fbpx
Drottning Silvia berättar i sin första poddintervju öppet om sina tankar att via sin avlidna mor ha demenssjukdom i familjen.
I den en timme långa intervjun ifrågasätter Drottningen även sina grannar på Drottningholm för att ha stoppat hjärteprojektet SilviaBo. Drottningen misstänker att det är fördomar mot demenssjuka som ligger bakom att de sex lägenheterna står tomma sedan tre år.
Drottningen antyder också tveksamhet till hur samhället lyckats med målet att skydda de äldre under pandemin.

”Det är oerhört skrämmande att så många äldre gått bort i pandemin i Sverige. Och det var med sorg i hjärtat jag såg att alla äldre som avled bara blev en siffra i statistiken. Gamla människor satt ensamma med sin ångest och sin smärta.”
Drottning Silvia sitter mittemot mig och berättar om hur tungt det var, när smittan härjade som mest på våra äldreboenden, att själv sitta isolerad på Stenhammars Slott och inte kunna göra något för de äldre.
”Det är lätt att föreställa sig den smärta alla äldre känner som sitter isolerade. Jag förstår att myndigheterna vill väl men människor lider.”
Jag följer upp med att fråga om vi har lyckats med vårt viktigaste uppdrag, att skydda de äldre under pandemin.
”Det beror på hur man ser det…men helst vill jag slippa att svara på den frågan.”
Jag förstår att ett mer tydligt svar kan elda på kritiken mot den del av den svenska strategin som skulle skydda de gamla och sköra. Och där aktar sig Drottningen, men tystnaden i svaret ger en antydan.
Vi sitter i Kungens och Drottningens privata matsal på Kungliga Slottet i Gamla Stan. Drottningen har bjudit in mig för sin första poddintervju någonsin.
På måndag är det den Internationella Alzheimerdagen, och nu vill Drottningen sätta ljus på sjukdomen Alzheimer och demensfrågan, som hon tycker har kommit bort. Ett mycket stort antal av de som dött i Covid-19 har lidit av demenssjukdomar, och blivit lätta offer för smittan.
Men Drottningen säger också i intervjun att hon följt min egen resa med olika former av diagnoser, och nu vill hedra mitt opinionsarbete genom att ställa upp på ett mycket personligt samtal om sjukdomen Alzheimer och hur den påverkat henne och hennes familj.

”SilviaBo är ett projekt som jag gör med hjärtat”

Drottningens egen mamma Alice Sommerlath blev demenssjuk, och vi pratar om den oro Drottningen själv känner. Men vi kommer tillbaka till det.
Drottningen är under samtalet avspänd, och ibland lite uppsluppen. Men vid en punkt i intervjun blixtrar det till i Drottningens ögon. Det är när vi börjar samtala om Drottningens stora hjärteprojekt under de senaste åren, SilviaBo ute på Drottningholm.
Drottningen utvecklade ihop med Ingvar Kamprad och Ikea en modern form av seniorlägenheter för par som levt ett helt liv tillsammans och nu skulle få möjlighet att få bo ihop även när en av dem drabbas av Alzheimer. Drottningens såg dessa sex lägenheter som ett pilotprojekt för att kanske utvecklas till en modell för hela Sverige.
Men Drottningens grannar har stoppat patienter från att flytta in i bostäderna. På pappret av formella skäl. Och sedan tre år tillbaka står de helt tomma.
”Det här gör mig väldigt ledsen, att man (grannar, myndigheter) inte kan se att det är ett välmenande projekt och att jag gör det med hjärtat.”
Jag frågar om Drottningen innerst inne misstänker att det verkliga skälet till att grannarna vill stoppa SilviaBo beror på fördomar och att men inte vill ha demenssjuka så nära inpå sig.
”Jag vågar inte fråga eftersom jag är rädd att det är så. Det är så smärtsamt och grymt att vi har fina lägenheter som bara står tomma.”
Samtalet med Drottningen är till stora delar mycket personligt. Drottningen är nog den i vårt land som under de senaste 25 åren gjort mest för de demenssjuka, och för att uppmärksamma Alzheimer och demenssjukdomar.

