvis 22 procent kan ha dessa förändringar utan att uppvisa några symptom för Alzheimers sjukdom.

Idag kommer inte blodtesterna ersätta den tidigare diagnosmetoderna utan komplettera.

Men när har man då Alzheimer? En av artikelförfattarna Anders Wimo, specialist i allmänmedicin, professor emeritus i geriatrisk allmänmedicin (KI), skriver så här för svara på det:

Vi hävdar att det krävs bägge dvs dels positiva markörer och kognitiv nedsättning.

”Dels finns patienter som kliniskt liknar AS (alzheimers sjukdom) med demens men som inte har positiva markörer, dels visar många studier att äldre kan ha positiva markörer men som aldrig utvecklar ngn kognitiv sjukdom. Vi hävdar att det krävs bägge dvs dels positiva markörer och kognitiv nedsättning.”

”Om vi jämför med onkologi så har en person prostatacancer om en biopsi påvisar cancerceller i prostata, även om de inte är symtomgivande.” 

Och det är här som forskarna är oense. Oskar Hansson, överläkare, professor, Skånes universitetssjukhus; Lunds universitet, m fl. skriver att (likt den internationella kommittén) en person HAR Alzheimers sjukdom OM ett träffsäkert biomarkörtest påvisar att de med största sannolikhet har amolyida plack och tau-nystan i hjärnan ÄVEN om det är i ett mycket tidigt stadium av sjukdomen.

De jämför med cancer: ”Om vi jämför med onkologi så har en person prostatacancer om en biopsi påvisar cancerceller i prostata, även om de inte är symptomgivande.” 

Oscar Hansson, överläkare, professor, Skånes universitetssjukhus; Lunds universitet, m fl. skriver om värdet av blodtesterna. Bild: Kennet Ruona.

Forskarna är eniga om att det är viktigt att nya test implementeras så att det gagnar patienterna. Internationella riktlinjer är nu under utarbetning vilka kommer att vägleda hur de nya blodtesterna ska användas kliniskt.

Sverige är idag världsledande när det gäller biomarkörer för Alzheimer. Tillsammans med andra forskarkollegor runt om i världen har man kunnat visa att ett blodtest är lika säkert som att ta ett prov på ryggmärgsvätskan vilket är både smärtsamt och mera avancerat. Att kunna ta ett enkelt blodprov kommer att göra diagnostiken mera likvärdig över landet vilket naturligtvis är ett stort och viktigt steg framåt!

Här kan du ta del av debatten (länk).

5 2 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

1 Kommentar
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Hej Henrik!
Tack för din blogg😊 Jag bara undrar såg det något i ryggvätskan? Hos mig såg de markörer som indikerade diagnosen Alzheimers, trots att alla andra tester var bra. Idag är jag pensionär och mår alldeles perfekt. Men blir påmind vid varje årsbesked att jag har Alzheimers.

1
0
Kommentera inlägget!x
()
x