”Man bör tala öppet om sjukdomen i familjen”

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av Drottningen på Alla hjärtans dag 1996 och är både en dagverksamhet och en certifiering av vårdpersonal i demensfrågor.
Drottningen insåg tidigt att kunskap är verktyget för att kunna förstå, hjälpa och bemöta en person med demenssjukdom. På Silviahemmet på Drottningholm möts dagligen både yngre och äldre med demenssjukdom av Silviasystrar, som med omsorg och kunskap ser till att ta vara på det friska hos varje gäst.
Drottningen ligger också bakom en hyllad certifiering av vårdpersonal i demensfrågor.
För Drottningen började intresset och engagemanget med att hennes egen mamma Alice blev sjuk. Första tecknet, berättar Drottningen, var när mamma Alice var på besök på Drottningholms slott och inte klarade av att packa sin egen resväska. Drottningens pappa hade hemlighållit för både mamman och sin dotter att det handlade om demens.
”Det var synd, för det hade hjälpt mig att hantera min mors sjukdom”, berättar Drottningen.
Men det som gör mig förvånad – och som Drottningen nu berättar offentligt för första gången – är att Drottningen själv valde när hon fick reda på mammans diagnos, att inte berätta för sin mor att det var en demenssjukdom mamman led av. Alzheimer och demens omgärdas av ett stigma, och det cementeras av att man håller tyst och inte pratar om sjukdomen.
Drottningen menar att tystnaden gjordes av omtanke, men att det är något Drottningen idag med bättre kunskaper ångrar.
”Jag tycker att man inom familjen bör tala öppet om sjukdomen. Det blev så konstigt för barnen att min mor kunde upprepa fem gånger att de inte hade hälsat på dem utan att de kunde förstå varför.”

Henrik Frenkel intervjuar Drottning Silvia
Drottning Silvia i sitt första poddsamtal. Vi sitter i Gustav V:s kontor, numera omgjort till kungaparets matsal. (Foton: Gunilla Steinwall)

Drottningens mor, Alice Sommerlath avled på Drottningholm för 23 år sedan, men minnena och smärtan av moderns sjukdom ligger kvar. Det märks i samtalet, och det är en smärta Drottningen delar med alla anhöriga, att sakta se sin förälder försvinna från sitt vanliga jag.
Vi kommer naturligtvis in på Drottningens egen rädsla för att drabbas av en demenssjukdom. Drottningen fyller 77 år i december, och risken att utveckla Alzheimer ökar exponentiellt med åren. Har man dessutom demenssjukdom i familjen fördubblas den risken.

”Jag hoppas att mitt arbete kan hjälpa familjen”

”Är vi inte alla rädda för det”, svarar Drottningen på min personliga fråga.
Jag följer upp med att fråga vad Drottningen skulle önska om hon själv drabbades av en demenssjukdom.
”Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge. Att de (familjen) inte blir rädda och kan stå vid min sida, och att de inkluderar mig.”
Drottningen berättar sedan att om någon i kungaparet skulle drabbas av en demenssjukdom så kommer de att gå ut och berätta det öppet för svenska folket, på samma sätt som Drottning Margarethe i Danmark gjorde när maken Prins Henrik drabbades.

Få Henriks blogginlägg kostnadsfritt direkt i mailen!

Andra saker som kommer upp i den nästan en timme långa poddintervjun:

  • Varför Drottningen aldrig tidigare känt sig så mycket 70-plus.
  • Hur kungaparet levde under sin karantän på Stenhammars Slott.
  • Oron för att själv drabbas av viruset.
  • Hur Drottningen träffade sina barn och barnbarn under tiden i karantän.
  • Varför Drottningen började med att satsa på undersköterskor i sin internationellt hyllade satsning på att certifiera vårdpersonal?
  • Varför American Banks chef efter ett besök på Silviahemmet numera utbildar sin bankpersonal i demensfrågor?
  • Varför Drottningens mamma blev så rädd när hon såg en mörk matta på Drottningholm.
  • Vad Drottningen ger för råd till de som har ångest för att de har begynnande Alzheimer.
  • Hur man ska göra när man ska berätta för sina barn om att man fått en kognitiv sjukdom.
  • Vad Drottningen tror det blir för rubrik i tidningarna efter det här poddsamtalet.

Lyssna på det här unika samtalet med Drottning Silvia. Det är personligt, spännande, varmt och öppet.

Ps Alzheimerfonden bjuder in till en Livesänd Digital Temakväll måndag den 21 september för att uppmärksamma den internationella Alzheimerdagen.” Temakvällen är kostnadsfri och ni ser den på www.alzheimerfonden.se

Drottning Silvia och Henrik Frenkel
Drottning Silvia tar emot Henrik Frenkel från Stiftelsen Alzheimer Life för sin första poddintervju.

Uppdatering 26 september 2020: Poddsamtalet med Drottning Silvia ledde till stor publicitet i all svensk media och även i tidningar i våra grannländer. Läs artiklarna nedan i DN, Aftonbladet, Expressen, SvD, GP, Sydsvenskan, Svensk Damtidning, Berlinske Tidende och Ekstra Bladet.

4.3 31 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

20 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tack för en mycket intressant podd med H.M.Drottningen!

Kul att du gillar den.

[…] – Det är synd, det måste jag säga. Det gör mig väldigt ledsen, säger drottning Silvia i en poddintervju med stiftelsen Alzheimer Life. […]

Tack för en intressant och väldigt personlig podcastintervju med H.M. Drottningen! Ert samtal kommer att sätta ljus på Alzheimers sjukdom i media!

Tack Maria, och tack för all otrolig support med hemsidan.

Henrik, du har som vanligt gjort en lysande intervju med väl balanserade frågor. Kan inte minnas att någon gjort en bättre och angelägnare vju med drottning Silvia. Denna gång fanns det substans, skratt och känslor inblandade. Fortsätt med din goda gärning.

Tack Kjell, kul att du uppskattade podden. Det var Drottningen som stod för substans och känslor.

Ärligt o klokt?

Som anhörig är det fantastisk härligt att höra Drottningen tala så enkelt om Alzheimer. Min make har varit gäst på Silviahemmet i 5 år och Drottningen har ofta stannat och talat med gästerna, då hon varit på promenad.
Min make och Drottningen har haft många fina samtal under dessa år.
Det som min make också hoppades på var att SilviaBo skulle bli verklighet. Nu bor han på et boende och talat ofta om hur Drottningen hjälpt honom.
Maken hälsade varje morgon på Drottningens porträtt och önskade dem en trevlig dag.
Utan Drottningens engagemang gällande Alzheimer tror jag att vi, samhället, fortfarande skulle ”gömma” de drabbade.
Min make fick diagnos vid 60-års ålder och var attraktiv på arbetsmarknaden ända fram till diagnos, då var han inte längre en i laget (Anestesi och Intensivvårdsläkare ) . Det var som att han pestsmittads.
Tack för en viktig intervju och väldigt välbalanserad.

Tack för ett viktigt och personligt samtal, kommer att föreslå min granne vars make har alzheimer att lyssna.

[…] Listen to Queen Silvia’s podcast interview here. […]

[…] att uppmärksamma Alzheimerdagen medverkade drottning Silvia i en poddintervju med stiftelsen Alzheimer Life, som publicerades i […]

Tack för en intressant och väldigt personlig PODD intervju med H.M Drottning Silvia. Ert samtal kommer jag berätta till vårt avdelning på Demensboende. Tack

Intresserad pga att min man fått diagnosen begynnande Alzheimers med mild kognitiv störning.

[…] Missa inte att lyssna på podcasten med Drottning Silvia här […]

[…] Missa inte att lyssna på podcasten med Drottning Silvia här […]

[…] även många opinionsbildare som Drottning Silvia, finansminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren har […]

Tack för att ni finns och hjälper andra, jag tog hand om min man som gick bort för nästan 2 år sedan, nu har jag fått diagnos alzheimer 😞 jag vet vad son kommer men jag tänker på mina barn som kommer att uppleva samma sjukdom som pappa. Tack för att ni tänker på oss.😞

[…] Sommerlath avlidit, öppet förklarade att han hade Alzheimer, liksom drottningens mamma Alice. Här i podden med mig berättar Drottningen själv öppet om sina tankar om att vad hon skulle göra om hon […]

20
0
Kommentera inlägget!x
()
x